Ολλανδία: Ψήφισμα υπέρ των πειραματικών δοκιμών εργαστηριακού κρέατος

Το πράσινο φως στις εταιρείες συνθετικού κρέατος ώστε να διεξάγουν γευστικές δοκιμές σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις έδωσε το ολλανδικό Kοινοβούλιο. Το σχετικό ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να συμβουλευτεί τους Ολλανδούς παραγωγούς εργαστηριακού κρέατος «προκειμένου να επιτραπούν οι δοκιμές υπό ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες», όπως έχει συμβεί σε Γαλλία και Γερμανία.

Η πλειοψηφία των Ολλανδών βουλευτών ζητά να επιτραπεί στους παραγωγούς συνθετικού κρέατος να πειραματιστούν «για να συμβάλουν σε μια ασφαλή και υγιή είσοδο του εργαστηριακού κρέατος στην αγορά» και υπογραμμίζει ότι αυτές οι δοκιμές «υπό ελεγχόμενες συνθήκες έχουν μεγάλη σημασία για τη γεύση του κρέατος και την αντίληψη
της κοινής γνώμης για το προϊόν». Ακόμη, υποστηρίζει ότι «το συνθετικό κρέας μπορεί να συμβάλει στην ευζωία των ζώων και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η εγκεκριμένη διακομματική πρόταση δεν συνεπάγεται ότι το κρέας εργαστηρίου θα μπορεί να πωλείται στην Ολλανδία, καθώς πρώτα θα πρέπει να περάσει από την κεντρική διαδικασία έγκρισης νέων τροφίμων της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).