Βασ. Γούναρης, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου: «Η Γερμανία αποτελεί κύριο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα»

Η «οικογένεια» του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αριθμεί περί τα 950 μέλη.
05/09/2024
7' διάβασμα
vas-gounaris-proedros-ellinogermanikou-eborikou-viomichanikou-epimelitiriou-i-germania-apotelei-kyrio-exagogiko-proorismo-gia-ta-ellinika-agrotika-proionta-331238

Στην ανάδειξη των πεδίων στα οποία η ελληνική και η γερμανική κοινότητα μπορούν να διευρύνουν τις διμερείς επενδυτικές συνέργειές τους, ενόψει της 88ης ΔΕΘ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ». Ο κ. Γούναρης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα δράσης, ενώ, παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και στις προοπτικές συνεργασιών στον αγροτικό τομέα.

Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου συμπίπτει με ακόμη μια σημαντική στιγμή, καθώς η Γερμανία είναι η Τιμώμενη Χώρα στην 88η ΔΕΘ. Τι σηματοδοτεί το γεγονός αυτό για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας;

H φετινή διοργάνωση θα αναδείξει τα πεδία στα οποία η ελληνική και η γερμανική κοινότητα μπορούν να διευρύνουν περαιτέρω τις διμερείς επενδυτικές συνέργειές τους, όπως και ευρύτερα τις οικονομικές τους σχέσεις, με γνώμονα την παραγωγή μεγαλύτερης υπεραξίας –ανταποδοτικού χαρακτήρα– για τις δύο αγορές.

Σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ακόμη μια ευκαιρία να περάσουν το μήνυμα ότι μέσα από επιτυχείς συμμαχίες και κοινούς στόχους στον χώρο της οικονομίας, οικοδομούν ένα πιο ισχυρό μέλλον για την Ευρώπη. Αυτό, εξάλλου, θα φανεί και από τη δυναμική παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ. Μια διοργάνωση που συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Με τον εορτασμό της επετείου αυτής, ουσιαστικά κλείνει ένας εξαιρετικά δημιουργικός αιώνας για τις δύο αγορές και ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο Ελλάδα και Γερμανία είναι έτοιμες θα διαμορφώσουν έναν ακόμη επιτυχημένο ιστορικό κύκλο στον χώρο της οικονομίας.

Πόσες είναι οι εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς;

Η «οικογένεια» του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αριθμεί περί τα 950 μέλη. Πρόκειται για εταιρείες προερχόμενες τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την Ελλάδα με παρουσία σε όλους τους βασικούς κλάδους της αγοράς, αλλά και με μεγάλη γεωγραφική διασπορά.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση του λεγόμενου συνδετήριου οικονομικού άξονα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και η διατήρηση ανοιχτών όλων των διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο δεύτερο, καθότι θεωρείται κρίσιμο η ελληνική οικονομία να μην αναπτύσσεται μόνο στα δύο μεγάλα αστικά της κέντρα της χώρας, αλλά οι επενδυτικές πρωτοβουλίες να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και ιδιαίτερα περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από την ανεργία. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που προσδιορίζει το προφίλ των εταιρειών-μελών του Επιμελητηρίου είναι ότι αντιστοιχούν σε όλους τους τύπους και τα μεγέθη των επιχειρήσεων, με αρκετές εξ αυτών να είναι μικρομεσαίες ή και μικρές μονάδες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά;

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η ενίσχυση του λεγόμενου συνδετήριου οικονομικού άξονα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, η διατήρηση ανοιχτών όλων των διαύλων επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η διάχυση τακτικών μηνυμάτων για τους διαθέσιμους πόρους χρηματοδότησης της αγοράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου μελών του Επιμελητηρίου, η αναζήτηση νέων πεδίων συνεργασίας με τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα, γενικότερα η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων συνεργασίας των δύο αγορών και η αναζήτηση νέων συνεργειών με τρίτους φορείς, ελληνικούς και γερμανικούς, προς αξιοποίηση της γερμανικής τεχνογνωσίας.

Ειδικότερα στον αγροτικό τομέα, ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασιών;

Προτεραιότητα δίδεται εδώ και χρόνια στον τομέα των εξαγωγών. Η Γερμανία αποτελεί κύριο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες παραγωγοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη θέση που δικαιωματικά τους αναλογεί στη Γερμανία, όμως το στοίχημα δεν έχει χαθεί και μπορεί σχετικά εύκολα να κερδηθεί, κρίνοντας από την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Συνεργατικά πεδία υφίστανται και στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Γερμανία στην αγορά ενέργειας, με στόχο τη διάχυση των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα, όπως και στην περιβαλλοντική προστασία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής, καθώς και προηγμένων μηχανημάτων, αλλά και στην απόκτηση τεχνογνωσίας, ώστε να ενδυναμωθεί στην Ελλάδα η συνεταιριστική κουλτούρα, η οποία εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακος ικανές να τονώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αφήνει πίσω του έναν αιώνα σημαντικών δράσεων στήριξης του διμερούς επιχειρείν. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Σε προτεραιότητα έχουμε θέσει τον διαρκή εκσυγχρονισμό των υποδομών του φορέα, τη σε βάθος καταγραφή των εξελίξεων της ελληνικής, καθώς και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε όλες οι δράσεις μας να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως και τον εντοπισμό των πραγματικών αναγκών του εγχώριου επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη Γερμανών επενδυτών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις ή άλλες τυπικές δυσκαμψίες και, παράλληλα, την υποβοήθηση Ελλήνων επιχειρηματιών με ενδιαφέρον να εξάγουν στη Γερμανία.

Ψηλά στην ατζέντα του Επιμελητηρίου βρίσκονται, επίσης, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τόνωση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη διάχυση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και τον πολλαπλασιασμό πρωτοβουλιών διοργάνωσης Β2Β διμερών επαφών, μέσω των οποίων το εγχώριο, αλλά και το γερμανικό επιχειρείν έχουν πάντα την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.