Οφέλη και προκλήσεις των ψηφιακών εφαρμογών στο αγρόκτημα

Ένας Δανός αγρότης, ο Knud Bay-Smidt, ο οποίος καλλιεργεί χρόνια με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνολογιών, καταθέτει στην EIP-AGRI τις απόψεις του σχετικά με τα οφέλη και τις προκλήσεις των ψηφιακών εφαρμογών σε μία αγροτική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι το υπουργείο Γεωργίας της Δανίας καθιστά πολύ εύκολο για τους αγρότες να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες στην εκμετάλλευσή τους, καθώς προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα με το όνομα Crop Sat, αλλά και εκπαίδευση για τη χρήση του. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να λάβουν τον δορυφορικό χάρτη των αγροτεμαχίων τους και τους ενημερώνει σχετικά με τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο Δανός αγρότης χρησιμοποιεί επίσης μία ακόμη εφαρμογή, με το όνομα Farm Track. Πρόκειται για μια απλή συσκευή παρακολούθησης GPS, που είναι προσαρμοσμένη σε τρακτέρ και αγροτικά οχήματα για την παρακολούθηση των κινήσεών τους. Βοηθά στον έλεγχο της εφαρμογής της σωστής ποσότητας λιπάσματος στο χωράφι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών είναι πολλά. Οι τεχνολογίες προσφέρουν δεδομένα και λεπτομερείς γνώσεις για την κατάσταση των καλλιεργειών και επιτρέπουν στον αγρότη να βελτιώσει τις αποδόσεις, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.

Προκλήσεις

Εκτός, όμως, από τα οφέλη, ο Δανός αγρότης καταγράφει και τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας αγρότης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι όσο διευρύνεται η αγορά των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τον αγρότη να επιλέξει εκείνη την τεχνολογία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Επίσης, εξηγεί ότι πολλές φορές οι εταιρείες που δημιουργούν τέτοιου είδους τεχνολογίες χρησιμοποιούν λέξεις τις οποίες οι αγρότες δεν καταλαβαίνουν.

Ο ίδιος προτείνει στους αγρότες ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνολογίες είναι να απευθυνθεί και να ρωτήσει άλλους αγρότες σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν. Ο Δανός αγρότης καταλήγει λέγοντας ότι η δυνατότητα να επωφεληθούν οι αγρότες από τις νέες τεχνολογίες είναι μία συνεχής διαδικασία.