Νωπό φασόλι: Αυλαία μέχρι και 1,8 ευρώ για τα πρώιμα στον παραγωγό

fasolakia-kalliergeia

Δυναμικό ξεκίνημα έκαναν τα πρώιμα χλωρά φασόλια, μετά τον περσινό κακό απολογισμό που άφησε πικρή γεύση στους παραγωγούς, στις δύο πιο πρώιμες περιοχές, στη Μεσσηνία και στις Λιβανάτες. Στάση αναμονής τηρούν οι παραγωγοί της Θήβας, που αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Δούβα, αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, που εκπροσωπεί παραγωγούς από 30 χωριά του Δήμου Καλαμάτας, η πρώιμη καλλιέργεια, που ως επί το πλείστον είναι μπαρμπούνι καθιστό και συγκομίζεται από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις 20 Μαΐου περίπου, ξεκίνησε στα 1,7-1,8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και διατηρήθηκε με μικρές διακυμάνσεις, «κατεβαίνοντας» μέχρι το 1,5 ευρώ το κιλό, για είκοσι μέρες, μέχρι να μπουν στην αγορά και ποσότητες από τις Λιβανάτες. Μετά το εικοσαήμερο, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 1,1-1,2 ευρώ. «Πέρσι, η τιμή δεν ανέβηκε πάνω από το 1 ευρώ σχεδόν σε καμία καλλιεργητική περίοδο. Ειδικά μιλώντας για τα πρώιμα, με ένα κόστος καλλιέργειας τα 50 λεπτά το κιλό, χωρίς το κόστος συγκομιδής που είναι περίπου άλλο τόσο, γιατί το φασολάκι μαζεύεται με τα χέρια, αν πουλήσεις κάτω από 1 ευρώ βάζεις και από την τσέπη σου. Αυτό που συνέβη πέρσι, λοιπόν, αποθάρρυνε τους παραγωγούς και φέτος έβαλαν 40%-50% λιγότερο φασολάκι. Αυτό εκτιμώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να έχουμε προς το παρόν καλύτερη τιμή: η μικρή προσφορά», μας είπε, συμπληρώνοντας ότι οι καλές τιμές των πρώιμων μπορεί να επιδράσουν ενθαρρυντικά και να έχει περισσότερες σπορές η τρίτη καλλιέργεια.

Αναφερόμενος στο κόστος, ο κ. Δούβας σημείωσε ότι το κόστος συγκομιδής παραμένει σταθερό στα 40-50 λεπτά το κιλό σε όλες τις φυτεύσεις. Αυτό που διαφοροποιεί το συνολικό κόστος είναι εκείνο που αφορά αυτήν καθ’ εαυτήν την καλλιεργητική περίοδο: «Τον χειμώνα, το φασολάκι χρειάζεται τρεις μήνες για να γίνει, ενώ το καλοκαίρι θέλει 45 μέρες. Άλλο έξοδα για 90 μέρες καλλιέργειας, άλλο ενάμισης μήνας», είπε χαρακτηριστικά. Η πρώιμη καλλιέργεια στην περιοχή είναι το μπαρμπούνι το καθιστό. Μετά αλλάζουν οι ποικιλίες: μπαίνει το τσαουλί το καθιστό, το μπαρμπούνι το αναρριχώμενο, το μπαρμπούνι το κόκκινο κ.ά. Ο μεγαλύτερος όγκος, όπως διαμορφώνεται και από την αγορά, είναι το μπαρμπούνι σε όλες τις σπορές, ενώ από πρώιμες ποικιλίες, Απρίλη και Μάη, είναι αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Για εξαγωγές δεν γίνεται λόγος, εξαιτίας κυρίως των ιδιαιτεροτήτων του χλωρού φασολιού που καθιστούν δύσκολη την αποθήκευση, τη συντήρηση και τη μεταφορά του. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας ακόμα και για τη διακίνηση του χλωρού φασολιού στην εσωτερική αγορά. «Η Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο τροφοδοτούνται και από γειτονικές χώρες. Για να μεταφέρω 1 κιλό φασόλια και να το πάω στη Σάμο, θέλω 50 λεπτά μεταφορικά, ενώ από απέναντι, στα 2,5-3 χιλιόμετρα έχει 3-4 λεπτά μεταφορικό κόστος. Πώς θα το ανταγωνιστείς αυτό;» τόνισε.

Αισιόδοξη έναρξη στις Λιβανάτες

Καλό ήταν το ξεκίνημα για τις τιμές παραγωγού και στις Λιβανάτες, όπου άρχισαν να μαζεύουν τα ανοιξιάτικα στις αρχές Μαΐου. Όπως μας είπε ο παραγωγός Ανέστης Σοροπάνης, ο οποίος σπέρνει 110 στρέμματα με χλωρά φασολάκια, «τη Δευτέρα δώσαμε με 1,2 ευρώ. Πέρσι μπήκαμε όλοι μέσα. Τέτοια εποχή, οι έμποροι έδιναν 60-70 λεπτά το κιλό. Έπεσε κάτω από το 1 ευρώ την τρίτη μέρα». Στην περιοχή δεν παρατηρείται μείωση στα στρέμματα που σπάρθηκαν, καθώς διατηρήθηκαν στα 600-700 τα ανοιξιάτικα που σπέρνονται στα τέλη Φλεβάρη, με τη μέση καλλιέργεια να ανέρχεται περίπου στα 10-15 στρέμματα. Τα φθινοπωρινά σπέρνονται στα τέλη Ιουλίου και συνήθως είναι λιγότερα, γύρω στα 300-400 στρέμματα, καθώς τότε έχει μπει στην αγορά και η Θήβα, ως πιο όψιμη, και οι τιμές πέφτουν.

Στοις Λιβανάτες δεν παρατηρείται μείωση στα στρέμματα που σπάρθηκαν
Στοις Λιβανάτες δεν παρατηρείται μείωση στα στρέμματα που σπάρθηκαν

Χαρακτηριστικό του φετινού ξεκινήματος της σεζόν για τις Λιβανάτες ήταν ότι πολλοί παραγωγοί έσπειραν κάποιες μέρες αργότερα σε σχέση με πέρσι και έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Σοροπάνης, η μεγάλη συγκομιδή θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει εικόνα σχετικά μικρότερων αποδόσεων αυτή την περίοδο στα χωράφια. Με μια κανονική απόδοση στα 800 κιλά-1 τόνο/στρέμμα, συνολικά στα τέσσερα χέρια που μαζεύεται το φασολάκι, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπολογίζει πως θα έχει μαζέψει, ολοκληρώνοντας και το τέταρτο μάζεμα, περίπου 600 κιλά.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι μπαρμπούνι και τσαουλί, με το πρώτο να καταλαμβάνει τα περισσότερα στρέμματα. Οι τιμές διαμορφώνονται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα και για τις δύο ποικιλίες, ενώ αυτό που τις επηρεάζει περισσότερο είναι οι ποσότητες που μπαίνουν στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση του χλωρού φασολιού από τις Λιβανάτες, ως επί το πλείστον, φτάνει στη λιανική μέσα από τις κεντρικές λαχαναγορές.

Από βδομάδα η Θήβα

Με πιο όψιμη παραγωγή, και χωρίς αντιξοότητες –μέχρι στιγμής– στην καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί της Θήβας, ετοιμάζονται να αρχίσουν να κόβουν φασολάκια την επόμενη εβδομάδα για τις σπορές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι έμποροι στην περιοχή κρατούν κλειστά ακόμα τα χαρτιά τους. Όπως υπογραμμίζει, πάντως, ο γεωπόνος και παραγωγός Κώστας Λουκίσας, «το 1 ευρώ είναι το όριο του μεσοπρώιμου, γι’ αυτό βλέπουμε και τιμές 2,5 ευρώ στη λιανική. Κανονικά, οι τιμές στα χλωρά φασόλια δεν θα πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 80-70 λεπτά όλη την περίοδο. Είναι προϋπόθεση για την καλλιέργεια να βγει μια μέση τιμή γύρω στα 80-90 λεπτά για όλη τη σεζόν.