Νίκος Μανίκας: Η συνεργασία έφερε μείωση του κόστους και εξωστρέφεια

Ο Νίκος από παιδί γνώριζε ότι θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα τεθεί επικεφαλής της αγροτικής παράδοσης της οικογένειάς του. Ήταν κάτι που επιθυμούσε και περίμενε να πραγματοποιηθεί. Ήθελε, όμως, να θέσει τις δικές του βάσεις που θα τον βοηθούσαν να γίνει περισσότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός. Για τον ίδιο, η συνεργασία, η εκπαίδευση και η πολυκαλλιέργεια αποτελούν θεμέλια μιας βιώσιμης πορείας στον αγροτικό τομέα.

Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε νέες καλλιέργειες στις ήδη υπάρχουσες, ίδρυσε μαζί με άλλους 12 παραγωγούς την «Ομάδα Παραγωγών Κερασιών Κοιλάδα Σπερχειού» και αποφάσισε να διευρύνει τις γνώσεις του μέσω της εκπαίδευσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Βρισκόμαστε στην περιοχή της Λαμίας όπου καλλιεργώ ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, ελιές και καρύδια. Ανήκω στην τέταρτη γενιά αγροτών της οικογένειάς μου και επέλεξα να κάνω αυτήν τη δουλειά, όταν από μικρός ακολουθούσα τον πατέρα μου στα χωράφια. Οι γονείς μου, όταν ξεκίνησαν, βρήκαν μόνο τα κεράσια και τις ελιές και σιγά σιγά πρόσθεσαν τις υπόλοιπες καλλιέργειες και εγώ τώρα ως νέα γενιά συνεχίζω με τα καρύδια τα οποία έβαλα τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στην «ΥΧ», ο Νίκος Μανίκας.

Ο 30χρονος αγρότης εξηγεί ότι, με την καλλιέργεια περισσότερων προϊόντων, ο αγρότης δεν εξαρτάται οικονομικά μόνο από μία καλλιέργεια, η οποία ενδέχεται λόγω καιρού ή ασθενειών να καταστραφεί. «Προσπαθώ οι καλλιέργειές μου να είναι σε διαφορετικές εποχές, ώστε πάντα να έχω παραγωγή και εισόδημα», τονίζει.

Ομάδα Παραγωγών Κερασιών Κοιλάδα Σπερχειού

Ο Νίκος είναι ένας εκ των 12 παραγωγών κερασιού της περιοχής που πριν από δύο χρόνια αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών. «Καταλάβαμε ότι είναι δύσκολο για έναν αγρότη να σταθεί μόνος του στον αγροτικό τομέα, διεκδικώντας καλύτερες τιμές και προωθώντας πιο εύκολα το προϊόν του. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, την “Ομάδα Παραγωγών Κερασιών Κοιλάδα Σπερχειού”, στην οποία τα πέντε από τα δώδεκα άτομα είναι στην ηλικία των 30. Η συνεργασία αγροτών διαφορετικής ηλικίας επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών αλλά και νέων πρακτικών», επισημαίνει ο Νίκος.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας, η Ομάδα Παραγωγών έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής, καθώς είναι σε θέση να διαπραγματευτούν την τιμή των αγροεφοδίων που αγοράζουν. Επίσης, διεκδικούν καλύτερη τιμή για την πώληση του προϊόντος τους, ενώ έχουν καταφέρει να ανοίξουν την πόρτα των εξαγωγών. «Εκτός από την πώληση του κερασιού μας σε κεντρικές αγορές διάφορων μεγάλων πόλεων, έχουμε ξεκινήσει και τις εξαγωγές στις βαλκανικές χώρες, ενώ στέλνουμε και κάποιες ποσότητες στη Ρωσία», αναφέρει ο 30χρονος αγρότης. Όπως τονίζει, το 30% περίπου της παραγωγής των μελών της ομάδας προορίζεται για εξαγωγές.

Τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία στενή σχέση συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών και πρακτικών. Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει ο Νίκος, «προσανατολιζόμαστε ως παραγωγοί σε ποικιλίες κερασιού, οι οποίες δίνουν ακόμα πιο πρώιμα κεράσια από αυτές που έχουμε τώρα.

Επίσης, βρισκόμαστε επί συνεχή γεωπονική παρακολούθηση, ακολουθώντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Προσπαθούμε, επιπλέον, να ενημερώνουμε συνεχώς τους παραγωγούς για τον τρόπο εμπορίας των προϊόντων τους, έτσι ώστε να γνωρίζουν από πού ξεκινά το προϊόν και πού καταλήγει».

Εκπαίδευση

Ο 30χρονος αγρότης απέκτησε την εμπειρία που διαθέτει από τον πατέρα του, όταν πήγαινε μαζί του στα χωράφια. Γνώριζε, όμως, ότι η εμπειρία πρέπει να συνδυαστεί με τη γνώση για να καταφέρει να παραμείνει βιώσιμος. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, βρίσκεται στο τέταρτο έτος φοίτησης του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όπως ο ίδιος τονίζει, «το συγκεκριμένο τμήμα διδάσκει τον τρόπο αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που υπάρχουν σε περιφερειακό επίπεδο». Εκτός των άλλων, επισημαίνει ότι η εκπαίδευση σου δίνει ερεθίσματα να δεις τι συμβαίνει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, ποιες πρακτικές αναπτύσσονται και μπορούν να εφαρμοστούν και στις ελληνικές καλλιέργειες.

Επόμενα σχέδια

Ως παραγωγός, ο Νίκος έχει στόχο να ενδυναμώσει τις καλλιέργειές του, ενώ ως μέλος της Ομάδας Παραγωγών τονίζει ότι «έχουμε στόχο να φτιάξουμε ένα καινούργιο κτήριο, με σύγχρονα μηχανήματα διαλογής και ψυγεία. Επίσης, επιθυμούμε να μπούμε και στον κλάδο της μεταποίησης».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «στην όλη προσπάθεια των παραγωγών το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός, να τους δίνει κίνητρα, να τους ενημερώνει και να τους παρακινεί να μάθουν για νέες πρακτικές στην καλλιέργεια».