Ολύμπια – ΧΕΝΙΑ ΑΒΑΕ: «Ταξιδεύει» τα ελληνικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο

Ολύμπια - ΧΕΝΙΑ ΑΒΑΕ «Ταξιδεύει» τα ελληνικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο

Αυθεντικά ελληνικά φυσικά προϊόντα που έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση, όπως οι ελιές, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η πάστα ελιάς, καθώς και άλλα προϊόντα μεταξύ των οποίων οι πίκλες, ο ανθός κάπαρης και το αγγουράκι ανθός, τυποποιεί και εμπορεύεται η Ολύμπια – ΧENIA ΑΒΑΕ στον Νομό Ηλείας. Το πάθος του ιδρυτή της XENIA, Γεράσιμου Βασιλόπουλου, για την ανάδειξη του σημαντικότερου προϊόντος της ελληνικής γης ήταν η αφορμή της ίδρυσης της εταιρείας.

Η Ολύμπια – XENIA είναι η πρώτη εταιρεία που τοποθέτησε στην Ελλάδα ελιές σε τυποποιημένη μορφή, δηλαδή σε συσκευασία καταναλωτή. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1964 και το όνομά της έχει αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία, όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο επεξεργασίας των προϊόντων. Το 1992, έγινε η αποπεράτωση του υπερσύγχρονου εργοστασίου της στον Νομό Ηλείας, που είναι χτισμένο σε ιδιόκτητη έκταση 90 στρεμμάτων. Η εταιρεία έχει καταφέρει να ταξιδέψει τα ελληνικά προϊόντα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας.

Μάλιστα, με στόχο να στηριχθεί η τοπική κοινότητα, η εταιρεία προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από την περιοχή της Ηλείας, καθώς και από άλλους παραγωγούς ελιάς στην Ελλάδα, κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Συγχρόνως, συνεργάζεται με τους παραγωγούς για τη βελτίωση της καλλιεργητικής τους πρακτικής, ώστε ο καταναλωτής να απολαμβάνει ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, απόλυτα εναρμονισμένο με το σλόγκαν «Ελιές Xenia διαλεγμένες μία-μία». Η σύγχρονη μονάδα βρίσκεται στο 81ο χλμ. της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου στην Αμαλιάδα κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να ταξιδέψει τα ελληνικά προϊόντα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας

Το εργοστάσιο διαθέτει δύο ανεξάρτητες γραμμές παραγωγής, τη γραμμή αποθήκευσης και τυποποίησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς και τη γραμμή αποθήκευσης και τυποποίησης ελιάς, σε συνολικό χώρο παραγωγής 6.000 τ.μ. Οι τελευταίας τεχνολογίας γραμμές παραγωγής του εργοστασίου έχουν τη δυνατότητα να τυποποιήσουν 20.000 φιάλες ελαιολάδου ανά βάρδια και 35.000 βάζα ελιές, πατέ κ.λπ., ανά βάρδια. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία συνεργάζεται και με μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Όλες οι συλλεγόμενες πρώτες ύλες υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους στο εργαστήριο της εταιρείας από το επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στις επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο. Η εταιρεία φέρει τις πιστοποιήσεις ISO 22000: 2005 HACCP και BRC by Lloyd’s.

Διασφάλιση ποιότητας

Διάφοροι έλεγχοι διασφάλισης ποιότητας πραγματοποιούνται σε κάθε στάδιο παραγωγής (από την παραλαβή των πρώτων υλών, μέχρι και το τελικό προϊόν), με σκοπό την εγγύηση ποιότητας και ασφάλειας. Οι έλεγχοι διασφάλισης ποιότητας ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και τη νομοθεσία. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ο χώρος είναι πλήρως κλιματιζόμενος, με αποτέλεσμα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να διατηρούνται. Τόσο οι πρώτες ύλες όσο και τα τελικά προϊόντα φυλάσσονται υπό ιδανικές συνθήκες, σε σύγχρονες περιοχές αποθήκευσης.

Νικολέτα Τζώρτζη