Η OLEAS φέρνει τα δορυφορικά δεδομένα στην ελαιοκαλλιέργεια της περιφέρειας

Μια νέα πρότυπη υπηρεσία γεωργίας ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια, με χρήση δορυφορικών δεδομένων εκτεταμένης κλίμακας για τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου δημιουργείται στη Δυτική Ελλάδα από την επιχειρησιακή ομάδα OLEAS.

Πρόκειται για μια ομάδα που έλαβε σάρκα και οστά με τη συνένωση δυνάμεων διάφορων φορέων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και την ελιά και έχει ως γενικό στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» (Δράση 2) του ΠΑΑ 2014-2020. Στην επιχειρησιακή ομάδα OLEAS συμμετέχει ως συντονιστής το Πανεπιστήμιο Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Παντελή Μπαρούχα.

Μέλη της επιχειρησιακής ομάδας είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» και το ελαιοτριβείο Green Pearl «Ορφέας Παπαζαφειρόπουλος- Νίκος Μαραζιώτης ΟΕ».

 

Πρότυπο συνεργασίας

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας, στην Αμαλιάδα, η πρώτη εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας OLEAS για τη χρήση τηλεπισκοπικών δορυφορικών και επίγειων μέσων για την παραγωγή ασφαλέστερου και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ο κ. Μπαρούχας τόνισε ότι «μέσω των δράσεων εξωστρέφειας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου Δυτικής Ελλάδας, οι παραγωγοί στην ελαιοκαλλιέργεια αποκτούν σταδιακά εδαφολογική συνείδηση και νέα κουλτούρα διαχείρισης του εδάφους».

Επισήμανε τη μεγάλη σημασία του πνεύματος συνεργασίας που δείχνουν τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας OLEAS, για την επίτευξη των σκοπών της δράσης τους και ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα συνεργασίας και εφαρμογής καινοτομίας μεταξύ διαφορετικών φορέων που έχουν διακριτό ρόλο στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και έδωσε χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η περιφέρεια επιδιώκει συνεχώς την εφαρμογή της καινοτομίας στην ελαιοκαλλιέργεια, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της καλλιέργειας ελιάς στην εξαγωγική μας δραστηριότητα.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι «οι δράσεις συνεργασίας και δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων μπορούν να επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω εφαρμογής νέων τεχνολογιών».