Ολικές καταστροφές σε καλλιέργειες της Δ. Μακεδονίας

Ολικές καταστροφές σε καλλιέργειες της Δ. Μακεδονίας

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις των συνεχών πρωτόγνωρων βροχοπτώσεων στη Δυτική Μακεδονία, στις καλλιέργειας των σιτηρών και των κερασιών.

Για «ολικές καταστροφές» στα όσπρια και τα ζωωτροφικά προϊόντα έκανε λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, ο οποίος τόνισε ότι λόγω των βροχοπτώσεων όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές ο θεριζοαλωνισμός, αλλά και εκεί που ξεκίνησε τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη οι αγρότες είναι σε απόγνωση, καθώς είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά, που έχουν μειωμένη παραγωγή, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να «υποβαθμιστεί η ποιότητα των σιτηρών» από ορισμένους κύκλους, ώστε να μην δοθεί η καλύτερη τιμή.

Μάλιστα επέκρινε και τη στάση του ΕΛΓΑ, γιατί όπως ανέφερε οι αποζημιώσεις που πάνε τα τελευταία χρόνια στους αγρότες των Γρεβενών είναι υποδεέστερες, τόσο σε σχέση με τις ζημίες όσο και σε σχέση μ’ αυτές άλλων περιοχών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πύργων Εορδαίας, Δημήτρης Σαμπακίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, τόνισε ότι πλέον η παραγωγή κερασιού της περιοχής έχει καταστραφεί, λόγω των συνεχών βροχών, στο 100%.

«Οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών επλήγησαν, τόσο από την ακαρπία, λόγω του παγετού, όσο και από τις χαλαζοπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες από τις πρωτόγνωρες για τα χρονικά βροχές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι ήδη οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση, προχωρούν σε δηλώσεις προς τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Πηγή ert.gr