«Νονοί ποικιλιών» έγιναν 22 καλλιεργητές της Ροδόπης

Οι «Σπορίτες Ροδόπης» καλωσορίζουν στο πλευρό τους «Νονούς ποικιλιών»! Οι «Νονοί ποικιλιών» αναλαμβάνουν υπεύθυνα να παράγουν σπόρους από τουλάχιστον μία ποικιλία και να τους στείλουν στην ομάδα συμμετέχοντας στη διάσωση και στην διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Ο κος Νίκος Δομπάζης κρατώντας σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών στα χέρια

«Σκεφτήκαμε τους Νονούς επειδή έχουμε πάρα πολλές ποικιλίες που δεν μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις αναπαράγουμε σαν ομάδα.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή ¨Καθημερινές Ιστορίες¨ ο κος Νίκος Δομπάζης, η «ψυχή» των Σποριτών Ροδόπης και εξήγησε ότι οι «Νονοί» θα είναι καλλιεργητές που θα έχουν κάποια εμπειρία, δεν θα είναι εντελώς ερασιτέχνες και θα αναλάβουν την ευθύνη να αναπαράγουν μια ποικιλία, να πολλαπλασιάσουν μια ποικιλία σε αρκετά μεγάλη ποσότητα σπόρων.«Με αυτό τον τρόπο θα εξειδικευτούν κατά κάποιο τρόπο σε μια ποικιλία και θα έχουμε καλύτερη ποιότητα σε σπόρους και μεγαλύτερη ποσότητα» πρόσθεσε ο κος Δομπάζης.

Προετοιμασία για τη φύτευση των σπόρων

Όπως σημειώνει οι πιο πολλοί από τους Νονούς είναι γνωστοί καλλιεργητές που παίρνουν σπόρους από τους «Σπορίτες» και ήδη γνωρίζουν τη διαδικασία και κρατάνε σπόρους. «Ξέρουν να κρατάνε σπόρους.Είναι και λίγοι καινούργιοι που έχουν όλη την διάθεση να προσφέρουν κι αυτοί σ’ αυτόν τον αγώνα ώστε να διατηρηθούν και να διαδοθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες και αυτό τους δίνει χαρά που μπορούν να βοηθήσουν κι αυτοί».

Οι «Σπορίτες Ροδόπης» ήδη διαθέτουν κάποιες ποικιλίες, αλλά έρχονται και πολλές άλλες από πολλά σημεία της χώρας. «Μας στέλνουν σπόρους από πολλές ποικιλίες, δεν μπορούμε να τους πολλαπλασιάσουμε όλους. Και είναι και κάποιες ποικιλίες οι οποίες χρειάζονται και αρκετό έδαφος, όπως είναι τα φασόλια. Δεν είναι όπως η ντομάτα, κρατάς κάποιες και παίρνεις χιλιάδες σπόρους, με τα φασόλια δεν είναι το ίδιο, οπότε εκεί θα βοηθήσουν πολλοί. Όπως για παράδειγμα είναι τα αμπελοφάσουλα Τήνου.

Το πεπόνι του Δουκάτου για το οποίο έχουμε ήδη έναν «Νονό», κάποιον που το καλλιεργεί από γενιά σε γενιά» εξήγησε ο κος Δομπάζης αποκαλύπτοντας ότι μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 22 «Νονοί» κάποιοι πήραν σπόρους να καλλιεργήσουν μια ποικιλία, κάποιοι παραπάνω, δύο και τρεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν «Νονοί σπόρων» θα πρέπει να το δηλώσουν στους «Σπορίτες», να δώσουν τα στοιχεία τους, να πάρουν τους σπόρους, να τους καλλιεργήσουν και να κρατήσουν πολλούς σπόρους από τους καρπούς που θα βγάλουν. Όσον αφορά στο κέρδος; Ο κος Δομπάζης απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Παίρνεις τη χαρά ότι δια σώζεις μια παραδοσιακή ποικιλία και αυτή είναι μεγάλη χαρά!».

Πηγή: ert.gr