Νότιος Έβρος: Εξοικονόμηση πόρων στην άρδευση 80.000 στρεμμάτων

Ένα αρδευτικό πρόβλημα που ταλανίζει και επιβαρύνει οικονομικά επί τρεις δεκαετίες τον αγροτικό κόσμο του Έβρου, και δη των Φερών, δείχνει ότι βαδίζει προς επίλυση. Οι αγρότες χτύπησαν πολλές φορές το χέρι στο τραπέζι, διεκδικώντας ένα σύγχρονο αρδευτικό, που θα εξοικονομεί υδάτινους πόρους από το περιβάλλον και οικονομικούς από τις τσέπες τους.

«Το 1983 έγιναν τα αρδευτικά έργα στην περιοχή των Φερών. Η κεντρική διώρυγα έφτασε σε απόσταση 450 μ. από το ποτάμι και σταμάτησε, γιατί ήταν λάθος υψομετρικά κι έγινε εκεί ένα αντλιοστάσιο, το οποίο δεν είχε πρόσβαση στο ποτάμι. Ο τότε πρόεδρος του ΤΟΕΒ με τον δήμαρχο Φερών υπέβαλαν ένσταση, δεν αποδέχτηκαν το έργο και δεν το παρέλαβαν. Η πολιτεία κατασκεύασε ένα δεύτερο πλωτό αντλιοστάσιο, του οποίου ανέλαβε το κόστος συντήρησης και προσωπικού», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.

Τονίζει ότι έκτοτε κύριο αίτημα των αγροτών αποτελεί η κατάργηση της διπλής άντλησης στην περιοχή του Πέπλου, καθώς το κοστολόγιο είναι υψηλό για την πολιτεία και τους αγρότες. Τα συγκεκριμένα αντλιοστάσια αρδεύουν 80.000 στρέμματα με ποτιστικές καλλιέργειες, βαμβάκι, μηδική, καλαμπόκι και ρύζι, ενώ σε μικρότερη έκταση καλλιεργούνται και κηπευτικά.

Μαχητικότητα

Η πολύχρονη λογική του παραλόγου που ταλαιπωρεί τους ακρίτες δεν στάθηκε εμπόδιο στο να διεκδικούν μέσω του ΤΟΕΒ και του Συλλόγου μέχρι να δρομολογηθεί λύση. Ο ΤΟΕΒ πλήρωσε την οριστική μελέτη του έργου, που θα καταργήσει τη διπλή άντληση στην περιοχή, εξασφαλίζοντας οικονομικότερη και καλύτερη άρδευση.

«Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου με την κατασκευή δύο αγωγών μεταφοράς νερού –από τον ποταμό Έβρο στην κεντρική διώρυγα– διαμέτρου Φ1200, συνολικού μήκους 945 μέτρων και ύψους 2.100.000 ευρώ», ενημερώνει ο κ. Αλεξανδρής. Σημειώνει ότι, επί της ουσίας, παρακάμπτονται και τα δύο αντλιοστάσια, προσθέτοντας ότι επιδιώκουν να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο αντλιοστάσιο στην κοίτη του ποταμού που θα ενωθεί με το καινούργιο δίκτυο.

«Θα εξασφαλίσουμε νερό για τις επόμενες γενιές με φθηνό κοστολόγιο», σχολιάζει, δίνοντας έμφαση στον φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου έργου, καθώς όλα αυτά τα χρόνια το νερό χάνεται στη θάλασσα και δεν αξιοποιείται. Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι η περιφέρεια και διαχείρισης ο ΤΟΕΒ Φερών Πέπλου.