Ολλανδία και ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα

Ένας διαγωνισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις που έθεσε στο επίκεντρο τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, αποδεικνύοντας την σπουδαιότητα της καινοτομίας στην εξέλιξή του, διοργανώθηκε την Τρίτη 14 Μάϊου από την Πρεσβεία της Ολλανδίας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός «The Squeeze», της διεθνούς θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Orange Grove, έδωσε αποκλειστικά την ευκαιρία σε οκτώ ελληνικές start ups που κινούνται στον τομέα της αγροτεχνολογίας και των τροφίμων να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ένα διεθνές πάνελ κριτών διεκδικώντας τα δύο βραβεία του διαγωνισμού. Οι start ups “Biocos” και “Peace by Peas”, κέρδισαν την πρώτη και δεύτερη θέση του διαγωνισμού αντίστοιχα.

Με αφορμή τον διαγωνισμό η «ΥΧ» συνομίλησε με τους Πρέσβεις της Ολλανδίας, Κασπάρ Βέλντκαμπ και των ΗΠΑ Tζέφρι Πάιατ, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι δύο πρέσβεις εξήγησαν στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους η Ολλανδία και οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Ολλανδός Πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «έχει μεγάλες προοπτικές στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά χρειάζεται ώθηση στην καινοτομία που θα την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική». Από την άλλη πλευρά ο Πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον».

Κασπάρ Βέλντκαμπ- Ολλανδός Πρέσβης
«Η Ελλάδα έχει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, χρειάζεται περισσότερη έμφαση στη καινοτομία»


Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου

Θα μπορούσατε να μας πείτε τη σημασία του διαγωνισμού αυτού αλλά και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στις ελληνικές start ups;

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε έναν τέτοιο διαγωνισμό αποκλειστικά για τις start up του αγροδιατροφικού τομέα και αυτό γιατί βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ένα υπέροχο κλίμα και εύφορο έδαφος, έχει τη μεσογειακή διατροφή το νεανικό ταλέντο καθώς και τη γεωγραφική περιοχή. Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι χρειάζεται μία ώθηση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι δουλειές, αλλά και μία ώθηση στην καινοτομία και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και αυτός ο διαγωνισμός είναι ένας από τους τρόπος. 

Εκτός από τις δηλώσεις, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ο κ. Βέλντκαμπ μας απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύναμε:

Ζητήσαμε από τον Ολλανδό Πρέσβη να μας σχολιάσει με ποιο τρόπο η ανάδειξη των startups μπορεί να συμβάλλει στην ενσωμάτωση και διάδοση της καινοτομίας στην ελληνική γεωργία

«Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει τον «κήπο» της Ευρώπης. Ξεχωρίζει για το ιδανικό της κλίμα, το έδαφος, τα αξιόλογα μυαλά με ταλέντο και ικανότητες, μεταξύ πολλών άλλων. Παρότι, όμως, έχει τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ο αγροτικός της τομέας δεν είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερη έμφαση  -σε σύγκριση με άλλες χώρες που πρωτοστατούν στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως, όπως η Ολλανδία- στη καινοτομία. Συχνά θεωρούμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι χαμηλής τεχνολογίας, στην πραγματικότητα όμως, είναι ένας τομέας υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, αν κοιτάξουμε το παράδειγμα της Ολλανδίας, αποτελεί έναν τομέα που πρέπει να λειτουργεί κάθετα, από τον αγρό έως το τραπέζι, για να είναι επιτυχής. Δηλαδή η γεωργία, τα logistics, το μάρκετινγκ, το branding όλα αποτελούν βασικά στοιχεία για να αναπτυχθεί ένας δυναμικός αγροτικός τομέας».

«Θεωρείτε το ζήτημα του branding ιδιαίτερα σημαντικό;»

«Στην Ελλάδα, ενδεικτικά, η αδυναμία στο branding των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην ενσωμάτωση της καινοτόμου τεχνολογίας στη γεωργία είναι γνωστά προβλήματα. Οι startups, λόγω της φύσης τους και του τρόπου λειτουργίας τους, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στο χώρο. Μπορούν να συνεισφέρουν στο χτίσιμο μιας ισχυρής ταυτότητας για premium ελληνικά προϊόντα, όπως είδαμε από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Squeeze, αλλά και, ιδιαίτερα οι τεχνολογικές start ups, να προωθήσουν εξελιγμένες τεχνικές καλλιέργειας και να προσφέρουν γρήγορα, αποτελεσματικές λύσεις σε προκλήσεις του κλάδου, από τη βελτίωση της απόδοσης καλλιεργειών έως την ορθότερη διαχείριση πόρων για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης».

Πολλοί πιστεύουν, αυτό ισχύει και στη χώρα σας, ότι το πέρασμα από μία καλή επιχειρηματική ιδέα στην πράξη είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε οι καλές ιδέες να γίνουν πράξη και να βγουν στην αγορά;

«Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει ωριμάσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Βλέποντας πόσο ταλέντο και δημιουργικές ιδέες υπήρχαν στην Ελλάδα, η Ολλανδική Πρεσβεία ίδρυσε πριν σχεδόν 6 χρόνια τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας Orange Grove για να βοηθήσει νέους με φιλόδοξες ιδέες να δημιουργήσουν καινοτόμες επιχειρήσεις, να προωθήσει την επιχειρηματική σκέψη και να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός θετικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε την ολλανδική τεχνογνωσία, την εμπειρία μας και γνώσεις μας σε βέλτιστες πρακτικές, δηλαδή τα στοιχεία που βοήθησαν την Ολλανδία να αναπτύξει μία δυνατή οικονομία, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα».

Tζέφρι Πάιατ- Αμερικανός Πρέσβης
«Θησαυρός για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, η ελληνική αγροδιατροφή»


Συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο Αμερικανός Πρέσβης σχολιάζει το ελληνικό start up οικοσύστημα αλλά και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα

Θα μπορούσατε να μας πείτε πως βλέπετε το ελληνικό οικοσύστημα των start ups και ποια είναι η γνώμη σας για τη νεανική καινοτομία;

Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στους κλάδους των start up, της αγροδιατροφής και της αγροτεχνολογίας στην Ελλάδα. Οπότε υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με τη διοργάνωση του Global Entrepreneurship Summit, που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη, 4-5 Ιουνίου 2019 και εστιάζει στους ίδιους τομείς. Ως Πρεσβεία έχουμε τον σημερινό διαγωνισμό του Orange Grove αλλά και το εργαστήριο για επιχειρηματίες του αγρο-διατροφικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστήμιου Rutgers με το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει Ελλάδα στους τομείς αυτούς.

Οι Αμερικανικές εταιρείες θα είναι σπουδαίοι συνέταιροι της Ελλάδας καθώς αυτή θα εξελίσσεται στους παραπάνω τομείς.

Οπότε υπάρχει ενδιαφέρον για τις ελληνικές start up και την επίτευξη συνεργασιών;

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις start up αλλά και για τις πιο ανεπτυγμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής, καθώς η Ελλάδα έχει θησαυρούς όπως η μεσογειακή διατροφή. Πρόκληση της Ελλάδας αλλά και ευκαιρία είναι να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους θα προωθήσει στην αγορά αυτούς τους θησαυρούς». 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των πρέσβεων στην «ΥΧ», την ημέρα του διαγωνισμού: