Οικονομικό εργαλείο η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

Οικονομικό εργαλείο η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας

Με στόχο τη δημιουργία του πρώτου έργου εικονικής αυτοπαραγωγής και ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου για την τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται η Greenpeace και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους. Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου που θα δημιουργεί νέα έσοδα από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και από άλλους δήμους.

Συγκεκριμένα, η δράση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.

Όπως τόνισαν ο Γ. Μπουτάρης και ο Ν. Χαραλαμπίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή που θα μειώνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε: “Σήμερα ανακοινώνουμε τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Greenpeace, η οποία αφορά την εικονική αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επ’ ωφελεία μιας κοινωνικής δομής, και συγκεκριμένα του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Η συνεργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά – αυτό το έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σε 48 σχολικά κτίρια και σε δύο δημοτικά κτίρια – αλλά κυρίως επειδή μ’ αυτό το νέο σύστημα πετυχαίνουμε ταυτόχρονα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την υποστήριξη μίας κοινωνικής δομής, εξοικονομώντας χρήματα από τις ενεργειακές δαπάνες της. Πιστεύω ότι η νέα αυτή προσπάθεια σε συνεργασία με την Greenpeace θα πάει πολύ καλά και στόχος μας είναι να την προχωρήσουμε περαιτέρω, επεκτείνοντας το σύστημα και για την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών δομών”.

“Στη μάχη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η ενεργειακή δημοκρατία, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να γίνει μικροπαραγωγός καθαρής ενέργειας, είναι απαραίτητο συστατικό και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης κομβικός. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα έτοιμο εργαλείο και για άλλους δήμους που θα δημιουργεί συνεχώς νέα έσοδα που θα επανεπενδύονται σε αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Για αυτό κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έναν δήμο που διακρίνεται για την προοδευτικότητα και την καινοτόμο δράση” τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Η Greenpeace καλεί και άλλους δήμους της χώρας να απευθυνθούν σ’ αυτήν ώστε να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η εικονική αυτοπαραγωγή, καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υπάρχουν για την αξιοποίησή της.

Καλεί επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανοίξει σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ, που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια.