Ντε Κάστρο στην «ΥΧ»: «Ήρθε η ώρα να βρει λύση ο επίτροπος»

Θέση μάχης ετοιμάζονται να ξαναπάρουν, από τη μια, οι υπουργοί των κρατών-μελών και, από την άλλη, οι ευρωβουλευτές, καθώς ξεκινάει ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της ΚΑΠ υπό την προεδρία της Πορτογαλίας. Με τους δύο θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές τους, καλείται τώρα ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, να αναλάβει επιτέλους ενεργό ρόλο, προκειμένου να πετύχει τον πολυπόθητο συμβιβασμό.

Όλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η ΚΑΠ έως το τέλος του μήνα θα κλείσει, προκειμένου να προχωρήσει η κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών-μελών και να μη χαθεί άλλο πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με όρους σκληρού πόκερ, ενώ η θέση που θα κρατήσει η Κομισιόν θα κριθεί αυστηρά και σε πολιτικό επίπεδο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι σε αυτή την τελευταία πολυήμερη μάχη που ακολουθεί κρίνεται το μέλλον της αγροτικής πολιτικής και πάνω από όλα των εκατομμυρίων Ευρωπαίων αγροτών που απέδειξαν ότι είναι οι θεματοφύλακες της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ, ακόμη και σε περιόδους έκτακτων κρίσεων.

Δεκαπενθήμερη μάχη

Η πρώτη παρτίδα ξεκινά στις 14 και 15 Ιουνίου, οπότε έχει προγραμματιστεί το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Με βάση το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», η μία εκ των δύο ημερών πρόκειται κατά κάποιον τρόπο να επισημοποιήσει τις εργασίες του Συμβουλίου, αναβαθμίζοντας τον νομικό ρόλο των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, θα υπάρξει συνάντηση των συννομοθετών, του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών, Νόρμπερτ Λινς, και της προέδρου του Συμβουλίου, Μαρία ντο Σέου Αντούνες, με τον επίτροπο Γεωργίας.

Θα ακολουθήσει στις 24 με 25 Ιουνίου νέος υπετρίλογος και στις 28-29 Ιουνίου το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Το τελευταίο Συμβούλιο υπό την πορτογαλική προεδρία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις μήπως εκτάκτως μεταφερθεί τελικά στις Βρυξέλλες για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες με τους ευρωβουλευτές.

Το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους συννομοθέτες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαΐου δεν είναι και το πιο φιλικό, καθώς διατυπώθηκαν σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν. Βέβαια, ο κοινός στόχος, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία έως το τέλος του μήνα, φαίνεται ότι έχει καταπραΰνει κατά κάποιον τρόπο τα οξυμμένα πνεύματα.

Μάλιστα, γίνεται σαφές ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν και σε ένα άλλο βασικό σημείο, ότι πρέπει επιτέλους η Κομισιόν διά του επιτρόπου Γεωργίας να αναλάβει πρωτοβουλία και να συμβάλει στη γεφύρωση των διαφορών. «Είναι ώρα ο κ. Βοϊτσεχόφσκι να γίνει πιο ενεργός και να βρει μια λύση», ξεκαθαρίζει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Ιταλός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής για τη Γεωργία, Πάολο Ντε Κάστρο. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «η θέση του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη. Η θέση του Συμβουλίου είναι, επίσης, ξεκάθαρη. Και πρέπει τώρα η Κομισιόν να εργαστεί για να υπάρξει συμβιβασμός». Ο ίδιος εξηγεί ότι το άτυπο Συμβούλιο που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, «τουλάχιστον για να κλείσουν οι θέσεις. Εξάλλου, είμαστε πολύ κοντά», σημειώνει.

Εσωτερική Σύγκλιση

Ερωτηθείς για τις διαφορές που χωρίζουν ευρωβουλευτές και υπουργούς, ο κ. Ντε Κάστρο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ευρωκοινοβούλιο να υποχωρήσει, όσον αφορά την Εσωτερική Σύγκλιση και να αποδεχτεί την πρόταση του Συμβουλίου για ποσοστό σύγκλισης τουλάχιστον 85% έως το 2026.

Το ίδιο, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για την άποψη των ευρωβουλευτών αναφορικά με την αναδιανεμητική ενίσχυση. «Εμείς προτείνουμε τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων να αφορά την αναδιανεμητική ενίσχυση. Διαφορετικά, να είναι υποχρεωτικό το capping», εξηγεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Σάββατο 12 Ιουνίου 2021