Νομός Ροδόπης: Έως 70 ευρώ το στρέμμα, το κόστος ρεύματος για πότισμα βαμβακιού

Με βαμβακοκαλλιέργεια 340.000 στρεμμάτων, δεν λειτουργεί ΤΟΕΒ

Νομός Ροδόπης: Έως 70 ευρώ το στρέμμα το κόστος ρεύματος για πότισμα βαμβακιού
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Κακοί σχεδιασμοί και λανθασμένες πολιτικές προτεραιότητες έφεραν τον Νομό Ροδόπης, όπου καλλιεργήθηκαν φέτος 340.000 στρέμματα βαμβάκι, στην κατάσταση να μην λειτουργεί ΤΟΕΒ και να αντιμετωπίζει σοβαρά αρδευτικά προβλήματα.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα είναι μηδενικά, μεταφέρει ο Γιώργος Γκαντής, συνταξιούχος γεωπόνος και αγρότης. «Η Ροδόπη είναι ο μοναδικός νομός με έναν ΤΟΕΒ, στον Ίασμο, ο οποίος δεν λειτουργεί». Προσθέτει ότι στο 50% των εκτάσεων δεν έγιναν αναδασμοί. «Τα χρήματα που έδωσαν οι αγρότες σε γεωτρήσεις αν τα έδιναν στο κράτος θα είχαμε εγγειοβελτιωτικά έργα, διατηρώντας ταυτόχρονα τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά». Σημειώνει ότι στα σχέδια βελτίωσης που υλοποιούνται δεν δίνεται έμφαση στην άρδευση, αλλά στα αγροτικά μηχανήματα.

«Στο Σιδηροχώρι και την Αδριανή υπάρχουν λιμνοδεξαμενές, αλλά τα νερά που ποτίζουμε έχουν μεγάλη αλατότητα και καταστρέφονται τα χωράφια. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια να καταγραφεί πού μπορούν να γίνουν ΤΟΕΒ», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, αγωνιώντας για το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς σε άλλες περιοχές κυμαίνεται στα 12-15 ευρώ/στρέμμα, στην Ροδόπη, όμως, ξεκινά από τα 40 ευρώ και εκτοξεύεται στα 70, μόνο για ρεύμα στο πότισμα. Η λιμνοδεξαμενή Αδριανής ποτίζει 1.100.000 λίτρα και του Σιδηροχωρίου 800.000. Η έντονη ξηρασία του θέρους είχε σαν αποτέλεσμα να στερέψει. Από την περιοχή περνούν οι ποταμοί Λίσσος και Φιλιουρής, άρα με σωστή διαχείριση και κλειστό κύκλωμα αγωγών εκτιμάται ότι μπορούν να αρδευτούν 10.000 στρέμματα. «Δεν υπάρχουν χρήματα για έργα. Στο Σιδηροχώρι ποτίζονται μόνο 5.000 στρέμματα, χάρη στην καλή συνεννόηση που έχουμε», εξηγεί.

-Διαφήμιση-