Οικολογικά Σχήματα: Υπερκάλυψη του προϋπολογισμού φοβούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τον κίνδυνο να υπερκαλυφθεί ο προϋπολογισμός των Οικολογικών Σχημάτων αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το σύστημα για την επεξεργασία τους, που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Από το επιτελείο τόσο του ΥΠΑΑΤ όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιείται στην «ΥΧ» ότι το σύστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», όσον αφορά τη μέχρι σήμερα εικόνα των δηλώσεων, υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 ΑΦΜ έχουν επιλέξει Οικολογικά Σχήματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 11 εκατ. στρέμματα περίπου.

Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι από τη ζήτηση καλύπτεται ένα ποσό που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει τους ιθύνοντες, όσον αφορά την τελική εικόνα των δηλώσεων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αιτήσεις να υπερκαλύψουν, τελικά, τον προϋπολογισμό που, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ.

Όλα, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από την πορεία των δηλώσεων, όπως αυτές θα επεξεργαστούν το προσεχές διάστημα, οπότε και θα ανοίξει το σύστημα μεταβολών. Πάντως, μέχρι χθες το απόγευμα, Πέμπτη 18/1, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση. Με βάση, πάντως, το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στόχος, όπως λένε από την πλατεία Βάθη, είναι το σύστημα να ανοίξει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ακτινογραφία δηλώσεων

Από την ακτινογραφία των έως τώρα δηλώσεων, επιβεβαιώνεται το προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ» για «κατά κράτος κυριαρχία» των Βιολογικών (Π1-31.9 Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας) στην επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων. Μέχρι σήμερα, λοιπόν, εκτιμάται ότι το αιτούμενο ποσό, όσον αφορά το Σχήμα για τα Βιολογικά, αγγίζει συνολικά τα 275 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί με μόλις 9 εκατ. ευρώ (αιτούμενο προϋπολογισμό) το Σχήμα Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων», και δη της Δράσης 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους».

Στα 8,5 εκατ. ευρώ περίπου ανέρχεται η ζήτηση για τις δράσεις του Οικολογικού Σχήματος Π1-31.1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών» και στα 6 εκατ. ευρώ περίπου για το Σχήμα Π1-31.4 «Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία».

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για τα Οικολογικά Σχήματα Π1-31.3 «Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας» και Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου», στα οποία ο αιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.