ΟΙΤΗ: Κατάτμηση των έργων για άμεση εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών, ισχύος 31,2ΜW, στην υψηλότερη κορυφή της Οίτης, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, εκφράζει η Κίνηση Πολιτών για τη σωτηρία της Οίτης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, αν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, η περιοχή θα υποβαθμιστεί σημαντικά περιβαλλοντικά, λόγω της κατασκευής, αλλά και της παρουσίας των ανεμογεννητριών.

Η αντίδραση των πολιτών στα επικυρωμένα σχέδια της εταιρείας, που κατέθεσε τη δεύτερη μελέτη επιπτώσεων, έρχεται σαν συνέχεια και άλλων αιτήσεων για αξιοποίηση αιολικού δυναμικού σε διάφορα σημεία της περιοχής. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη τις κίνησης, οι θέσεις που προτείνουν οι εταιρείες βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, στα όρια του Εθνικού Δρυμού και της περιοχής Natura.

Επίσης, εκτιμούν ότι η κατάτμηση των έργων ώστε η έγκριση τους να γίνει από την αποκεντρωμένη διοίκηση ως Α1, όπως την χαρακτηρίζουν, δίνει τη δυνατότητα της ευελιξίας από την πλευρά των εταιρειών. Το βασικότερο από όλα είναι ότι επιδιώκουν να αποφύγουν την αξιολόγηση των συνεργιστικών συνεπειών του ενιαίου έργου.

Αντικρούοντας τις απόψεις των εταιρειών για ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την προβολή και την προώθηση διαφημιστικών ενεργειών για την προσέλκυση επισκεπτών, κάνουν λόγο για εξαπάτηση και κοροϊδία του τοπικού πληθυσμού. Αναλύοντας τις επιπτώσεις από την ολοκλήρωση του σχεδίου εγκατάστασης, οι κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή στα επιφανειακά νερά, στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, οδηγεί σε συρρίκνωση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να δίνει ουσιαστικά διέξοδο στα προβλήματα του τόπου.