Προσοχή στα γλυκαντικά – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα που τα καταναλώνουν συχνά μπορεί να βρίσκουν λιγότερο ελκυστικές τις φυσικά γλυκές τροφές
29/06/2024
2' διάβασμα
prosochi-sta-glykantika-oi-proeidopoiiseis-ton-eidikon-324927

Οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία μας είναι λίγο πολύ γνωστές. Εκείνο, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο οργανισμός μας συνηθίζει στο πολύ γλυκό σε βαθμό που, πλέον, δεν μπορεί να χορτάσει τη λαχτάρα του με ένα απλό φρούτο. Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει σχεδόν 1/3 φλιτζανιού πρόσθετης ζάχαρης κάθε μέρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας προέρχεται από τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά και τα ροφήματα καφέ και τσαγιού με ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σε αλουμινένια κουτάκια και σε μπουκάλια, καθώς και αυτών που σερβίρονται στα καφενεία).

Τα επιδόρπια και τα σακχαρούχα σνακ –μπισκότα, μπράουνι, κέικ, πίτες, παγωτά, κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια, ντόνατ και τα συναφή– αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης. Ήταν αναμενόμενο, όμως, οι παρασκευαστές σνακ και αναψυκτικών να προσπαθήσουν να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους. Τα αναψυκτικά διαίτης που περιέχουν τεχνητές ή μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, αλλά τα προϊόντα αυτά αποτελούν μόλις λίγο πάνω από το 1/4 του μεριδίου αγοράς των ανθρακούχων αναψυκτικών.

Κάποια άλλα προϊόντα, όπως ορισμένα γιαούρτια, δημητριακά, αρτοσκευάσματα και παγωτά, επίσης περιέχουν γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες, αντί για πρόσθετη ζάχαρη. Τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και ενδέχεται να εκπαιδεύουν τους γευστικούς μας κάλυκες έτσι ώστε να προτιμούν τα εξαιρετικά γλυκά προϊόντα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα που τα καταναλώνουν συχνά μπορεί να βρίσκουν λιγότερο ελκυστικές τις φυσικά γλυκές τροφές, όπως τα φρούτα. Έρευνες δείχνουν, ακόμα, ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντισταθμίζουν τις θερμίδες της «χαμένης» ζάχαρης, τρώγοντας περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά.