O Χρήστος Κέλλας αποκλειστικά στην «ΥΧ»: «Βασική μας προτεραιότητα η αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας και της υπαίθρου»
Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη, όπως ανέφερε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, όπως διευκρίνισε, θα πραγματοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με χρηματοδότηση στο 100% του ποσού. Ο Θεσσαλός υφυπουργός απαντά αναλυτικά για τις ενέργειες από πλευράς υπουργείου για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας από τα «χτυπήματα» που δέχεται από τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς, την ακρίβεια των ζωοτροφών, τις ελληνοποιήσεις και την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας και της αγροτικής υπαίθρου αποτελεί βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης. Στόχος, όπως είπε, είναι η παροχή κινήτρων, τόσο οικονομικών όσο και θεσμικών, για να ενθαρρυνθούν οι νέοι να παραμείνουν στην παραγωγή και να μείνουν στα χωριά, ώστε να μην ερημώσει η ύπαιθρος. Τόνισε, δε, πως ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ακαλλιέργητων δημόσιων εκτάσεων, οι οποίες θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε νέους αγρότες. Ερωτηθείς για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, ο κ. Κέλλας γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί παράταση έτσι ώστε να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2025, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ανέφερε πως, σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί κανονικά στα τέλη Οκτωβρίου.
Κύριε υφυπουργέ, αναλάβατε τα ηνία του χαρτοφυλακίου σας στο ΥΠΑΑΤ σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, λόγω της εμφάνισης της πανώλης για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είμαστε κοντά στην εξάλειψη της ζωονόσου; Πόσα ζώα οδηγήθηκαν στη θανάτωση; Πόσα κρούσματα έχουμε συνολικά και πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί;
Για τη ζωονόσο της πανώλης στήθηκε στη χώρα μια μεγάλη κτηνιατρική επιχείρηση, με άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις. Από την εμφάνιση του πρώτου κιόλας κρούσματος εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο κρίσης, το οποίο υπάρχει στο υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό των 687, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Η διαδικασία εφαρμογής, μάλιστα, των μέτρων αυτών θα αποτελεί πρότυπο για την αντιμετώπιση της νόσου σε πιθανή επανεμφάνισή της στην Ευρώπη. Χάρη στα αυστηρά αυτά μέτρα που ελήφθησαν, η κατάσταση είναι πλέον σε αποδρομή. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εξάλειψης της πανώλης.
Συγκεκριμένα, σε 11 από τις 13 περιφέρειες, που εμφανίστηκε πανώλη, έχουν παρέλθει οι 30 ημέρες, που αναφέρει το πρωτόκολλο και οι «ζώνες προστασίας και επιτήρησης» έχουν μετατραπεί σε «περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες». Απομένουν η Λάρισα και η Κόρινθος. Οι θανατώσεις των αιγοπροβάτων έφτασαν περίπου τις 47.000. Κατανοούμε την αγωνία των κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις. Θα ακολουθήσουν σύντομα οι αποζημιώσεις, οι οποίες θα είναι αυξημένες, σε σχέση με τις τιμές που προέβλεπε η ΚΥΑ του 2023, πάνω από 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με τη νέα ΚΥΑ, που ήδη υπεγράφη, από τα 150 ευρώ οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 250 ευρώ για τα καθαρόαιμα με pedigree θηλυκά και από τα 250 τα 500 ευρώ για τα αρσενικά, ενώ ανάλογες είναι οι αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες ζώων.
Τα ημίαιμα θηλυκά φτάνουν με τη νέα ΚΥΑ από 100 ευρώ το 2023 σε 220 ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό, καθώς η κατηγορία των ημίαιμων θηλυκών αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατωθέντων ζώων. Παράλληλα, η νέα ΚΥΑ προβλέπει αποζημίωση για τους τράγους τα 320 ευρώ από 150 ευρώ που ήταν το 2023.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν και από την ευλογιά των αιγοπροβάτων στον Έβρο; Τι μέτρα προβλέπονται για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου από τις ζωονόσους;
Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα ευλογιάς, προχωρήσαμε στην εφαρμογή, επίσης, αυστηρών μέτρων, όπως η εφαρμογή ζωνών προστασίας και επιτήρησης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απαγόρευση μετακίνησης ζώων, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η απολύμανση χώρων και εξοπλισμού, καθώς και η αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους.
Αναμένουμε την αποστολή από τις περιφερειακές ενότητες των αναλυτικών στοιχείων των κρουσμάτων και θα ακολουθήσουν σύντομα οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, οι οποίες, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες πάνω από 100% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος με χρηματοδότηση στο 100% του ποσού.
Ποιες είναι οι ενέργειες από πλευράς υπουργείου για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας από τα «χτυπήματα» που δέχεται από τις ζωονόσους, την ακρίβεια στις ζωοτροφές, τις ελληνοποιήσεις, την κλιματική αλλαγή κ.ά.;
Μετά την πρόσφατη εμπειρία με την πανώλη και τα αυστηρά μέτρα που λάβαμε υποδειγματικά, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΕΕ ενισχύει τα προγράμματα επιτήρησης και αντιμετώπισης ζωονόσων. Από τις βασικές προτεραιότητες, δε, είναι η αναδιοργάνωση και η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας. Με τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής λόγω των διεθνών τιμών των πρώτων υλών, αλλά και με τον εγκλεισμό των ζώων στους στάβλους από τον Ιούλιο λόγω των μέτρων για την πανώλη, οι κτηνοτρόφοι έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά αναφορικά με το κόστος των ζωοτροφών. Το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει αίτημα για στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκριση για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών ζωοτροφών. Συζητάμε για τα μέτρα που θα ληφθούν, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις.
Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ώστε να υπάρξει ένας εθνικός μακρόπνοος σχεδιασμός για τη ζωική παραγωγή, με τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκότοπων, στοχεύοντας στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή τους.
Κύριε υφυπουργέ, έχουμε κάποια εξέλιξη με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης; Θα είναι έτοιμη η υλοποίησή τους μέχρι το τέλος του έτους;
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης αποτελούν προτεραιότητα, όπως προανέφερα, για το υπουργείο μας και είναι απαραίτητα για την ορθή διαχείριση των βοσκότοπων και του ζωικού κεφαλαίου. Η παράταση που υπήρχε λήγει στο τέλος του χρόνου. Δεν θα είμαστε έτοιμοι. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2025, αφού πάρουμε νέα παράταση, θα ολοκληρώσουμε τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Οι απώλειες στην κτηνοτροφία λόγω των ζωονόσων επηρεάζει την επάρκεια του γάλακτος και την παραγωγή της φέτας; Πώς θα προστατευτεί η «ναυαρχίδα» των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων;
Οι ζωονόσοι δεν επηρέασαν σε κανέναν βαθμό την επάρκεια του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλωστε, τόσο η πανώλη όσο και η ευλογιά είναι αμιγώς ζωονόσοι και δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο, ούτε από τα αιγοπρόβατα, ούτε από τα παράγωγα των αιγοπροβάτων. Η αποκομιδή γάλακτος συνεχίστηκε κανονικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας. Το γάλα μπορεί να καταναλωθεί μετά από υψηλή παστερίωση, όπως και το τυρί που γίνεται με παστεριωμένο γάλα.
Οι εταιρείες γάλακτος είναι επαρκώς ενημερωμένες, γι’ αυτό και δεν τέθηκε κανένα ζήτημα για την επάρκεια και την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Να τονιστεί ότι την τετραετία 2019-2023 επί κυβέρνησης της ΝΔ, με τους αυστηρούς ελέγχους και τις αυστηροποιήσεις της νομοθεσίας που διέπει τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, διπλασιάστηκε η τιμή του πρόβειου γάλακτος σε σχέση με το 2019.
Θα μπορούσατε να μας αναλύσετε πόσο κεντρική θέση έχει στην ατζέντα σας η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου της κτηνοτροφίας και πώς αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην εξυγίανσή του;
Η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου της κτηνοτροφίας δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά του και αποτελεί θεμελιώδη άξονα της αγροτικής πολιτικής μας. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόματα συστήματα διαχείρισης εκτροφών και οι πλατφόρμες παρακολούθησης ζωικής παραγωγής, δεν βελτιώνουν απλώς την αποδοτικότητα, αλλά συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των εισροών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Με τέτοιου είδους τεχνολογίες διασφαλίζεται τόσο η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας όσο και η μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή πρόκληση και η ψηφιοποίηση του κλάδου της κτηνοτροφίας θα συμβάλει στην προσαρμογή μας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των παραγωγών μας.
Στόχος μας είναι η παροχή κινήτρων, τόσο οικονομικών όσο και θεσμικών, για να ενθαρρύνουμε τους νέους και τους υφιστάμενους κτηνοτρόφους να παραμείνουν στην παραγωγή και να μείνουν στα χωριά, ώστε να μην ερημώσει η ύπαιθροςΧρήστος Κέλλας
Τα τελευταία χρόνια, ο κτηνοτροφικός τομέας έχει στοχοποιηθεί, με αφορμή το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Αυτό, μοιραία, έχει οδηγήσει στο πολωτικό δίλημμα «πρωτογενής τομέας ή περιβάλλον». Για παράδειγμα, τα ριζοσπαστικά μέτρα που προώθησε η Ολλανδία το 2022, με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών υποξειδίου του αζώτου από την κτηνοτροφία της, προσβλέποντας σε μειώσεις 30% στον αριθμό των ζώων εκτροφής μέχρι το 2030 κυρίως μέσω αναγκαστικών εξαγορών των εκμεταλλεύσεων, έφεραν αναβρασμό και σήμαναν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα, δρομολογώντας ουσιαστικά την πτώση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, μετά τον θρίαμβο του Κινήματος Αγρότη-Πολίτη στις περιφερειακές εκλογές της 15ης Μαρτίου 2023. Πλέον, φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι τροφοδοτούν ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, γιγαντώνοντας ένα αντικίνημα κατά της πράσινης μετάβασης που προωθεί η ΚΑΠ. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο δίπολο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κτηνοτροφία προσφέρει υπηρεσίες στο περιβάλλον (π.χ. αντιπυρικές ζώνες μέσω της βόσκησης), που χωρίς αυτές η φύση είναι εκτεθειμένη; Μπορούν κτηνοτροφικός τομέας και περιβάλλον να συμπορευθούν στο πλαίσιο μιας ΚΑΠ που συνταιριάζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την παραγωγική αποδοτικότητα;
Το δίλημμα μεταξύ περιβάλλοντος και πρωτογενούς τομέα είναι ένα ψευδοδίλημμα. Η βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν και πρέπει να συμπορεύονται. Η κτηνοτροφία, όταν εφαρμόζεται με υπεύθυνο τρόπο, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο περιβάλλον, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσω της βόσκησης και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η ΚΑΠ έχει εξελιχθεί ώστε να υποστηρίζει αυτές τις πρακτικές, συνδυάζοντας την παραγωγική αποδοτικότητα με τη βιωσιμότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω μιας σειράς δράσεων, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η αγροτική παραγωγή ανταποκρίνεται στις κλιματικές προκλήσεις, χωρίς να πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών.
Η λύση είναι ένα παραγωγικό σύστημα που προσφέρει τόσο τρόφιμα όσο και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ένα ισορροπημένο μέλλον για όλους. Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σύστημα παραγωγής που θα στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα να παράγει όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και υπηρεσίες προς το περιβάλλον, δημιουργώντας έναν παραγωγικό και, ταυτόχρονα, «πράσινο» τομέα.
Εγκατάλειψη κτηνοτροφίας: Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το Νευροκόπι Δράμας προστίθεται στις περιοχές όπου οι περισσότερες μονάδες αγελαδοτρόφων έχουν βάλει «λουκέτο». Υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν κίνητρα στον κτηνοτρόφο να παραμείνει στο επάγγελμα; Και, κατ’ επέκταση, ποιο είναι το σχέδιό σας για την αναζωογόνηση της αγροτικής υπαίθρου, η οποία στερείται υποδομές (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση κ.ά.) και ερημώνει;
Η αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας και της αγροτικής υπαίθρου είναι βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας ατζέντα, καθώς η εγκατάλειψη της υπαίθρου αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στόχος μας είναι η παροχή κινήτρων, τόσο οικονομικών όσο και θεσμικών, για να ενθαρρύνουμε τους νέους και τους υφιστάμενους κτηνοτρόφους να παραμείνουν στην παραγωγή και να μείνουν στα χωριά, ώστε να μην ερημώσει η ύπαιθρος.
Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά μας είναι η αξιοποίηση των ακαλλιέργητων δημόσιων εκτάσεων, τις οποίες θα δώσουμε κατά προτεραιότητα σε νέους αγρότες. Η καταγραφή αυτών των εκτάσεων και η επιστροφή τους στην παραγωγή θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα ενισχύσει την απασχόληση στον αγροτικό τομέα.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύουμε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν όλο και περισσότεροι νέοι αγρότες, με το 50% των κεφαλαίων να προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το 35% με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς και το 15% από ίδια κεφάλαια, προσφέροντας λύσεις με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενθαρρύνοντας τη βιωσιμότητα.
Τα προϊόντα, άλλωστε, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δημιουργούν μεγάλη υπεραξία και για την αγροτική οικονομία και για την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 είχαμε εξαγωγές λαχανικών που προσέγγιζαν τα 2,2 δισ. ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά αυτό το ποσό έφτασε στα 3,2 δισ. ευρώ, με περιθώρια περαιτέρω αύξησης.
Επιπλέον, στοχεύουμε στη βελτίωση των υποδομών της υπαίθρου, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτές οι ελλείψεις αποτελούν σημαντικούς λόγους εγκατάλειψης. Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ για την ενσωμάτωση χρηματοδοτικών εργαλείων και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες μας έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη, τόσο οικονομική όσο και τεχνολογική, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι.
Πότε αναμένεται να δοθεί στους γεωργοκτηνοτρόφους το 70% της Βασικής Ενίσχυσης και πότε αναμένεται η εξόφληση; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2015-2019 και αντίστοιχα της περιόδου 2023-2024;
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός, ο οποίος εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Οργανισμού η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί κανονικά στα τέλη Οκτωβρίου. Οι πληρωμές των εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2023-2024 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη. Αναφορικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις 2015-2019 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να γίνουν οι πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο των πληγέντων της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και τις αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, πότε αναμένεται να καταβληθούν;
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι εκκρεμότητες με τις αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο για τις καταστροφές που έφερε η θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία και κατεβλήθησαν και οι τελευταίες πληρωμές. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, έχουν δοθεί ήδη προκαταβολές, ενώ με την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων, ο αριθμός των οποίων ήταν μεγάλος, θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση των αποζημιώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, τρέχουν οι αιτήσεις για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, που αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων. Στο ΥΠΑΑΤ προσπαθούμε διαρκώς να επιταχύνουμε τις διαδικασίες των αποζημιώσεων.
Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία το πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Θα είναι εύκολη η διαδικασία για τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς που επιθυμούν να υπαχθούν σε αυτήν;
Το πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορά τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα έχουν στη διάθεσή τους έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό. Οι διαδικασίες που προτείνονται θα είναι πιο εύκολες και προσβάσιμες, με στόχο την παροχή λύσεων σε όσους έχουν οικονομικές δυσκολίες λόγω παλαιών χρεών.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αφορά 750 συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Μέσω του πλαισίου αυτού, δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου των δανείων, ενώ παράλληλα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου, η αναχρηματοδότηση του δανείου, αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Το δίλημμα μεταξύ περιβάλλοντος και πρωτογενούς τομέα είναι ένα ψευδοδίλημμα. Η βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν και πρέπει να συμπορεύονταιΧρήστος Κέλλας
Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο έχει στόχο να στηρίξει τους αγρότες και να επιτρέψει την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με έμφαση στην προστασία των βιώσιμων επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που προσπαθούν να ανακάμψουν οικονομικά.
Στις αρμοδιότητές σας στο ΥΠΑΑΤ εντάσσονται τα ζητήματα της ιχθυοκαλλιέργειας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του κλάδου (αδειοδοτήσεις, χωροταξικός σχεδιασμός) και ποια τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξή του;
Αναφορικά με τα ζητήματα της ιχθυοκαλλιέργειας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκπονήσει το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών 2021-2030, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, θέτοντας στρατηγικούς στόχους για την επόμενη δεκαετία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός στόχος ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών, για τη νέα προγραμματική περίοδο, δεν θα είναι κατά βάση ποσοτικός, αλλά ποιοτικός και εστιάζει στην ουσιαστική απλοποίηση διαδικασιών, συνδυασμένη με αυστηρό έλεγχο και παρακολούθηση, ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, στον προγραμματισμό δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην πολυεπίπεδη οικονομική στήριξη των υδατοκαλλιεργειών, τόσο για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όσο και τη βελτίωση υφιστάμενων.
Σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας διαδραματίζουν η εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών, η επένδυση στην έρευνα και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Το σχέδιο, επίσης, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής νέων ειδών υδατοκαλλιέργειας και στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική αποδοχή του κλάδου.
Η χρηματοδότηση μέτρων και δράσεων για τις υδατοκαλλιέργειες την περίοδο 2021 – 2027 θα γίνει κυρίως μέσω του ΠΑΛΥΘ 2021 – 2022, αλλά και μέσω του μηχανισμού InvestEU. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επίσης, θα στηριχθούν χρηματοδοτικές γραμμές υφιστάμενων στο ΕΠΑλΘ 2014-2020 μέτρων και δράσεων, αλλά και αυτοτελείς νέες δράσεις. Επιπρόσθετα, θα αξιοποιηθούν και θα στηριχθούν ενωσιακά και διεθνή προγράμματα και διεθνικές συνεργασίες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Μπορεί να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια; Πώς βλέπετε τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών, όπως ο Πόρος, οι οποίες αντιδρούν στο συγκεκριμένο μοντέλο;
Οι περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών επιλέγονται βάσει του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για Υδατοκαλλιέργειες. Η εκπόνηση του σχεδιασμού αυτού βασίστηκε στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Οι χωροθετήσεις, λοιπόν, μονάδων υδατοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο δημιουργίας Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ), είναι πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικά και οι μονάδες θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Ο Πόρος κατατάσσεται στις περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών α’ (ΠΑΥ), δηλαδή περιοχές με ήδη πολύ μεγάλη ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών. Στις περιοχές αυτές, επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός, η μετεγκατάσταση και η δημιουργία νέων μονάδων.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η τοπική κοινότητα ανησυχεί, κυρίως, για τις επιπτώσεις των μονάδων αυτών. Ως υπουργείο, έχουμε καθήκον να ακούμε και να σεβόμαστε τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων. Γι’ αυτό και κινούμαστε πάντα βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων μελετών, όπως η ΣΜΠΕ, και διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία περιβαλλοντική επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Τι υπογράμμισε ο Χ. Κέλλας για την πανώλη
- Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη, οι αποζημιώσεις στα ημίαιμα θηλυκά φτάνουν από 100 ευρώ, που ήταν το 2023, σε 220 ευρώ. Η κατηγορία των ημίαιμων θηλυκών αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατωθέντων ζώων.
- Παράλληλα, η νέα ΚΥΑ προβλέπει αποζημιώσεις για τους τράγους τα 320 ευρώ, από 150 ευρώ που ήταν το 2023, για τα καθαρόαιμα θηλυκά 250 ευρώ και για τα καθαρόαιμα αρσενικά 500 ευρώ.
- Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με χρηματοδότηση στο 100% του ποσού.
- Οι ζωονόσοι δεν επηρέασαν σε κανέναν βαθμό την επάρκεια του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.