Οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων: Αγροτικές startups ανάμεσα στις εταιρείες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην Ελλάδα

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας κερδίζει ραγδαία δυναμική, τροφοδοτούμενο από τη στρατηγική του θέση, την ισχυρή βάση στην επιστήμη και την τεχνολογία και τη βελτίωση των υποδομών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα eu-startups.com.

Νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, η ενέργεια και οι μεταφορές προσελκύουν την προσοχή τόσο από τοπικούς όσο και από διεθνείς επενδυτές. Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο δίκτυο θερμοκοιτίδων και επιταχυντών, καθώς και μια δεξαμενή ταλέντων ειδικευμένων στην τεχνολογία, έχει κάνει την ελληνική startup σκηνή να βρίσκεται σε σημαντική θέση ανάπτυξης, καθιερώνοντάς τη ως βασικό παράγοντα στο παγκόσμιο τοπίο της καινοτομίας. Με βάση τα παραπάνω, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα για να εντοπίσουν δέκα πολλά υποσχόμενες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με έτος ίδρυσης από το 2020 και μετά. Στη λίστα υπάρχουν και startups που ειδικεύονται στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, όπως:

✱ Η Agritrack, η οποία έχει ως έδρα την Αθήνα και αφορά μια πλατφόρμα αυτοματισμού γεωργικών διαδικασιών που παρακολουθεί την ποιότητα των προϊόντων από το αγρόκτημα έως το πιάτο, με στόχο τη μείωση της απώλειας τροφίμων και της απάτης στα τρόφιμα. Ιδρύθηκε το 2020, στοχεύοντας να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της για τη μείωση της πολυπλοκότητας στην παραγωγή τροφίμων, τη βελτιστοποίηση της ιχνηλασιμότητας και την παροχή βελτιωμένου ελέγχου ποιότητας των προϊόντων αγροδιατροφής. Μέχρι σήμερα, έχει συγκεντρώσει 380.000 ευρώ σε χρηματοδότηση.

✱ Η Pop Market, επίσης με έδρα την Αθήνα, η οποία ειδικεύεται στη διαδικτυακή αγορά λιανικής στην Ελλάδα. Η εταιρεία προσφέρει γρήγορες παραδόσεις σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων τροφίμων, καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης κ.ά. Η εν λόγω startup ιδρύθηκε το 2021 και προς το παρόν έχει συγκεντρώσει 7,8 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στη λίστα με τις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον περιλαμβάνονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός, ο κλάδος των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης.