Οι συνθήκες διαβίωσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού

Οι συνθήκες διαβίωσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολή ή εγκεφαλικού
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η πιθανότητα εκδήλωσης δεύτερου επεισοδίου σε ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό συνδέεται με την οικονομική και την κοινωνική τους κατάσταση. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα έρευνας που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν δεύτερο επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η έρευνα

Η έρευνα μελέτησε στοιχεία περίπου 30.000 ασθενών, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει έναν χρόνο πριν καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρόληψη για δεύτερο επεισόδιο οφείλεται στη σωστή διατροφή, στην καλή ανάρρωση και στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, που συνδέονται με τους ανθρώπους καλύτερης οικονομικής κατάστασης. Όπως αναφέρει η έρευνα, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ξανά καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο συνδέεται με την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, αλλά και το επίπεδο μόρφωσης.

Επανεξέταση

Μετά από τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες επανεξέτασαν το δείγμα τους και διαπίστωσαν πως το 8% των συμμετεχόντων παρουσίασε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Μελετώντας στοιχεία των ασθενών, όπως η ηλικία, το φύλο, οι συνήθειες καπνίσματος, η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν το δεύτερο επεισόδιο ήταν χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Οι άνθρωποι, δηλαδή, που είχαν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή απαλλαγμένη από επεξεργασμένα λιπαρά και ανθυγιεινά τρόφιμα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Joel Ohm, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία, τόνισε πως «η μελέτη μάς δείχνει ότι στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το πρώτο επεισόδιο εμφράγματος του μυοκαρδίου, οι άντρες και οι γυναίκες με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση που δεν είχαν τη δυνατότητα να προσέξουν τη διατροφή τους, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Πρόκειται για ένα νέο εύρημα και υποδηλώνει ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση πρέπει να συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση των κινδύνων για τη δευτερογενή πρόληψη μετά από καρδιακή προσβολή». Ανέφερε ακόμη πως οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να κρατούν στοιχεία για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των ασθενών τους.

Βικτωρία Αποστολοπούλου

-Διαφήμιση-