Νυχτόβια πεταλούδα απειλεί τις καστανιές της Κρήτης

Νυχτόβια πεταλούδα απειλεί τις καστανιές της Κρήτης

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, οι παραγωγοί καστανιών (κυρίως του Νομού Χανίων) θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της μικρής νυχτόβιας πεταλούδας (Pammene Fasciana). Όπως πληροφορούν οι γεωπόνοι, η καρπόδεση στις πρώιμες ποικιλίες έχει ολοκληρωθεί και οι νεαροί καρποί έχουν μέγεθος 1-4 χιλιοστά. Αυτό ευνοεί την προσβολή από το έντομο (και την ανεπτυγμένη προνύμφη), καθώς προσβάλλει την καστανιά λίγο μετά την καρπόδεση, όταν οι καρποί έχουν μέγεθος 3-5 χιλιοστά. Τονίζουν, δε, ότι μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα δέντρα με μειωμένη καρπόδεση, καθώς οι νεαροί προσβεβλημένοι καρποί (κύπελλα) θα πέσουν πρόωρα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Προειδοποιούν, δε, τους καλλιεργητές πως η νυχτόβια πεταλούδα (γνωστή και με την ονομασία «σκουλήκι των νεαρών κάστανων») στον Νομό Χανίων μπορεί να προκαλέσει προσβολές με μεγάλη οικονομική ζημιά.

Στις διαπιστώσεις τους οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Ηρακλείου ενημερώνουν πως στο δίκτυο παρακολούθησης του εντόμου, με φερομόνες φύλλου, καταγράφονται μεγάλοι πληθυσμοί και πως οι πρώιμες ποικιλίες βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο. Τέλος, ενημερώνουν πως οι ψεκασμοί για τις πρώιμες ποικιλίες ολοκληρώνονται αυτήν τη περίοδο, ενώ για τις όψιμες ποικιλίες οι επεμβάσεις πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την καρπόδεση και μέχρι οι νεαροί καρποί (κύπελλα) να αποκτήσουν μέγεθος 3-5 εκατοστά.

Ψεκασμοί με εγκεκριμένα σκευάσματα: Η επέμβαση πρέπει να γίνεται επιμελημένη και κατευθυνόμενη στους νεαρούς καρπούς με πλήρη κάλυψη, ενώ ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών το έτος είναι από μία με δύο φορές ανάλογα με το σκεύασμα. Επίσης, ανάλογα με τη δραστική ουσία, η τελευταία επέμβαση πριν από τη συγκομιδή θα πρέπει να γίνει 14 ημέρες πριν για την ουσία Deltamthrin, 21 ημέρες πριν για την Chlorantraniliprole και 30 ημέρες για ψεκασμό με τη δραστική ουσία Lambda cyhalothrin.

  • Κυριάκος Λάμπρου