Tο όνειρο ενός νέου κτηνοτρόφου που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Ο Γολγοθάς ενός νεαρού κτηνοτρόφου

Μπορεί οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να μιλούν για την ανάγκη στροφής των νέων στην πρωτογενή παραγωγή και για τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, όμως, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι πάντα ειδυλλιακά.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών, η «ΥΧ» σας παρουσιάζει την ιστορία ενός νέου κτηνοτρόφου. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τζάλλα (44 ετών σήμερα) από την Αετόπετρα Κόνιτσας που, πριν από μερικά χρόνια, ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια-περιπέτεια με όνειρα και η κατάληξη σήμερα είναι να βρίσκεται υπερχρεωμένος, βάζοντας λουκέτο στη μονάδα του.

Η παρουσίαση του Ηπειρώτη κτηνοτρόφου δεν έχει στόχο να αποτρέψουμε τους νέους από την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σφαιρική ενημέρωση, προκειμένου στη συνέχεια να αποφευχθούν οι κακοτοπιές.

Στο πρόγραμμα

Ο Παναγιώτης Τζάλλας, γιος αγρότη –όπως μας εξηγεί– κληρονόμησε την αγάπη του για την πρωτογενή παραγωγή από τον πατέρα του. Tο 2004 (32 ετών τότε) αποφάσισε να ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών, λαμβάνοντας πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης 17.000 ευρώ. «Με το χρηματικό ποσό της επιδότησης, αγόρασα αγροτικά μηχανήματα από το εξωτερικό και ξεκίνησα να καλλιεργώ καλαμπόκι, μηδική και σιτηρά. Την παραγωγή από τις καλλιέργειές μου τη διέθετα σε κτηνοτρόφους της περιοχής μου. Όμως, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από πελάτες μου κτηνοτρόφους άρχισαν να μου δημιουργούν προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, αποφάσισα να εκμεταλλευτώ τις ζωοτροφές μόνος μου», αναφέρει ο κ. Τζάλλας.

Επιπλέον επενδύσεις

Ο Γολγοθάς ενός νεαρού κτηνοτρόφουΟι επενδυτικές προσπάθειες, όμως, του νέου τότε κτηνοτρόφου δεν σταμάτησαν στο ΠΑΑ. Το 2006, κατέθεσε –όπως μας εξηγεί– φάκελο υποψηφιότητας στο Μέτρο 1.1. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006, με ύψος επένδυσης 220.708,90 ευρώ. «Με την έγκριση του Μέτρου στις 28/2/2007 το ποσό της δημόσιας ενίσχυσης το εκχώρησα έναντι επιχορήγησης στην Αγροτική Τράπεζα από όπου δανείστηκα το 60% της επένδυσης. Αμέσως, άρχισα τις εργασίες για την κατασκευή της κτηνοτροφικής μονάδας και στις 17/12/2007 η μονάδα ήταν έτοιμη για λειτουργία, έχοντας φέρει την ίδια ημερομηνία τις πρώτες 30 αγελάδες από τη Γαλλία.

Στις 7/4/2009, κατατέθηκε στην Αγροτική Τράπεζα το χρηματικό ποσό από τη δημόσια ενίσχυση κατά 20.486 ευρώ λιγότερα, για λόγους που ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω», αναφέρει αναλυτικά στην «ΥΧ», ο κ. Τζάλλας. Μας έκανε γνωστό, επίσης, ότι εντάχθηκε και στον Αναπτυξιακό Νόμο (κατέθεσε φάκελο στις 10/5/2006), προκειμένου να αγοράσει καινούργιο εξοπλισμό για επένδυση που αφορούσε το ενσακιασμένο ενσίρωμα μηδικής, βίκου, βρόμης κ.ά. Το ύψος της επένδυσης ήταν 198.980 ευρώ, το 50% ήταν επιχορήγηση, το 25% δανεισμός και το υπόλοιπο 25% ίδια συμμετοχή. «Στην παραπάνω επένδυση πληρώθηκα το 50% μέσα σε δύο μήνες, παίρνοντας επιταγή από την Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία εξαργύρωσα στην Τράπεζα Ελλάδος.

Ενώ ξεκίνησα να ενσιρώνω μηδικές, άρχισαν τα προβλήματα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, διότι δεν υπήρχε συμβατότητα γεωργικού ελκυστήρα και χορτοδετικής πρέσας. Η εταιρεία, με διάφορους τρόπους, προσπάθησε να με αποπροσανατολίσει, λέγοντάς μου ότι δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία. Για να μην πολυλογώ, έπαθα μεγάλη ζημιά, διότι πέταξα 500 τόνους ενσίρωμα, κόστους 50.000 ευρώ, που προοριζόταν για τη μονάδα μου, συν 70.000 ευρώ που έπρεπε να επιστρέψω σε παραγωγούς που είχα πουλήσει ενσίρωμα μηδικής και βίκου, διότι δεν ήταν κατάλληλα για ζωοτροφή».

Πώληση πόρτα-πόρτα

Στην κτηνοτροφική μονάδα, τα πράγματα, όμως, πήγαιναν καλά –όπως μας λέει ο κτηνοτρόφος– και το 2010 «αγόρασα ακόμα 15 αγελάδες από τη Γαλλία, φτάνοντας να παράγω τον μήνα 55 τόνους γάλα. Όμως, από τις 31/12/2009 έως τις 31/10/2011 υπήρξε μείωση στην τιμή του γάλακτος κατά 3 λεπτά, με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό (με παραγωγή 1.118 τόνους γάλα) να καταγράψω απώλειες 33.500 ευρώ περίπου». Ακόμα και τότε, όμως, ο νεαρός κτηνοτρόφος δεν το έβαλε κάτω: «Το 2011, βλέποντας αρκετούς κατοίκους από την περιοχή μου να έρχονται και να αγοράζουν το γάλα από τη μονάδα μου, ξεκίνησα να κάνω διανομή νωπού γάλακτος στην τοπική κοινωνία και πήγαινα το γάλα πόρτα-πόρτα.

Ήταν ένα καλό εγχείρημα με πολύ καλό κέρδος, φτάνοντας την εβδομάδα να έχω καθαρό κέρδος 400 ευρώ από 500 κιλά. Τη δραστηριότητα της διανομής την έκανα για επτά μήνες και τη σταμάτησα, γιατί κάποιοι… καλοπροαίρετοι κάτοικοι της περιοχής ενόχλησαν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, διότι υπάρχει ασάφεια στον νόμο περί διανομής νωπού γάλακτος. Στην πορεία, προσπάθησα να αγοράσω τον κατάλληλο εξοπλισμό για παστερίωση και εμφιάλωση, αλλά δεν είχα το απαιτούμενο χρηματικό ποσό».

Η γαλακτοβιομηχανία

Το 2009, όπως σημειώνει ο κ. Τζάλλας, τον επισκέφτηκαν στελέχη μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας της περιοχής που του πρότειναν να πιστοποιήσει την κτηνοτροφική του μονάδα, σε πρότυπο αγρόκτημα. «Το κόστος για τη βελτίωση που απαιτούσε το πρωτόκολλο της πιστοποίησης το επιβαρύνθηκα μόνος μου, παίρνοντας προκαταβολή από τη γαλακτοβιομηχανία 50.000 ευρώ, με την προϋπόθεση να μου παρακρατούν ένα μικρό μέρος χρημάτων από την παραγωγή μου», μας εξηγεί και συμπληρώνει: «Για να φτάσω στο σημείο υλοποίησης των προαπαιτουμένων του πρωτοκόλλου πέρασε ένας χρόνος, διότι έγιναν έξτρα κατασκευές κ.λπ. Ωστόσο, με την αλλαγή στη διοικητική δομή της εν λόγω γαλακτοβιομηχανίας, τα πράγματα άλλαξαν. Μου παρακράτησαν τα 2.500 ευρώ μηνιαίως και το εναπομείναν ποσό το έκαναν έντοκο, οπότε ο κόπος μου για την πιστοποίηση δεν έχει καμία αξία πλέον».

Οικονομικός… στραγγαλισμός

Τα δεινά του κ. Τζάλλα, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το διάστημα «από 1/8/2014 αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που… χτυπήθηκαν από την ασθένεια της βρουκέλλωσης. Οι αγελάδες απομακρυνθήκαν από το αγρόκτημα και οδηγήθηκαν για σφαγή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ημερησία παραγωγή κατά 1.400 κιλά, που συνεπάγεται μείον 645 ευρώ ημερησίως.

Ο Γολγοθάς ενός νεαρού κτηνοτρόφου

Επιπλέον, αντιμετώπισα πρόβλημα και στην πώληση του γάλακτος προς τη γαλακτοβιομηχανία. Οι παραπάνω οικονομικές απώλειες με οδήγησαν στον οικονομικό στραγγαλισμό», εξομολογείται στην «ΥΧ» ο Ηπειρώτης κτηνοτρόφος. Και καταλήγει: «Η μη έγκυρη πληρωμή της Άμεσης Προσήκουσας Αποζημίωσης εντός 60 ημερών από την σφαγή των Αγελάδων, ήταν εγκληματικό απέναντι μου. Διότι μου στέρησε το δικαίωμα να εργαστώ, και να μπορώ να ανταποκριθώ στης δανειακές μου υποχρεώσεις.

Όπως και το δικαίωμα να μεγαλώσω την 28 μηνών κόρη μου και τον μόλις 9 μηνών γιό μου με τα υποτυπώδη». Σήμερα η μονάδα του κ. Τζάλλα δεν λειτουργεί καθώς αναγκάστηκε να δώσει για σφαγή τα εναπομείναντα ζώα και ο ίδιος προσπαθεί να επιβιώσει καλλιεργώντας τριφύλλι.