Ολοκληρώνεται ο τρύγος στη Θράκη, καλή ποιοτικά η χρονιά

Οπως όλα δείχνουν στο φινάλε του φετινού τρύγου, όσοι επιλέξουν ετικέτες από τη Θράκη θα βάλουν στις κάβες τους ποιοτικά κρασιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες ναι μεν προκάλεσαν σχετικά προβλήματα στην ποσότητα, αλλά η ποιότητα στις περισσότερες ποικιλίες δικαίωσε τις φροντίδες των οινοπαραγωγών.

Ο τρύγος στον Έβρο ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς βροχές, γεγονός που έφερε πολλαπλά αποτελέσματα. Από τη μία, η απουσία βροχών προκάλεσε χαμηλό βάρος στα σταφύλια και, από την άλλη, εμπόδισε την εμφάνιση περονόσπορου και σαπίλας, όπως εξηγεί ο γεωπόνος – οινοπαραγωγός, Δρ. Δημήτρης Ράπτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρύγος εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και θα ολοκληρωθεί με τη θρακιώτικη ποικιλία Μαυρούδι στις αρχές Νοεμβρίου.

«Τα σταφύλια είναι άψογα. Ακόμη και αν έχουμε κάποιες χαμηλές βροχές, αυτά δεν θα επηρεαστούν», αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, «η χρονιά ήταν εξαιρετική. Από τις αρχές Οκτωβρίου διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία στη Θράκη έχουμε ζεστές και ηλιόλουστες μέρες και γλυκά κρύα βράδια, που βοηθούν πολύ το σταφύλι στην παρούσα φάση, με συνέπεια να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι οίνοι, που θα προκύψουν φέτος, θα είναι ιδιαίτερα ποιοτικοί, με πολύ ωραία αρώματα και πάρα πολύ καλή φαινολική ωρίμανση». Παρά το μειωμένο βάρος, ο κ. Ράπτης καλύπτει τις ανάγκες του κτήματος, δημιουργώντας οίνους εφήμερους και παλαίωσης. Επιπλέον, από τον αμπελώνα τους εμπορεύονται σταφύλια, και συγκεκριμένα Μαυρούδι, για παραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Επέκταση αμπελώνων

Όψιμη χαρακτηρίζει τη χρονιά, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ελάχιστων βροχών, ο οινοποιός-γεωπόνος Οδυσσέας Βουρβουκέλης του Κτήματος Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης. Ο τρύγος ξεκίνησε γύρω στις 20 Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay και Μαλαγουζιά, συνεχίστηκε με Παμίδι, Merlot, Syrah, Ασύρτικο και ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με τις ερυθρές Λημνιό και Μαυρούδι.

Σχολιάζοντας τις αποδόσεις, ο κ. Βουρβουκέλης αναφέρει ότι στις λευκές ποικιλίες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και η παραγωγή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, όπως και στο Παμίδι. «Στις ερυθρές, με την παρατεταμένη ξηρασία και με κάποια ποτίσματα, τα αμπέλια στρεσαρίστηκαν σχετικά. Δεν είχαμε, βέβαια, προβλήματα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τύπου αλκοόλ, που λόγω αυτής της κατάστασης ανέβηκε, όπως και τα σάκχαρα, οι χρωστικές και οι τανίνες».

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή μειώθηκε κατά 10% συγκριτικά με το επιθυμητό, αλλά και με βάση την περσινή παραγωγή. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ούτε από τις καιρικές συνθήκες με εξαίρεση την παρατεταμένη ξηρασία και κάποιους αέρηδες στα μέσα Σεπτέμβρη, ούτε από ασθένειες (περονόσπορος και ωίδιο).

«Είμαστε στα ποιοτικά επίπεδα που θέλουμε και, μάλιστα, σε συγκεκριμένες ποικιλίες θα έχουμε πολύ καλή χρονιά, όπως για παράδειγμα στο Ασύρτικο, στη Μαλαγουζιά και στις ερυθρές, ειδικά στο Μαυρούδι και στο Λημνιό. Λόγω και της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, οδηγούμε εκεί τα αμπέλια μας, γιατί μας δίνουν πιο πλούσια και συμπυκνωμένα χαρακτηριστικά», προσθέτει
ο κ. Βουρβουκέλης, Ο ίδιος εμφανίζεται ικανοποιημένος και παραγωγικά. Στο Κτήμα του, οι ανάγκες καλύπτονται σε ποσοστό 80% από δικά του σταφύλια και το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από Αβδηρίτες αμπελουργούς, είτε με αγορά σταφυλιών είτε με συμβολαιακή καλλιέργεια.

«Φέτος και του χρόνου θα έχουμε μια αύξηση των συνεργασιών και, μάλιστα, με πλήρη παρακολούθηση, ενδεχομένως και ενοικίαση αμπελώνων άλλων παραγωγών, με σκοπό να καλύψουμε τις αυξήσεις που χρειαζόμαστε στην παραγωγή μας. Ταυτόχρονα, προχωράμε σε επέκταση στον δικό μας αμπελώνα, η οποία θα αποδώσει μετά από κάποια χρόνια», καταλήγει.

Σχετική μείωση της παραγωγής

Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος στο Κτήμα Κίκονες, στη Μαρώνεια Ροδόπης, με Chardonnay, όπως αναφέρει ο γεωπόνος Βασίλης Τάσσου, υπεύθυνος των αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας των «Κικόνων», και εξηγεί ότι η χρονιά ήταν όψιμη, όπως οι τρεις τελευταίες. Παρά τις καλλιεργητικές δυσκολίες εξαιτίας των αυξημένων βροχών τον Μάιο και τον Ιούνιο, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές μυκητολογικές ασθένειες, εκείνοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα χάρη στις καλλιεργητικές τους φροντίδες.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος αναφέρει, στην περιοχή επικράτησαν πολλοί άνεμοι, οι οποίοι στέγνωναν αμέσως τα αμπέλια στη διάρκεια των βροχών, με συνέπεια να μην προκύψουν σοβαρά ζητήματα με περονόσπορο. Ωστόσο, ο καύσωνας του Ιουλίου, με 39-40 βαθμούς Κελσίου, ταλαιπώρησε τους αμπελώνες.

«Τον Αύγουστο φυσούσαν δυνατοί βοριάδες, με αποτέλεσμα μια σχετική μείωση στην παραγωγή γύρω στο 15%-20% σε όλες τις ποικιλίες. Ουσιαστικά, υπήρχε πτώση στο ειδικό βάρος, γιατί αφυδατώθηκαν τα σταφύλια, λόγω του συνεχούς ανέμου», εξηγεί.

Ποιοτικά, τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά, καθώς το μέγεθος της ρώγας του σταφυλιού είναι μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για συμπυκνωμένο χυμό. Το γεγονός ότι δεν τρύγησαν με πολλή ζέστη, ο κ. Τάσσου το αποδίδει στη γεωγραφική θέση των αμπελώνων, που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας. Παρά τη σχετική πτώση στις αποδόσεις, όλα δείχνουν ότι αυτές φέτος θα είναι πολύ καλές. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου με Λημνιό, αφήνοντας πολύ θετική εικόνα. Στο Κτήμα Κίκονες, οι ανάγκες καλύπτονται αποκλειστικά με δικά τους σταφύλια.