NOMAD: Μια κινητή τεχνολογία για την παραγωγή λιπασμάτων από μονάδες βιοαερίου

Eνα πρότυπο ερευνητικό έργο βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που προσδοκά να γίνει το εφαλτήριο για παραγωγούς βιοαερίου, γεωργούς και κτηνοτρόφους δίνοντας προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και την κοινωνία, εφαρμόστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες χοιροτροφικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη μονάδα των αδελφών Μπισιρίτσα στα Σέρβια Κοζάνης, εδώ και κάποια χρόνια έχει γίνει επένδυση στην πράσινη τεχνολογία, αξιοποιώντας τα απόβλητα από 400 χοιρομητέρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο (συμπληρωματικά με ένα φωτοβολταϊκό).

Στην ίδια μονάδα υλοποιήθηκε το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο NOMAD, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων της μονάδας παραγωγής βιοαερίου και της μετατροπής τους σε εύχρηστα προϊόντα, όπως οργανικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά για την καλλιέργεια π.χ. λαχανικών, αλλά και καθαρό νερό.

«Αφορά μια πρότυπη μονάδα, μέσα από την ανάπτυξη μιας έξυπνης, κινητής τεχνολογίας, η οποία μπορεί να δράσει καταλυτικά στην κυκλική οικονομία αντλώντας θρεπτικά συστατικά μέσα από το υπόλειμμα αναερόβιας χώνευσης των μονάδων παραγωγής βιοαερίου. Παράγουμε, δηλαδή, ένα στερεό και ένα υγρό υπόλειμμα που είναι εξαιρετικά ως βιολιπάσματα υψηλής ποιότητας. Επίσης, παράγουμε σχεδόν καθαρό νερό για τις όποιες ανάγκες της κάθε μονάδας, όπως για την πλύση των ζώων ή τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων», εξηγεί ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), Νίκος Ντάβος.

Έτσι, με τη χρήση προηγμένων μεθόδων δημιουργείται μια κυκλική οικονομία, η οποία αξιοποιεί το σύνολο των υπολειμμάτων από τα ζώα για την παραγωγή ενός λιπάσματος που είναι εύκολα διαχειρίσιμο όχι μόνο από τους κτηνοτρόφους, αλλά και από τους γεωργούς. «Επίσης, με την τεχνολογία αυτή επιτυγχάνεται και η αφαίρεση τυχόν επιβλαβών αντιβιοτικών και παθογόνων παραγόντων, εφόσον κάποια από τα ζώα είναι άρρωστα», αναφέρει ο κ. Ντάβος.

Τα πλεονεκτήματα της κινητής μονάδας

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή της τεχνολογίας στη χοιροτροφική μονάδα είχε αξιόλογα αποτελέσματα, ενώ σκοπός και όραμα είναι η συγκεκριμένη κινητή τεχνολογία να αποτελέσει το μέλλον για τις μονάδες βιοαερίου που εδρεύουν στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

«Εμείς ερευνούμε την κινητή τεχνολογία, γιατί σκοπός μας είναι να μπορούν όλες οι μονάδες βιοαερίου σε μια περιοχή, μέσα από τη μεταξύ τους σύμπραξη, να μπορούν να την εφαρμόζουν κυκλικά και να έχουν οφέλη από τα κόστη επένδυσης που θα μπορούσε να έχει θεωρητικά μια σταθερή μονάδα», τονίζει ο κ. Ντάβος και καταλήγει, λέγοντας ότι, στο πλαίσιο του έργου και της κυκλικής οικονομίας, αυτό που θα μπορούσε να επιτευχθεί σε όλες τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες, είναι να είναι κλιματικά ουδέτερες ή κλιματικά θετικές ως προς την αξιοποίηση και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Στο Nomad συμμετέχουν το ΕΚΕΤΑ, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και Ευρωπαίοι εταίροι.