Nutri-Score: Η τελευταία ενημέρωση «γκρεμίζει» τα ροφήματα με βάση το γάλα

Σε αντίθεση με την ενημέρωση του 2022 που επικεντρώθηκε στα γενικά τρόφιμα, η τελευταία ενημέρωση του αλγορίθμου του συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα.

Οι αλλαγές προτάθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή για το Nutri-Score (ScC), που αποτελείται από εκπροσώπους από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελβετία, και εγκρίθηκαν στις 30 Μαρτίου 2023. Η ταξινόμηση του γαλλικής προέλευσης Nutri-Score επιφυλάσσει για την ταξινόμηση των ροφημάτων με βάση το γάλα, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ενώ παλαιότερα αξιολογούνταν ως τρόφιμα, τώρα πρόκειται να ενταχθούν στην κατηγορία των ροφημάτων.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις, το νερό θα είναι το μόνο ποτό που μπορεί να εξασφαλίσει την υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα του Nutri-Score (A).

Όλα τα άλλα θα ταξινομούνται μεταξύ Β και Ε. Με τα νέα δεδομένα, τα ροφήματα με βάση το γάλα (μια κατηγορία που περιλαμβάνει τα αρωματισμένα και τα ζαχαρούχα γάλατα) δεν μπορούν πλέον να ταξινομηθούν ως κατηγορίας Α ή Β στην κλίμακα Nutri-Score, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντίθετα, είναι πιθανό να ταξινομηθούν κατά μέσο όρο ως D/E (ή C για εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη).

Τα ζαχαρούχα ποτά με πολύ περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης (<2g/100ml) θα μπορούν να επιτύχουν ευνοϊκότερη ταξινόμηση (Β), ενώ αυτά με υψηλές ποσότητες ζάχαρης θα ολισθήσουν στο φάσμα D/E, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη διάκριση των ποτών με βάση την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.