Αυτό το άρθρο είναι 77 μηνών

Μια σχολική αυλή που εκπαιδεύει τους μαθητές στην επιχειρηματικότητα

28/01/2018
2' διάβασμα
mia-scholiki-avli-pou-ekpaidevei-tous-mathites-stin-epicheirimatikotita-112740

Όταν το σχολείο συνδέει τη γνώση με την πραγματική ζωή, αποφέρει καρπούς με θετικά αποτελέσματα. 45 μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου συνεταιρίστηκαν και δημιούργησαν έναν Σχολικό Συνεταιρισμό, με στόχο τη διάθεση βιολογικών αγροτικών προϊόντων, που παράγουν στον λαχανόκηπο της σχολικής αυλής τους, σε πολίτες.

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του διευθυντή του σχολείου –και ελαιοπαραγωγού στον ελεύθερό του χρόνο– Βασίλη Μισαηλίδη, των εκπαιδευτικών και την υποστήριξη φορέων και συλλόγων, ο στόχος των «συνεταιριζόμενων» μαθητών έγινε πραγματικότητα. Στα μέσα Γενάρη, και με τη συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου Προποντίδας, πραγματοποίησαν παζάρι με τα βιολογικά προϊόντα τους, όπως μαρούλια, λάχανο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι, κοκκάρι, σκόρδα, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραπανάκι κ.ά.

olinthos-sxoleio-viologika-proiontaΣκοπός ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, πέρα από τη βιωματική προσέγγιση της καλλιέργειας και της ανάπτυξης των φυτών, να αναδειχθεί η συνεργατικότητα και η επιχειρηματικότητα. «Ο σχολικός συνεταιρισμός έχει εγκεκριμένο καταστατικό, ενώ θα αποκτήσει, για τη νομιμότητα των συναλλαγών, και δικό του φορολογικό μητρώο, πρωτόγνωρο για τα σχολικά δεδομένα» σημειώνει ο κ. Μισαηλίδης.

Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν αποφασίστηκε η βελτίωση και αξιοποίηση του σχολικού υπαίθριου χώρου, με τη διαμόρφωση μικρών φυσικών οικοσυστημάτων στη σχολική αυλή. Υλοποιώντας όλα αυτά τα χρόνια σχολικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, σχεδιάστηκαν 6 παρτέρια με λαχανικά, ένα για κάθε τάξη του σχολείου, με διαφορετικά προϊόντα, και θερμοκήπια, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της καλλιέργειας και τη θρεπτική αξία των λαχανικών.

Τα πρώτα προϊόντα διατέθηκαν δωρεάν σε διάφορες δράσεις, ενώ το επόμενο βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, με τη δημιουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού για τη διάθεση των βιολογικών λαχανικών σε πολίτες.

ΓΡΑΦΕΙ: