Οδηγίες προς μελισσοκόμους

Χρήσιμες συμβουλές προς τους μελισσοκόμους για την τωρινή περίοδο δίνει μέσα από την «ΥΧ» ο Δημήτρης Κανέλης, διδάκτορας Μελισσοκομίας και εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του ΑΠΘ. Αναφέρει ότι οφείλουν να φροντίσουν τα αποθέματα τροφών, να προσέξουν εάν γεννάει η βασίλισσα, να φροντίσουν να αξιοποιήσουν τις ανθοφορίες για να τραφούν τα μελίσσια κ.λπ.

O Δημήτρης Κανέλης, διδάκτορας Μελισσοκομίας και εξωτερικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας του ΑΠΘ

Οι καιρικές συνθήκες και η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται ο κάθε μελισσοκόμος θα καθορίσουν τη φροντίδα που θα επιδείξει. «Περιμέναμε να έχει ζέστη τον Μάρτιο, αλλά με την κακοκαιρία ο μελισσοκόμος πρέπει να διαχειριστεί διαφορετικά τα μελίσσια του.

Μετά τον χειμώνα, πρέπει να εξετάσει εάν τα μελίσσια του έχουν αποθέματα τροφής μέσα στις κυψέλες και σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, όπως τώρα, να τροφοδοτήσει με στερεά τροφή, π.χ. ζαχαροζύμαρα».

Μόλις το επιτρέψει ο καιρός, θα πρέπει να καθαρίσει τις κυψέλες από τα σκουπιδάκια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως για παράδειγμα κεριά, απολεπισμένα μέλια, κρυσταλλωμένο μέλι, που είναι πεσμένα στη βάση της κυψέλης.

Ο κ. Κανέλης εξηγεί πως για να διατηρηθεί η υγιεινή της κυψέλης, «ο μελισσοκόμος είτε αντικαθιστά τη βάση της κυψέλης, είτε την απολυμαίνει και βάζει σε μια επόμενη κυψέλη τη βάση που έχει απολυμάνει».

Επιθεώρηση μελισσιού

Μετά τον χειμώνα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να επιθεωρήσει τα μελίσσια του για να διαπιστώσει αν έχουν βασίλισσα ή όχι. «Να δει ποια είναι τα μικρά μελίσσια, να προλάβει τα κενά ανθοφορίας. Ο μελισσοκόμος πρέπει να διατηρεί το μελίσσι του, να το κρατάει σφιγμένο, να μην απλωθεί ώστε να αποφύγει κάποιες ασθένειες, όπως είναι η ασκοσφαίρωση. Αυτό που μπορεί να κάνει, για παράδειγμα, είναι να προχωρήσει σε υγρή τροφοδότηση, εφόσον το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες, δηλαδή είναι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου.

Διαφορετικά, εάν έχουμε τις παρούσες θερμοκρασίες, θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα για να μπορέσει να προχωρήσει στην καταπολέμηση της ασκοσφαίρωσης». Ο κ. Κανέλης εξηγεί ότι η ασθένεια προκαλείται σε περιπτώσεις που έχουμε καλές ημέρες και αρχίζει να απλώνεται η γέννα της βασίλισσας και στη συνέχεια οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν, όπως συμβαίνει τώρα:

«Το μελίσσι μαζεύεται, ξανακάνει μελισσόσφαιρα, άρα ένα κομμάτι του γόνου είναι εκτεθειμένο στο κρύο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται η ασθένεια». Οι σωστοί μελισσοκομικοί χειρισμοί βοηθούν στην αντιμετώπισή της.

Ανθοφορίες

Οι ανθοφορίες τρέφουν τα μελίσσια, οπότε, στην παρούσα φάση, ο μελισσοκόμος μπορεί να επωφεληθεί από τις πρώιμες, όπως είναι για παράδειγμα της αμυγδαλιάς και της φουντουκιάς, σε θερμότερες περιοχές. «Ενδέχεται στον ίδιο νομό να υπάρχουν διαφορετικές τοποθεσίες με διαφορετικές συνθήκες στα πεδινά από ό,τι στα ορεινά» λέει, εξηγώντας ότι χρειάζεται να επιλέξει τον πιο μαλακό καιρό, με την περισσότερη υγρασία.

Οι ανθισμένες αμυγδαλιές δεν θα πρέπει να περνούν λάθος μηνύματα στους μελισσοκόμους, γιατί λόγω κρύου οι μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν. «Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να προλάβει τα κενά ανθοφορίας, με κάποια τροφή όπως το ζαχαροζύμαρο». Βέβαια, στις θερμότερες περιοχές οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν αν κάνει μια ζεστή μέρα. Ο κ. Κανέλης επισημαίνει ότι η ανθοφορία επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή την οποία η μέλισσα αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον άνθρωπο.

Φέρνει το παράδειγμα της λαδανιάς, που παρουσιάζει αρκετή ανθοφορία, αλλά πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω του καύσωνα που ξεπέρασε τους δύο μήνες, άνθισε πολύ λιγότερες μέρες. «Η κλιματική αλλαγή μάς χτυπάει την πόρτα, οι μέλισσες όμως που υπάρχουν επί εκατομμύρια χρόνια κι έχουν αντεπεξέλθει σε όλες τις καιρικές αλλαγές που έχουν συμβεί, θα είναι πολύ πιο εύκολο να προσαρμοστούν, αρκεί ο μελισσοκόμος να είναι δίπλα τους».

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι της Εύβοιας, ο κ. Κανέλης σημειώνει ότι ενδέχεται και στα καμένα να ανθίσουν κάποια ετήσια φυτά και να δώσουν γύρη και λίγο νέκταρ, αυτό όμως δεν αναπληρώνει το πεύκο.

«Δεν θα δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη μεγάλη παραγωγή που είχε το πεύκο, καθώς η Εύβοια ήταν από τις μεγαλύτερες περιοχές που μπορούσε να παραχθεί πευκόμελο», καταλήγει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 24 Μαρτίου 2022