Νταβός: Η ΕΕ θεσπίζει νέα επενδυτικά θέλγητρα στην Πράσινη Συμφωνία για να ανταγωνιστεί το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται μερικούς μήνες μετά τον αμφιλεγόμενο νόμο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού

Τη δική της «απάντηση» στις κινήσεις των ΗΠΑ, με σκοπό την τόνωση της ενεργειακής τους μετάβασης, έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη από το Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο των εργασιών της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θα κινητοποιήσει κρατική βοήθεια και ένα ταμείο «κυριαρχίας» για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μεταπηδήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε από το βήμα της ετήσιας συνόδου στο Νταβός ότι οι κινήσεις θα αποτελέσουν μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για να καταστεί η Ευρώπη κέντρο καθαρής τεχνολογίας και καινοτομίας. «Θα υποβάλουμε έναν νέο νόμο περί βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι «στόχος είναι να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα εξετάσει ιδιαίτερα πώς θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας.

«Για να παραμείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, είναι αναγκαίο να είμαστε ανταγωνιστικοί, όσον αφορά τις προσφορές και τα κίνητρα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή εκτός ΕΕ», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να μας επιτρέπει να δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για τομείς που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη καθαρά μηδενικών εκπομπών. Αυτό περιλαμβάνει την αιολική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, την ηλιακή ενέργεια, το καθαρό υδρογόνο, τη αποθήκευση άνθρακα και άλλα».

Η εξαγγελία της φον ντερ Λάιεν ήρθε μόλις μερικούς μήνες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα νομοσχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές παρεμβάσεις για το κλίμα και τη φορολογία. Σε αυτό προβλέπονται δαπάνες ρεκόρ, ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, επιδοτώντας από μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες.

Το κατά πόσο τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι αντικείμενο διχογνωμίας και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τον σχεδιασμό των οικονομικών κινήτρων στο πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενεργειακή μετάβαση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανησυχιών ότι αυτά μπορεί να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες και να τις κάνουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Ο επικεφαλής του ΠΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Σε μια συζήτηση πάνελ στο Νταβός σχετικά με τον κλιματικό νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν και το επακόλουθο ευρωπαϊκό σχέδιο που θα παράσχει παρόμοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ngozi Okonjo-Iweala, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός.

Καλούμενος να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη δημιουργία θελτικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια, ο επικεφαλής του ΠΟΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές να μην καταφύγουν σε μια «πράσινη κούρσα επιδοτήσεων», ενώ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός «παρακολουθεί την κατάσταση».