Οδοιπορικό: Στην τελική ευθεία για τον τρύγο οι αμπελουργοί

Στην τελική ευθεία και λίγο πριν από τη συλλογή των σταφυλιών βρίσκονται οι αμπελουργοί της χώρας μας. Οι καιρικές συνθήκες, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αποδόσεις και την ποιότητα. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, και μέσα στην πανδημία, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση των αποθεμάτων κρασιού λόγω της μειωμένης ζήτησης. Σε ό,τι αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια και ως προς το θέμα των εξαγωγών, υπάρχει θετική εξέλιξη και όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις. Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις περιοχές παραγωγής σταφυλιών, αλλά και με βάση μια διεθνή αποτίμηση, καταγράφει τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα και Γιάννη Σάρρου

Χαμένη η φετινή χρονιά στον Κάμπο

Καταστροφική χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι Θεσσαλοί αμπελοκαλλιεργητές, καθώς οι συνεχείς ανοιξιάτικοι παγετοί, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Το ενδιαφέρον πλέον των παραγωγών είναι να καθαριστεί το χτυπημένο φυτικό κεφάλαιο, ξεφυλλίζοντας τα καμένα –από τον παγετό– φύλλα, ώστε να φανεί ο καρπός και με τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές να σωθεί ό,τι… σώζεται, όχι τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο για τις επόμενες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστο Τσιτσιρίγκο, «η απώλεια παραγωγής υπολογίζεται στο 80%, τόσο στο οινοποιήσιμο σταφύλι, που κυριαρχεί στα κτήματα της επαρχίας, όσο και στο επιτραπέζιο. Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς δεν έχει αποσαφηνιστεί, καθώς συνεχίζονται μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα, οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους παραγωγούς, συμβουλεύοντάς τους για τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Αυτές, όμως, απαιτούν διπλάσια ημερομίσθια, αφού η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι προσεκτική και απαιτητική».

Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα που προέρχονται από την αγορά. Λόγω κορωνοϊού, στο οινοποιήσιμο σταφύλι τα αποθέματα από πέρυσι είναι αρκετά, ενώ στο επιτραπέζιο, οι συνήθεις εξαγωγές, αλλά και οι παραγγελίες από τα νησιά δεν είναι ικανοποιητικές.

Επιπροσθέτως, οι αμπελοκαλλιεργητές της Μαγνησίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι του Ιουνίου. Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου αναφέρεται στις ασθένειες του αμπελιού (ευδεμίδα, ωίδιο, βοτρύτης κ.λπ.), οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, συμβουλεύοντας τους παραγωγούς να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προβληματισμοί σε Αρκαδία και Κορινθία

Δύο διαφορετικές εικόνες παρουσιάζουν οι παραγωγοί Αρκαδίας και Κορινθίας, όπου και καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή οίνου και σταφυλιών. Ο παραγωγός οινοστάφυλων και οινοποιός, Αντώνης Σιάννας, από την περιοχή της Μαντινείας, δήλωσε ότι «φέτος, έχουμε μία πολύ καλή χρονιά τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και ποσότητας. Το πρόβλημα είναι η διάθεση του προϊόντος. Από την περασμένη χρονιά έχουμε αδιάθετο οίνο και φέτος πρέπει να πάμε καλύτερα. Εάν το κρασί δεν βρει αγορά, τότε σίγουρα και η τιμή του σταφυλιού θα είναι χαμηλή. Η Μαντινεία, φυσικά, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της μέχρι τον τρύγο».

Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Καλόγρης, που παράγει βιολογικό κρασί, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, όλα πάνε πολύ καλά στην παραγωγή του σταφυλιού. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη κατά 20% από την περασμένη χρονιά. Το πρόβλημα είναι η διάθεση του προϊόντος, αφού φαίνεται να έχει αλλάξει η διάθεση του κόσμου. Στο οινοποιείο που διαθέτω και είναι επισκέψιμο, ο κόσμος έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό που είναι ευχάριστο αφορά τις εξαγωγές που άρχισαν ξανά να κινούνται. Φέτος, πιστεύω ότι θα πέσει η τιμή του σταφυλιού, αφού δεν βλέπω να υπάρχει ζήτηση».

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Κορινθία, όπου ο παραγωγός οινοστάφυλων, Θοδωρής Τσάνος, από την περιοχή της Νεμέας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «είναι μία φτωχή χρονιά και περιμένουμε μείωση της παραγωγής κατά 30%. Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής, αναμένεται να είναι αντίστοιχη της περσινής και να κινηθεί στα 0,30 ευρώ. Με τη μείωση που υπάρχει στην παραγωγή, δεν αναμένεται πρόβλημα στη διάθεσή της».

Από τη Στιμάγκα Κορινθίας, ο παραγωγός επιτραπέζιου σταφυλιού, Γιώργος Δαρδάνης υποστήριξε ότι «θα έχουμε μείωση κατά 30%-40%, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στη διάθεση. Το πρόβλημα με το νερό συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχουν τα σταφύλια». Την περασμένη χρονιά η τιμή διαμορφώθηκε στα 50-70 λεπτά.

«Κληματική» μάχη δίνει η Αν. Μακεδονία-Θράκη

Παρά τα προβλήματα των παρατεταμένων βροχών του Μαΐου και του Ιουνίου, η παραγωγή εξελίσσεται πολύ καλά στον Έβρο τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ, Δημήτρη Ράπτη. «Οι παραγωγοί χρειάστηκε να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, περισσότερα ανοίγματα στο αμπέλι για να κατεβάσει πιο πολλά φύλλα, ώστε να έχει καλύτερο περιβάλλον πέριξ του σταφυλιού, με σκοπό να μη συγκεντρώνεται υγρασία και να γλυτώσουμε από τον περονόσπορο και το ωίδιο που εμφανίστηκαν αποσπασματικά».

Οι συγκεκριμένες ασθένειες οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 10%-20%. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χάρη στον αγώνα και στη φροντίδα των αμπελουργών «θα μπει πολύ καλό υλικό στη σταφυλοδόχο των οινοποιείων». Στην περιοχή του Σουφλίου, όπου ανθεί η αμπελοκαλλιέργεια, η τιμή παραγωγού για τα ερυθρά είναι ίδια με πέρυσι και κυμαίνεται στα 0,40-0,55 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία.

Σημαντικά προβλήματα, ειδικά στα αμπέλια που δεν είχαν αντιχαλαζικά δίχτυα, προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή Ελαιοχωρίου, Περάμου και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου Καβάλας στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Σταφυλιού «Ποιότητα Σύμβολο», Νίκο Μαυρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «επιθετικά τα καιρικά φαινόμενα».

Κατά τ’ άλλα, η αμπελοκαλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά με μείωση κατά 30% στη Σουλτανίνα. Τα Arra, τα Ιτάλια, οι ποικιλίες που εκείνοι καλλιεργούν, βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Η χρονιά είναι οψιμότερη κατά επτά με δέκα ημέρες, γεγονός θετικό για την Ομάδα που στοχεύει στην αγορά του Οκτωβρίου.

Ο προβληματισμός τους επικεντρώνεται στη ζήτηση και στις τιμές που θα επικρατήσουν. «Η κατανάλωση είναι μειωμένη, γιατί μειώθηκε η αγοραστική δύναμη λόγω απώλειας θέσεων εργασίας. Τα ιταλικά σταφύλια, που μπαίνουν πρώτα στην αγορά, δεν είχαν τις αναμενόμενες τιμές».

Ερχόμενοι από μια δύσκολη χρονιά λόγω παρατεταμένου lockdown, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε με δυσαρέσκεια ότι επί τρία χρόνια που πλήττονται δεν στηρίχτηκαν από την πολιτεία. «Οι παραγωγοί μας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και δεν βοηθήθηκαν για τις συνέπειες της πανδημίας ή των καιρικών συνθηκών. Παρά τις δύο πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, δεν έγινε ούτε εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ. Ζητάμε αξιοκρατικά ό,τι δικαιούμαστε».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021