Nutri-Score: Εξαιρούνται το ελαιόλαδο και τα ΠΟΠ προϊόντα

Οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δήλωσή τους, χαιρετίζουν την πρόσφατη υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου.

Μία τροπολογία, που υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών και αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές καθώς ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών τροφίμων, υποστηρίζουν.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε, όπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο γνωμοδότησης, ζητά από την Κομισιόν τη διερεύνηση της ανάγκης εφαρμογής ειδικών όρων και εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ή τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, ή όσα καλύπτονται από προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις ή εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα, καθώς και προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη για κατάλληλα και προσαρμοσμένα μέτρα για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας κατά την εφαρμογή της εν λόγω επισήμανσης. 

«Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν καρπούς» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ό,τι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με σχετική του ερώτηση είχε ήδη αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score.

Τέλος, στο σχετικό δελτίο τύπου υπενθυμίζεται ο τιμωρητικός χαρακτήρας του Nutri-Score για ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, αλλά και το γεγονός ότι υποδεικνύει, παράλληλα, ως προτιμότερες επιλογές στους ευρωπαίους καταναλωτές προϊόντα όπως το κραμβέλαιο, το λάδι καρύδας ή ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη.