Το «Νησί» της Έδεσσας και οι καραβίδες του

Το Νησί δεν είναι τόπος που περιβάλλεται από θάλασσα, όπως θα περίμενε κανείς λόγω ονόματος. Αντίθετα, η περιοχή, που ανήκει στον Δήμο Έδεσσας, «πλημμυρίζεται» από γλυκά νερά λόγω του μοναδικού υδροβιότοπου της λίμνης Άγρα Βρυτών. Εκτός από τις δενδρώδεις εκτάσεις με κερασιές, που αποτελούν σχεδόν μονοκαλλιέργεια, το Νησί είναι γνωστό και για τις καραβίδες του, οι οποίες εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

psarema-karavidas«Οι καραβίδες του Νησιού αλιεύονται από τα μέσα Ιουνίου και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και πωλούνται από τους εναπομείναντες ψαράδες περίπου στα 5 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο κερασοπαραγωγός και από τους τους παλαιότερους αλιείς καραβίδας στο Νησί, Πέτρος Γουνούσης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος δεν υπάρχουν πια μεγάλες ποσότητες και ένας ψαράς μπορεί να αλιεύσει έως και 20-30 κιλά καραβίδες.

Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 υπήρχε σημαντικός ιχθυοπληθυσμός καραβίδας και οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, λειτουργούσαν δύο τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης της καραβίδας και υπήρξε εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Γαλλία.

Δυστυχώς, η ρύπανση του νερού της λίμνης και του οικοσυστήματος από απόβλητα εργοστασίου μείωσε αισθητά τον πληθυσμό τους. Έτσι, αν και στο παρελθόν υπήρξε η κύρια επαγγελματική ενασχόληση πολλών κατοίκων στο τρίγωνο των κοινοτήτων Νησίου, Άγρα και Βρυτών και σημαντικός οικονομικός πόρος για την τοπική κοινωνία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 15 ερασιτέχνες ψαράδες καραβίδας, κυρίως από το Νησί, που εφοδιάζουν με το τοπικό έδεσμα τις ταβέρνες των γύρω περιοχών.