Νίκος Γιαρήμαγας: Στο Κιλκίς το μεγαλύτερο κυκλικό ρομποτικό αμελκτήριο των Βαλκανίων

Από μία μικρή οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση τη δεκαετία του ’80, η φάρμα του Νίκου Γιαρήμαγα, στο Νέο Αγιονέρι του Nομού Κιλκίς, έχει σήμερα μετατραπεί σε μία τεχνολογικά προηγμένη εκμετάλλευση, στην οποία το γάλα που παράγεται έχει υψηλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Με τη βοήθεια γεωργικών συμβούλων και μηχανικών, εγκατέστησε το πρώτο ρομποτικού τύπου κυκλικό αμελκτήριο στα Βαλκάνια. «Βρίσκομαι στο κτηνοτροφικό επάγγελμα εδώ και 30 χρόνια. Το 1990 ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε να επεκτείνουμε την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σήμερα, διαθέτουμε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αλλά και δικές μας καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, τριφύλλι και σιτηρά. Κάποιες από τις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφή για τις αγελάδες», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος.

Επέκταση της μονάδας με τη βοήθεια των ειδικών

Θέλοντας να δώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και να προσφέρει στα ζώα του τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αποφάσισε να επεκτείνει τη μονάδα του και να την εξοπλίσει τεχνολογικά.

«Οι κτηριακές εγκαταστάσεις ανέρχονται σε 14.390 τ.μ., με τη μονάδα να ακολουθεί δύο τρόπους σταβλισμού, τον ελεύθερο σταβλισμό με ατομικές θέσεις για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, και τον ελεύθερο σταβλισμό χωρίς ατομικές θέσεις για τα ζώα μικρότερης ηλικίας. Για την κατασκευή της μονάδας χρειάστηκε να εμπιστευτώ ειδικούς με μεγάλη εμπειρία και γνώση. Καθοριστικό ρόλο είχε το τεχνικό γραφείο της Άννας Νικολαΐδου, πολιτικού μηχανικού, και του Δημήτριου Μεταλλίδη, μηχανολόγου μηχανικού, αλλά και η συμβουλευτική υποστήριξη για αναπτυξιακά προγράμματα της Ελένης Μπαλούρη, γεωπόνου, προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Εuromind ΑΕ», εξηγεί ο ίδιος.

Επίσης, τονίζει ότι «η συνεχόμενη παροχή συμβουλών και υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να εξελιχθούν βελτιώνοντας και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στον τόπο τους, ενώ η συνεχομένη βελτίωση και κατάρτιση των συμβούλων στον γεωκτηνοτροφικό τομέα αποτελεί αρωγό για την περαιτέρω ανάπτυξη στον Νομό Κιλκίς».

Από αριστερά: Η Άννα Νικολαΐδου, η Ελένη Μπαλούρη και ο Νίκος Γιαρήμαγας.

Διεκδίκηση καλύτερων τιμών

Μέσω του ελέγχου όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος από το ρομποτικό σύστημα, ο Νίκος έχει καταφέρει να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα, αλλά και την παραγόμενη ποσότητα.

«Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να προσδώσει στο προϊόν μου μεγαλύτερη αξία, γεγονός που έχει ανταπόκριση στη διεκδίκηση τιμών στις γαλακτοβιομηχανίες που δίνω το γάλα μου. Εκτός, δηλαδή, από τον άμεσο έλεγχο των χαρακτηριστικών, έχει αυξηθεί και η ποσότητα του γάλακτος, καθώς οι αγελάδες νιώθουν μεγαλύτερη άνεση, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο στρες και να αποδίδουν καλύτερα.

Μπορώ, λοιπόν, με μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος να διεκδικήσω και καλύτερη τιμή, καλύπτοντας τις εν δυνάμει μεγαλύτερες ανάγκες των γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής σε πρώτη ύλη», επισημαίνει.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του αμελκτηρίου εκτιμάται σε 360.000 ευρώ, με την αποπληρωμή της επένδυσης να προχωρά γρήγορα λόγω των καλών αποτελεσμάτων που προσφέρει στο παραγόμενο προϊόν το σύστημα.

Η συμμετοχή της νέας γενιάς

Με γνώσεις και εκπαίδευση, οι δύο γιοι και η κόρη του Νίκου βοηθούν στη λειτουργία ολόκληρης της μονάδας, αλλά και των τεχνολογικών εξοπλισμών. «Ο ένας μου γιος είναι απόφοιτος ζωοτεχνίας και ο άλλος μηχανολόγος μηχανικός. Επίσης, η κόρη μου έχει σπουδές χημικού μηχανικού, η οποία μπορεί να ελέγχει όπου χρειαστεί τις διάφορες τιμές που προκύπτουν από το ρομποτικό σύστημα. Με τη βοήθειά τους στόχος είναι να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο την κτηνοτροφική εκμετάλλευση», καταλήγει.

Το μεγαλύτερο ρομποτικό αμελκτήριο

Άνεση, μειωμένο στρες και αυξημένη απόδοση του αρμεκτή είναι μόνο μερικά από τα οφέλη από τη χρήση του ρομποτικού αμελκτηρίου στου οποίου την εγκατάσταση έχει προχωρήσει ο Νίκος.

«Πέρα από τις σταβλικές εγκαταστάσεις έχει κατασκευαστεί κυκλικό αμελκτήριο 60 θέσεων, το οποίο είναι το πρώτο ρομποτικού τύπου κυκλικό αμελκτήριο που λειτουργεί στα Βαλκάνια, το οποίο επιλήφθηκε ο Κωνσταντίνος Ανδρικάκης, μηχανικός αυτοματισμού. Λόγω της αυξημένης άνεσης της αγελάδας, της αυξημένης απόδοσης του αρμεκτή, της βελτιωμένης απόδοσης του εξοπλισμού και της αύξησης της διάρκειας λειτουργίας της κατασκευής, η λειτουργία της μονάδας προσφέρει το απόλυτο αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος, καθώς, μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, έχει καταφέρει να βελτιώσει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που παράγει.