Ολλανδία: Θρίαμβος για το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών

Σεισμό στο πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας προκάλεσε το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που καθορίζουν τη σύνθεση της ολλανδικής Γερουσίας, καθώς η κομματική πλατφόρμα διαμαρτυρίας των αγροτών εξασφάλισε μια σπουδαία νίκη.

Το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB), όπως ονομάζεται, έχει πρωτοστατήσει στο συνεχιζόμενο κύμα διαμαρτυριών ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50%, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το επάγγελμα του αγρότη.

Το αγροτικό κόμμα ήρθε από το πουθενά για να κόψει πρώτο το νήμα στις κάλπες της 15ης Μαρτίου, τερματίζοντας μπροστά από το φιλελεύθερο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτέλεσε ένα άτυπο δημοψήφισμα για τις κυβερνητικές επιδόσεις. Τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση το λαϊκό έρεισμα της κυβέρνησης Ρούτε, ώστε αυτή να νομιμοποιείται να εφαρμόσει τις σκληρές πολιτικές της με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ επιβεβαιώνουν τη μετεωρική άνοδο του BBB στην ολλανδική πολιτική σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο καλοκαίρι, η αποκάλυψη των προθέσεων της ολλανδικής κυβέρνησης τροφοδότησε ένα συνεχιζόμενο τσουνάμι αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Κανείς δεν μπορεί να μας αγνοήσει πια», δήλωσε θριαμβευτικά η επικεφαλής του BBB, Καρολίν βαν ντερ Πλας, μιλώντας στο Radio 1 του BBC. «Οι ψηφοφόροι αποφάνθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου από την επαύριο των εκλογών, με τις περισσότερες ψήφους πλέον καταμετρημένες, το BBB αναμενόταν να κερδίσει 15 από τις συνολικά 75 έδρες στη Γερουσία, η οποία έχει την εξουσία να εμποδίσει τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου. Στον αντίποδα, το κυβερνητικό VVD βλέπει τις έδρες του να μειώνονται από 12 σε 10. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι, πριν από αυτές τις εκλογές, το κόμμα των αγροτών δεν είχε κανέναν εκπρόσωπο στη Γερουσία.

Το αγροτικό κόμμα έκοψε πρώτο το νήμα στις κάλπες της 15ης Μαρτίου, τερματίζοντας μπροστά από το φιλελεύθερο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε