Nικήστε τα συμπληρώματα μέσω της σωστής διατροφής

Αποφύγετε τις παρενέργειες

Nικήστε τα συμπληρώματα μέσω της σωστής διατροφής

Υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, ενίσχυση της μνήμης, καλύτερο ύπνο και πολλά άλλα. Ποτέ, όμως, δεν προειδοποιούν για τις παρενέργειες και τις λανθάνουσες πληροφορίες που κρύβουν. Ο λόγος για τα συμπληρώματα διατροφής, η κατανάλωση των οποίων βρίσκεται σε αύξηση στην Ευρώπη, καθώς το 20% περίπου των Ευρωπαίων καταναλώνουν τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα διατροφής για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους ή να ενισχύσουν την υγεία τους. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν πως οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται με φυσικό τρόπο, από τρόφιμα και όχι μέσω συμπληρωμάτων. Τόσο οι πρωτεΐνες, όσο και οι βιταμίνες έχουν ένα μέγιστο επιτρεπτό όριο, η υπέρβαση του οποίου μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η ευρωπαϊκή καταναλωτική οργάνωση Beuc, μετά από έρευνα που διενήργησε, αναφέρει πως το νομοθετικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής είναι ανομοιογενές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα το διαφορετικό πρότυπο ασφάλειας να δημιουργεί σύγχυση και να θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Στην έρευνα τονίζεται πως στοιχεία όπως η συνεφρίνη, που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στο συκώτι, αλλά και νευρολογικά. Ακόμα ένα παράδειγμα που δίνει η έρευνα είναι για τη βιταμίνη Β3, η οποία βοηθά τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και του νευρικού. Αν, όμως, καταναλωθεί ποσότητα παραπάνω από 10g, την οποία έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η καταναλωτική οργάνωση τονίζει πως τέτοια προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, αφού το νομοθετικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχει ανανεωθεί εδώ και 15 χρόνια, από τότε δηλαδή που υιοθετήθηκε. Όπως τονίζει, οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται από τον ίδιο βαθμό προστασίας σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, αναφέρει πως πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες οδηγίες, όπως το ανώτατο και κατώτατο όριο κατανάλωσης βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ακόμη, είναι απαραίτητο να δοθούν στους καταναλωτές περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση και την κατανάλωση των ουσιών αυτών, αλλά και ότι τα προϊόντα του τόπου μας μπορούν να αποτελέσουν τη μόνη πηγή θρεπτικών συστατικών.