Νομοθετική ρύθμιση περιμένουν χιλιάδες ακτήμονες για να λάβουν τίτλους κυριότητας

Οι ακτήμονες αγρότες του Βόρειου Έβρου -και όχι μόνο- διεκδικούν τίτλους κυριότητας για αγροκτήματα που τους διανεμήθηκαν από το 1989 έως το 2006. Η αποκατάσταση απαιτούσε την καταβολή τιμήματος σε μεταλλικές δραχμές, η κύρωση όμως δεν ολοκληρώθηκε, γιατί η διαδικασία καταργήθηκε με την ψήφιση του Ν. 4061/2012.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Τριγώνου, Βύσσας και Ορεστιάδας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, που γνωρίζει το πρόβλημα και συμβάλλει στην επίλυσή του. Η ΔΑΟΚ κατέθεσε αναφορά στον αρμόδιο γενικό διευθυντή της περιφέρειας και ενημέρωσε τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, που βρέθηκε τον Ιανουάριο στην Κομοτηνή και τους απάντησε «θα το συζητήσουμε άλλη φορά».

Στις προτάσεις της υπηρεσίας είναι μία τροποποίηση της νομοθεσίας, που θα καταργεί τα προηγούμενα καθοριστέα τιμήματα (σε μεταλλικές δραχμές) για τις συγκεκριμένες εκτάσεις και θα δώσει το δικαίωμα στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών να τα επανακαθορίσει στη σημερινή αξία των παραχωρηθεισών γαιών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», Γιάννης Μαργαριτίδης, τονίζει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Απευθύνθηκαν στο ΥΠΑΑΤ και από τον Νοέμβριο του 2020 περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση που τους υποσχέθηκαν. «Ο τότε υπουργός, κ. Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Δελή δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει τροπολογία, θα καθορίσει ένα νέο τίμημα ούτως ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν τα τεμάχια, γιατί αυτό που είχε ανακοινωθεί -300 με 500 ευρώ ανά στρέμμα -ήταν πολύ υψηλό για ξηρικά. Αν δεν δοθεί λύση, οι αγρότες δεν θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις καλλιέργειας».

Οι ακτήμονες δεν έχουν παραχωρητήρια. Για τη δήλωση ΟΣΔΕ παίρνουν βεβαίωση προσωρινής παραχώρησης από τη ΔΑΟΚ, όπου αναγράφεται «μη κυρωθείσα συμπληρωματική διανομή». Μέχρι τώρα δήλωναν τα αγροτεμάχια και δεν έχαναν τη συνδεδεμένη, αλλά πλέον η μόνη λύση είναι οι τίτλοι κυριότητας, καθώς τα χωράφια έχουν εγγραφεί ως δημόσια γη στο Κτηματολόγιο. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Να μπορούν να τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς τα παιδιά αν πεθάνει, για παράδειγμα, ο πατέρας», σχολιάζει ο κ. Μαργαριτίδης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, Βίκυ Παπαλαμπίδου, υπάρχουν 727 κληρούχοι και 1.159 αγροτεμάχια στον Βόρειο Έβρο. Οι διανομές έγιναν από το 1989 έως το 2006 και είναι μη κυρωθείσες. Στα παραπάνω, η ίδια αναφέρει ότι περιλαμβάνονται δύο διανομές των οποίων τα χωράφια στην Οινόη και στη Βύσσα καταστράφηκαν εξαιτίας του ποταμιού και οι δικαιούχοι πήραν αλλού αγροτεμάχια. Κανείς δεν πληρώνει κάποιο μίσθωμα.

Ραντεβού στην Αθήνα

Συνάντηση με τη γενική γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, θα έχει ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Σωτήρης Παπαδόπουλος (φωτό), έχοντας μαζί του τις αναφορές των ΔΑΟΚ.

«Στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες έχουμε θέμα με τις μη κυρωθείσες συμπληρωματικές διανομές γιατί δεν είχαν βγει αποφάσεις νομάρχη από το 1989 έως το 2006. Έπρεπε επομένως να τις δηλώσουμε στο Κτηματολόγιο». Η περιφέρεια περιμένει την τροποποίηση του Ν.4061/2012. «Προτείναμε να κυρώνονται οι συμπληρωματικές διανομές με απόφαση περιφερειάρχη, σε ευρώ και όχι σε μεταλλικές δραχμές, προκειμένου να αποδοθούν τα αγροτεμάχια στους υφιστάμενους κατόχους».

Η απόφαση θα αφορά όλους τους ακτήμονες που έλαβαν γη. Μετά τον Βόρειο Έβρο, όπου καταγράφονται 19 μη κυρωθείσες διανομές, έχουν απευθυνθεί στην περιφέρεια από τη Δράμα για περίπου δέκα και για έξι από τη Θάσο. Η τιμή αγοράς καθορίζεται από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. «Σε κάθε επιτροπή συμμετέχει ένα μέλος από την εφορία, επομένως ορίζεται ένα τίμημα ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων. Σε περίπτωση που βγει προκήρυξη για ένα αγροτεμάχιο και δεν υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να επαναπροκηρυχθεί με έκπτωση 30%» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, κατανοώντας ότι για τους ακτήμονες είναι δύσκολο να πληρώσουν.

Προβλήματα με το όριο των 100 στρεμμάτων

Ένα άλλο φλέγον ζήτημα που θέτει ο κ. Παπαδόπουλος (σχετικό με τον Ν.4061/2012) είναι το όριο των 100 στρεμμάτων. «Αφορά το 80%-90% των παραγωγών που αιτούνται να εκμισθώσουν κοινόχρηστες εκτάσεις. Όταν η έκταση ανήκει τοπογραφικά σε αγροτεμάχιο άνω των 100 στρεμμάτων η διαδικασία προχωρά μέσω του υπουργείου, επομένως είναι χρονοβόρα».

Ζητούν και για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια να εξετάζονται οι υποθέσεις από την περιφέρεια. Θεωρεί ότι είναι λογικό οι εκτάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος να εξετάζονται από το υπουργείο, αλλά για εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα στις περιφέρειες.