Νοθεία στη φέτα: Τι δηλώνει στην «ΥΧ» ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιοµηχανίας που συνδέεται µε τα επίµαχα εµπορικά σήµατα στη Σουηδία

Οι εξελίξεις τρέχουν στην πολύκροτη υπόθεση της νοθευμένης φέτας επί σουηδικού εδάφους, με τις νεότερες πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν ότι τα δύο σήματα φέτας που βρέθηκαν να μην πληρούν τις προδιαγραφές παραγωγής προέρχονται από την ίδια ελληνική εταιρεία.

Μετά από επικοινωνία με τη γενική διεύθυνση του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», που αυτό το διάστημα φέρεται να διενεργεί ελέγχους στα εν λόγω προϊόντα, αλλά δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας που βαραίνουν οι κατηγορίες περί νοθείας, ζητώντας τη δική του οπτική.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, με έδρα τη Στοκχόλμη, έστειλε για εξέταση σε διαπιστευμένο σουηδικό εργαστήριο δείγματα (σ.σ. χρονολογούνται από τον μήνα Ιούνιο) από εισαγόμενες φέτες με την επωνυμία «BABA FARM» και «Garant Feta», οι οποίες βρίσκονται στα ράφια των δικτύων λιανικής της σκανδιναβικής χώρας. Στο πρώτο σήμα ανιχνεύθηκε μόνο αγελαδινό γάλα, χωρίς ίχνος πρόβειου ή γίδινου, ενώ στο δεύτερο μόνον ελάχιστη ποσότητα πρόβειου και μεσαία ποσότητα γίδινου.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Ευάγγελος Πλεξίδας παραδέχεται ότι τα επίμαχα σήματα συνδέονται με την εταιρεία της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης, ονόματι LA Farm Α.Ε.. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται κάθε κατηγορία που του προσάπτεται, αφήνοντας αιχμές για τη διαδικασία ελέγχου. Όπως ισχυρίζεται, «η λήψη δειγμάτων και η εξέτασή τους δεν έγινε με τον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία τρόπο».

Ο ιδιοκτήτης της LA Farm αποκαλύπτει ότι η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία έχει δεχθεί τρεις ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» το τελευταίο διάστημα, χωρίς να διαπιστωθεί τίποτα το μεμπτό. «Έχουν ελέγξει τα ισοζύγιά μας των τελευταίων 18 μηνών και τα έχουν βρει όλα σωστά», επισημαίνει. Επιπλέον, κατονομάζει σουηδική αλυσίδα, η οποία «πήρε δείγματα από την εταιρεία μας τον Απρίλιο και ακολούθως μας ειδοποίησε ότι το προϊόν μας είναι κανονικών προδιαγραφών».

Σε τι αποδίδει, λοιπόν, ο ίδιος το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει; Όπως εξηγεί, «η μεγάλη διεθνής ζήτηση για φέτα δημιουργεί πολλούς ανταγωνιστές, οι οποίοι προμηθεύουν τη σουηδική αγορά με ελληνικό προϊόν και ενδεχομένως αυτή η αντιπαλότητα να υποκινεί τέτοιες ενέργειες». Αυτή είναι μια δήλωση που ίσως αποτελεί έμμεση νύξη στην εταιρεία Di Luca & Di Luca AB, η οποία εισάγει από την Ελλάδα και διανέμει στη Σουηδία προϊόντα με ανταγωνιστικό σήμα.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας αναφέρει ότι η εταιρεία του, μαζί με άλλες, προσπαθούν να αυξήσουν την τιμή εξαγωγής του προϊόντος με απώτερο στόχο την επακόλουθη αύξηση της τιμής του Έλληνα κτηνοτρόφου, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, «οι αλυσίδες αντιδρούν σε αυτό». Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν αποτελεί για τον ίδιο μια «ξεκάθαρη δυσφήμηση του ελληνικού προϊόντος».

 

(*) Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 εκ παραδρομής αναφέρθηκε το όνομα του εκλιπόντος ιδρυτή της εταιρίας, Αθανάσιου, αντι του σημερινού ιδιοκτήτη της εταιρίας Ευάγγελου Πλεξίδα, με τον οποίο και επικοινώνησε η εφημερίδα «ΥΧ»