Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ στον κόσμο

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ στον κόσμο

Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων τους καθιστούν περισσότερο ευάλωτους στην ανάπτυξη καρκίνου του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Γαστρεντερολόγων.

Η Ευρώπη έχει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο, με τον μέσο Ευρωπαίο να καταναλώνει μεταξύ ενός έως τεσσάρων ποτών την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόωρου θανάτου που συνδέονται άμεσα με το αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τους καρκίνους του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος και του ορθού, αναφέρουν οι ερευνητές. Ενώ, η καθηγήτρια Helena Cortez-Pinto, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Universitário de Santa Maria της Λισαβόνας, δήλωσε πως «Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτούς τους καρκίνους».

Έρευνα

Η ομάδα ανέλυσε τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα οποία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι πίνουν περισσότερο από τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 11,2 λίτρα αλκοόλ ανά έτος.

Οι Αμερικανοί πίνουν 20% λιγότερο αλκοόλ κάθε χρόνο από τους Ευρωπαίους, ενώ οι Αφρικανοί καταναλώνουν τη μισή ποσότητα από αυτή που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι. Επίσης, ένας στους πέντε Ευρωπαίους άνω των 15 ετών καταγράφηκε πως πίνει  τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η οργάνωση δεσμεύεται να αυξήσει την πολιτική και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις συνθήκες υγείας του πεπτικού συστήματος, να ενημερώσει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και να ενθαρρύνει την έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.