Νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο «Να μην είναι “πάρεργο”, αλλά παράγοντας συμβολής στην οικονομία»

«Στόχος είναι η εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου, με τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, να μην αντιμετωπίζεται σαν “πάρεργο”, αλλά να ενταχθεί στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με το στεγασμένο εμπόριο, και παράγοντας συμβολής στην οικονομία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές αλλαγές και οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου «άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής –όπου αύριο θα παρευρεθούν προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων–, Χαρά Καφαντάρη, σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται στο εν λόγω νομοθέτημα όλες οι μορφές υπαίθριου εμπορίου οι οποίες κρίνονται ως πολύ σημαντικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά με όρους και κανόνες, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολυνομία, καθώς και παθογένειες, παρανομίες και πελατειακές σχέσεις με μία προσπάθεια διασταύρωσης στοιχείων και ελέγχων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Αντώνης Παπαδεράκης σχετικά με  το οικονομικό αποτύπωμα των λαϊκών αγορών, από τους 10.500 εγγεγραμμένους επαγγελματίες πωλητές για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (έτος 2014, Γ.Γ.  Δημοσίων Εσόδων), οι 7.000, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς, δήλωσαν ζημίες, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 3.500 δήλωσαν κέρδη ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος που δηλώθηκε ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα, σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές, κάτι το οποίο επιδιώκεται να «απαντηθεί» μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που προβλέπεται στο νομοσχέδιο και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να τεθεί σε λειτουργία πέντε μήνες, περίπου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που διέπουν την αδειοδότηση, με έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα των κριτηρίων απονομής άδειας στους επαγγελματίες, στη διεύρυνση της δυνατότητας δραστηριοποίησης των παραγωγών πωλητών στις λαϊκές και εν γένει στο υπαίθριο εμπόριο, στην κατάργηση της κληρονομικής διαδοχής στις επαγγελματικές άδειες (από τις νέες άδειες που θα εκδοθούν με το νέο σύστημα), στην προκήρυξη αδειών από τις περιφέρειες με την προϋπόθεση ότι η κάθε προκηρυσσόμενη άδεια θα εξασφαλίζει τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες δραστηριοποίησης στον ενδιαφερόμενο σε λαϊκές όλης της περιφέρειας.

Ακόμη, ο κ. Παπαδεράκης, ερωτηθείς σχετικά με τη διακίνηση διήμερων (τσίπουρου και τσικουδιάς) διευκρίνισε ότι πλέον προβλέπεται ότι θα διέπονται από τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα, ενώ ανακοίνωσε ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα προστεθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία θα πρέπει στα παραστατικά που θα συνοδεύουν τα διακίνησή του να περιλαμβάνεται  και ο αποσταγματοποιός. Τέλος, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά για τα οποία επιτρέπεται στο εξής η διακίνησή τους μέσω των λαϊκών αγορών, σημείωσε ότι αυτά καλύπτονται από τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής του ΕΦΕΤ.

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, ακόμη, διατάξεις για την αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς, που «το παραλάβαμε σε σχετική αδράνεια», όπως είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου. Προβλέπεται η διεύρυνσή του σε όλους τους τομείς, η συμπλήρωσή του με υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και άλλων υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα ελέγχων.