Ολλανδία: Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό του καταρροϊκού πυρετού

Θα υπάρξει αντίκτυπος στις εξαγωγές αγελάδων και προβάτων της χώρας

Εκατοντάδες αγροκτήματα στην Ολλανδία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα ξέσπασμα του ιού του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, σε μια εξέλιξη που συνιστά σημαντικό πισωγύρισμα για την πολύπαθη κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας, όπως ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Piet Adema.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού, μετά την αναφορά τεσσάρων κρουσμάτων της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι εστίες μόλυνσης υπολογίζονταν να έχουν ήδη επεκταθεί σε έως και 600 ολλανδικές εκμεταλλεύσεις μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Ο καταρροϊκός πυρετός, γνωστός και ως νόσος της μπλε γλώσσας, προκαλεί μεταξύ άλλων συμπτώματα πυρετού και έλκη στον στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα των ζώων. Μεταδίδεται από έντομα, όπως σκνίπες, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα πρόβατα και τις αγελάδες, παρότι δεν επηρεάζει τον άνθρωπο.

Ο Adema προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο για το τρέχον στέλεχος του καταρροϊκού πυρετού.

Το ξέσπασμα της νόσου αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές αγελάδων και προβάτων από την Ολλανδία, καθώς τα ζώα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ή να τίθενται σε καραντίνα, όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη.