Ολική καταστροφή στα κεράσια του Βόρειου Έβρου

Στους -4,7 βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στην περιοχή της Ορεστιάδας στις 29 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η καλλιέργεια του κερασιού. Όλοι οι κερασοπαραγωγοί του Βόρειου Έβρου έχουν πληγεί, όπως αναφέρει ο παραγωγός και γεωπόνος, Στέλιος Μπαχτσεβανίδης, καθώς ο παγετός προκάλεσε απόλυτη καταστροφή και, παρόλο που οι αγρότες έκαναν έξοδα για την καλλιέργεια, φέτος αναμένεται μηδενική παραγωγή.

«Μας επηρέασε στο προανθικό στάδιο, στο μπουμπούκι, γι’ αυτό δεν θα έχουμε καθόλου παραγωγή». Εξηγεί ότι εκτός από κάποιες πρωιμανθείς ποικιλίες, οι υπόλοιπες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Ο εαρινός παγετός κατέστρεψε από πρώιμες μέχρι και όψιμες ποικιλίες, που βρίσκονταν σε διαφορετική φάση ανάπτυξης.

Στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένες, αλλά, όπως εξηγεί ο κ. Μπαχτσεβανίδης, κινούνται γύρω στους 0 με -1 βαθμούς Κελσίου. «Είναι πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Το μεσημέρι είχε 20 βαθμούς Κελσίου και το βράδυ -4,7, άρα διαφορά 25 βαθμών». Η πρόβλεψη δεν έδινε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, παρ’ όλα αυτά προσπάθησαν να πάρουν κάποιες προφυλάξεις. «Περιμέναμε ότι θα είχαμε μια μερική καταστροφή, όχι ολική. Προχωρήσαμε σε μέτρα όπως είναι οι ψεκασμοί με αμινοξέα, φύκι και βιταμίνες, που θα μπορούσαν να σώσουν μερικώς την παραγωγή σε θερμοκρασίες λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς, αλλά όχι στους -5. Ήταν αδύνατο να γίνει το οτιδήποτε», λέει.

Δεν καλύπτει το προανθικό ο ΕΛΓΑ

Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι κρατική ενίσχυση για τον παγετό στα πυρηνόκαρπα από το ΥΠΑΑΤ, γιατί ο ΕΛΓΑ στο προανθικό στάδιο δεν αναγνωρίζει την καταστροφή. Ο κ. Μπαχτσεβανίδης αναφέρει ότι οι επόπτες του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν τα κτήματα που υπέστησαν καταστροφές από τον πρόσφατο παγετό και θα επανέλθουν όταν ανθίσουν, για να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα. Εκτιμά ότι θα βγει αναγγελία για δηλώσεις παγετού, για τις ποικιλίες που ήταν σε ανθικό στάδιο και όχι αυτές που ήταν σε προανθικό, που είναι οι περισσότερες του κτήματός του.