Οι βιομηχανίες τροφίμων επενδύουν στα όσπρια

Ευκαιρία για τους παραγωγούς να διοχετεύσουν την παραγωγή τους

Οι βιομηχανίες τροφίμων επενδύουν στα όσπρια

Η σπουδαιότητα της διατροφικής αξίας των οσπρίων φαίνεται από την απόφαση του οργανισμού του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία, FAO, να κηρύξει το 2016 διεθνές έτος οσπρίων. Βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής και σε κάποια περίοδο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας θεωρήθηκαν «εθνικά».

Ο FAO, λοιπόν, καλεί τους πολίτες να καταναλώνουν τα όσπρια σε μεγαλύτερες ποσότητες, λόγω των θρεπτικών τους συστατικών. Οι βιομηχανίες τροφίμων, θέλοντας να είναι έτοιμες για τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, έχουν δημιουργήσει σνακ με βάση τα όσπρια. Η νέα αυτή δραστηριότητα των βιομηχανιών αποτελεί ευκαιρία για τους καλλιεργητές οσπρίων, οι οποίοι μπορούν να διοχετεύσουν την παραγωγή τους στις εταιρείες αυτές.

Η Beanitos, για παράδειγμα, εταιρεία σνακ στο Τέξας, δημιουργεί πατατάκια από φασόλια, ενώ η RW Garcia, με δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία δημιουργεί υγιεινά σνακ με βάση τα όσπρια. Τέλος, η εταιρεία Biena δημιουργεί σνακ από ρεβίθι.

Θρεπτικά συστατικά οσπρίων

Τα όσπρια δεν αποτελούν μόνο τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και τη βάση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας. Τη δεκαετία του ’30, αναδείχθηκαν σε κυρίαρχη διατροφική συνήθεια. Ωστόσο, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην χώρα μας έφερε και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Οι καταναλωτές προτιμούσαν να λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης από προϊόντα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα τα όσπρια σιγά-σιγά να χάνονται από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Το κρέας, ωστόσο, πέραν των προβλημάτων που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό εάν υπερκαταναλωθεί, είναι ένα προϊόν ακριβό και χρειάζεται περισσότερους φυσικούς πόρους για να παραχθεί. Θα πρέπει να τονιστεί πως τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελούν τν φυτική πηγή πρωτεΐνης, την οποία ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσλαμβάνει αν μειώσει τις ποσότητες κρέατος που καταναλώνει.

Εκτός από πρωτεΐνη, τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού, όπως στη μείωση της χοληστερίνης στην προστασία της καρδιάς και του εντέρου.

Βικτωρία Αποστολοπούλου