Οικογενειακή υπόθεση η υπεραξία στο κατσικίσιο γάλα για τη Φάρμα Μουσθένης

Η διαρκής βελτίωση και όχι η επέκταση είναι ο στόχος που θέτουν τα αδέλφια Δημήτρης και Απόστολος Αδάλιαλης, που δημιούργησαν τη Φάρμα Μουσθένης στην Καβάλα, συνεχίζοντας ως τρίτη γενιά την εκτροφή αιγών. Η αρχή έγινε από τον παππού τους, που εξέτρεφε στο βουνό ζώα ελευθέρας βοσκής και η συνέχεια δόθηκε από τον πατέρα τους, ο οποίος δημιούργησε σταβλισμένη μονάδα, με χαρακτηριστικά την αναβάθμιση των ζώων και της φροντίδας τους. Οι ίδιοι επέλεξαν να εκτρέφουν τα δικά τους κατσίκια για να διασφαλίζουν, όπως λένε, «ένα άριστο αποτέλεσμα», παράγοντας καθημερινά 100% αγνό κατσικίσιο γάλα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Το φρέσκο γάλα μεταποιείται καθημερινά και παράγονται κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα και κατίκι.

«Ξεκινήσαμε με 100 ζώα και τώρα έχουμε 300. Ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Απόστολος Αδάλιαλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι βρίσκονται σε καθεστώς ιδιοπαραγωγού, έχουν άδεια οικοτεχνίας και, επομένως, καλύπτουν τις ανάγκες τους κατ’ αποκλειστικότητα από δικό τους γίδινο γάλα.

Γενετική βελτίωση

Η γιαγιά του Δημήτρη και του Απόστολου έφτιαχνε τυρί, όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής, αλλά ο Απόστολος επέλεξε να διδαχθεί την τέχνη παρασκευής εκλεκτών τυριών παρακολουθώντας επαγγελματικά σεμινάρια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γιατί υπήρχε η αγάπη για την τυροκομία.

Ο αδελφός του, Δημήτρης, ανέλαβε το κοπάδι από άποψη γενετικής βελτίωσης και παρακολούθησης των ζώων, ενώ παράλληλα ασχολείται με το μάρκετινγκ των προϊόντων, «οργανώνει τις διαφημιστικές καμπάνιες και τις φωτογραφήσεις», εξηγεί. «Διατηρούμε επαφές με πανεπιστήμια της Γαλλίας από όπου προέρχονται τα ζώα μας», αναφέρει, τονίζοντας ότι σχεδιάζουν τη διαρκή βελτίωση των γενεών.

Ο τυροκόμος της οικογένειας επαναλαμβάνει ότι θέτουν ως στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα, σημειώνοντας πως «αν αυξηθεί η παραγωγή πάμε σε άλλη κατηγορία, φεύγουμε από το πλαίσιο της φάρμας. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, ώστε να μην αλλοιωθούν ούτε η ποιότητα ούτε ο χαρακτήρας των προϊόντων», υποστηρίζει.

Την ποιότητα της δικής τους πρώτης ύλης διασφαλίζουν η διαχείριση της φάρμας και η φροντίδα των ζώων από τους θείους τους, οι οποίοι ασχολούνται με την εκτροφή, καθώς η Φάρμα Μουσθένης είναι οικογενειακή επιχείρηση.

Τα προϊόντα πωλούνται είτε στη φάρμα είτε σε συνεργαζόμενα καταστήματα της Καβάλας. Ο Απόστολος Αδάλιαλης ενημερώνει ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι επισκέψιμες για όσους ενδιαφέρονται. «Μπορεί κάποιος να θέλει να γνωρίσει πώς γίνεται η εκτροφή των ζώων, σε ποιες συνθήκες ζουν, να παρακολουθήσει ενδεχομένως μια τυροκόμιση, να μάθει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια μονάδα», αναφέρει.