Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

«Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος» ήταν το βασικό θέμα του Συνεδρίου που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Καλαμάτα.

Βάνα Αντωνοπούλου, Νίκος Γαργαλάκος, Πόπη Θεοδωροπούλου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος».

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Αυτοδιοίκησης, εξέχοντες θεσμικοί προσκεκλημένοι από την ΕΕ, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών, επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, γεωτεχνικοί, παραγωγοί από όλη την Ελλάδα κ.ά. συναντήθηκαν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις πάνω στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

Εργαστήριο: «Προώθηση βιώσιμων καινοτόμων λύσεων μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων: Βέλτιστες πρακτικές στην Ελλάδα»

Την Πέμπτη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας-μελέτης με θέμα «Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών τομέων παραγωγής της ελληνικής γεωργίας» που πραγματοποιήθηκε από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research, τα οποία παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου. Παράλληλα, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και η NEUROPUBLIC παρουσίασαν το έργο 10 Επιχειρησιακών Ομάδων καινοτομίας τις οποίες υλοποιούν σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Την Παρασκευή, στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων, οι λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις, το κομβικό διακύβευμα της ανανέωσης των γενεών, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τον ελαιοκομικό κλάδο.

O Χρήστος Αυγουλάς

O Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, κήρυξε την έναρξη του 10ου Συνεδρίου λέγοντας πως «τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή γεωργία με νωπό για εμάς παράδειγμα αυτό της θεομηνίας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, αλλά και με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η εκτεταμένη, άνευ προηγουμένου ξηρασία στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ακραία καιρικά φαινόμενα, βίαιους κλιματικούς παράγοντες, είχαμε πάντα. Ποτέ όμως τόσο συχνά και με τόση ένταση και σφοδρότητα. Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τη συγκροτημένη επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου στις Βρυξέλλες, αλλά και με τις μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, δικαίως οδήγησαν εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που λήφθηκαν με χρονική υστέρηση και ακολουθούμενοι από ένα πλήθος νομοθετημάτων που ποινικοποιούν τον πρωτογενή τομέα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και κλιματικές του επιδόσεις, έπρεπε να επανατοποθετηθούν σε ένα πλαίσιο ισορροπίας και ενεργητικής αφομοίωσης από την πλευρά των αγροτών».

O Αντώνης Σαμαράς

Για τον ρόλο της ΚΑΠ στη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός & βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από τη θέση του επίτιμου ομιλητή ξεκίνησε λέγοντας πως «η αγροτική παραγωγή δεν είναι ένα ακόμη κομμάτι της ευρύτερης οικονομικής παραγωγής μιας χώρας. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο! Είναι τρόπος ζωής! Υπ’ αυτή την έννοια, το αγροτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί απλά με αριθμούς και αφ’ υψηλού. Απαιτείται όραμα και στόχευση, μια καινούργια σύλληψη για το παρόν και το μέλλον, μια απόφαση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: τι Ελλάδα θέλουμε;»

«Αν η μεγάλη αποτυχία ηγεσίας θεωρείται το να σχεδιάσει λύσεις, σίγουρα η πιο σοβαρή αποτυχία ηγεσίας είναι το να προβλέπει. Στην Ευρώπη έχουν μπερδέψει τις κρίσεις με τις λύσεις και έχουν καταφανέστατα αποτύχει στις προβλέψεις. Μια Ευρώπη, όμως, “μπερδεμένη”, χωρίς στόχευση στον ορίζοντα, που υπηρετεί ισορροπίες κατευνασμού, αντί να δίνει “τροφή” στην πραγματική της δύναμη που είναι η παραγωγή, “λαδώνει” με αυτού του είδους τις πολιτικές την αλυσίδα του ευρωσκεπτισμού».

«Η Ευρώπη δεν οφείλει μόνο να σχεδιάσει, πρέπει να εμπνεύσει ξανά. Πρέπει να στηρίξει. Πρέπει να κάνει ξανά το καθήκον της ρόλο, και τον ρόλο της, καθήκον. Κι εμείς εδώ, θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον. Δεν μπορούμε στο βωμό του εξισορροπισμού, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα να μην τα αναδεικνύουμε, να μην τα προστατεύουμε. Έχουμε τεράστια, μοναδική ποικιλότητα και ποιότητα. Δεν πρέπει απλά να επιβιώσουμε. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε!», διαπίστωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ υποστήριξε ότι η προώθηση και η διάδοση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και η ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την οικοδόμηση ενός ανταγωνιστικού, ανθεκτικού και διαφοροποιημένου γεωργικού τομέα που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την επισιτιστική ασφάλεια.

O Λευτέρης Αυγενάκης

Στην κεντρική ομιλία του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απευθυνόμενος στους συνέδρους, υπογράμμισε πως «όπως και με την κλιματική κρίση, πολύ σύντομα θα βρεθούμε όλοι μας αντιμέτωποι με δύσκολα διλλήματα και καταστάσεις αναφορικά με την επισιτιστική ασφάλεια, ένα ζήτημα που πλέον απασχολεί κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας».

«Στο δίλλημα μεταξύ πράσινης μετάβασης και επισιτιστικής ασφάλειας, η απάντηση είναι ισορροπία. Ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί ναι, η πράσινη μετάβαση πρέπει να συντελεστεί. Αλλά με έναν τρόπο βιώσιμο και ορθό χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω ούτε η επισιτιστική ασφάλεια αλλά ούτε και η βιωσιμότητα των αγροτών μας. Δεν θα αφήσουμε το “πρασίνισμα” του αγροτικού τομέα να γίνει εις βάρος τους», συνέχισε ο Υπουργός για να καταλήξει λέγοντας ότι «με τις αλλαγές που έχουμε καταφέρει αλλά και παλεύουμε να πετύχουμε, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξασφαλίζουμε ότι αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο που ονομάζεται Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι πάντα επίκαιρη, πάντα αποτελεσματική, πάντα προς το συμφέρον του Έλληνα αγρότη, ένα δομικό εργαλείο για την ανταγωνιστική ανάπτυξη, την προκοπή αλλά και την ασφάλεια όλων όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

H Ρόζα Γαργαλάκου

Η Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας NEUROPUBLIC, σχολίασε ότι «στη NEUROPUBLIC λειτουργούμε, σχεδιάζουμε, παράγουμε με την επίγνωση πως ό,τι σήμερα φαίνεται αμετακίνητο, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει», ενώ συνέχισε με αναφορά στο μεγάλο και σημαντικό έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα, το οποίο υλοποιεί η NEUROPUBLIC.

Συγκεκριμένα, η κα Γαργαλάκου μίλησε για «πρόκληση για κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους στην ελληνική γεωργία, αλλά συνολικά και για την ίδια τη χώρα μας και τον πρωτογενή της τομέα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «έχουμε την πλήρη συναίσθηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος της μετάβασης της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή», για να καταλήξει, μιλώντας για την εντυπωσιακή υποδομή του έργου: «Αποτελεί την πιο σημαντική προσπάθεια σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας με τις καλλιεργητικές πρακτικές, προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες αγρότες. Η δημιουργία της δεν αποτελεί παρά το πρώτο, μεγάλο, αλλά πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας».

H Όλγα Γεροβασίλη

«Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι βασικός πυλώνας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα», υποστήριξε η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ & βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη στον δικό της χαιρετισμό, ενώ παρέθεσε μια σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση: «Ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της αγροτικής γης. Έμφαση στην αγροτική έρευνα και σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα. Έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά. Όχι άλλες καθυστερήσεις στη Θεσσαλία. Όχι άλλη αδράνεια μπροστά στα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Θα έπρεπε να διασφαλίζεται ο διαχρονικός στόχος όλων μέχρι σήμερα των ΚΑΠ: Ένα δίκαιο και βιώσιμο γεωργικό εισόδημα», συνέχισε η κα Γεροβασίλη για να ολοκληρώσει λέγοντας ότι «Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αγροτική έρευνα και καινοτομία. Στην ευφυή γεωργία. Να δοθεί έμφαση σε προϊόντα που έχουμε πλεονέκτημα και μπορούν να σταθούν αυτοδύναμα στις διεθνείς αγορές. Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με ένταξή όλων των αιτούντων στα αντίστοιχα προγράμματα».

O Δημήτρης Μάντζος

Στον δικό του χαιρετισμό, ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, τη νέα ΚΑΠ και τα προβλήματα των αγροτών που τελικά δεν κατάφερε να επιλύσει. «Αυτή τη δυσπιστία των Ελλήνων αγροτών στην Ευρώπη και στην εθνική πολιτική οφείλουμε να την “θεραπεύσουμε” με περισσότερη δημοκρατία, με βαθύτερη διαβούλευση για μια νέα ΚΑΠ», είπε.

O Αλέξης Χαρίτσης

Ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ & βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης χαιρέτισε τους συνέδρους, υποστηρίζοντας ότι «Σήμερα διακυβεύεται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, με υψηλό κόστος για τους παραγωγούς και τους κρατικούς μηχανισμούς».

O Εμμανουήλ Φράγκος

Για τον σημαντικό ρόλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σήμερα, μίλησε ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, o οποίος τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια είναι το νερό και συγκεκριμένα η διαχείριση υδάτων, ενώ μίλησε και για τη δίκαιη μετάβαση. «Η ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα και σε όλα τα άλλα πρέπει να είναι πρωτίστως δίκαιη και μετά ανάπτυξη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», δήλωσε ενώ τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης που έχουμε όλοι για την αγροτική ανάπτυξη».

O Αθανάσιος Βασιλόπουλος

Στο δημογραφικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα λόγω έλλειψης κινήτρων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος στον δικό του χαιρετισμό. «Οι προκλήσεις αλλά και προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας μας είναι πολλές και σύνθετες», είπε, υπογραμμίζοντας πόσο αναγκαίες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής.

 Για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και το μέλλον της ΚΑΠ μίλησε και ο Leonardo Pofferi, Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA). «Θέλουμε να προστατεύσουμε τις προσπάθειες των αγροτών. Σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τη γεωργία θα πρέπει να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση», είπε.

O Γιώργος Κατσούλης

 Ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), μίλησε για τη διασύνδεση του τομέα της γεωργίας με τον τουρισμό και πώς θα ωφελήσει Περιφέρειες όπως αυτή της Μεσσηνίας. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα της νέας ΚΑΠ και τις δυσκολίες που προκαλούν στους παραγωγούς. «Δεν υπάρχει περιθώριο πειραματισμού. Η ελληνική γεωργία και σιγά σιγά, λόγω της έλευσης της κλιματικής αλλαγής, και η ευρωπαϊκή γεωργία θα σημάνουν καμπανάκι SOS», διαπίστωσε.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας ολοκληρώθηκε με Ολομέλεια λήξης στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και συζήτηση με υποψήφιους ευρωβουλευτές. Με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση;», απαντήσεις προσπάθησαν να δώσουν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πρώην Υπουργός, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα, Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Χαράλαμπος Κασίμης, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑ&Τ και ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής, Ομάδα των Πρασίνων, Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και Γενικός Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ.

H Έλλη Τσιφόρου

Το Συνέδριο έκλεισε με τοποθέτηση της Έλλης Τσιφόρου, Διευθύνουσας Συμβούλου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία συνόψισε τις εργασίες του ξεκινώντας από τα αποτελέσματα της έρευνας-μελέτης η οποία «“έδειξε” ταυτόχρονα απαισιοδοξία, καθώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό αγροτών δεν θα ενθάρρυναν το παιδί τους να ακολουθήσει το αγροτικό επάγγελμα, αλλά και ελπιδοφόρα μηνύματα, μια και είδαμε ότι 90% των συνεταιριστών θα ενθάρρυναν έναν νέο γεωργό να ενταχθεί σε συλλογικό σχήμα».

Η κα Τσιφόρου τόνισε ότι το βασικό μήνυμα του Συνεδρίου είναι ότι «η ΚΑΠ που θέλουμε είναι σίγουρα μία ΚΑΠ την οποία θα έχουμε συνδιαμορφώσει, μέσα από έναν συστηματικό και συμπεριληπτικό διάλογο τον οποίο έχει ευθύνη να καθοδηγήσει η Πολιτεία. Έναν διάλογο που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη εθνικών προτεραιοτήτων, εθνικής στρατηγικής, ως βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε μία αποτελεσματικότερη και δικαιότερη πολιτική που θα υπηρετεί εξίσου οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους».

 

Παράλληλα εργαστήρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, αυτή τη χρονιά έλαβαν χώρα τέσσερα στοχευμένα θεματικά εργαστήρια με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων και ειδικών από όλο το φάσμα της αγροδιατροφής τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Εργαστήριο «Πολιτικές και καλές πρακτικές για έναν βιώσιμο και ανθεκτικό ελαιοκομικό τομέα: καινοτομία, συνεργασία, εξωστρέφεια»

Το εργαστήριο «Πολιτικές και καλές πρακτικές για έναν βιώσιμο και ανθεκτικό ελαιοκομικό τομέα: καινοτομία, συνεργασία, εξωστρέφεια» συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, με τοποθετήσεις από εξέχοντες θεσμικοί ομιλητές σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως ο Jaime Lillo Lopez, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), ο Koen Dillen, Επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Gennaro Sicolo, Πρόεδρος της Ιtalia Olivicola και Αντιπρόεδρος της CIA-Agricoltori Italiani. Στο εργαστήριο τοποθετήθηκαν επίσης οι Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων «ΕΛΑΙΩΝΑΣ», Γεώργιος Κόκκινος, Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ», Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Παπαδήμας, Εμπορικός Διευθυντής της ΝEUROPUBLIC, και Αντώνης Παρασκευόπουλος, Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

O Jaime Lillo Lopez

«Πίσω από ένα μπουκάλι ελαιολάδου κρύβεται ένας ολόκληρος ελαιώνας που μπορεί να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Lillo, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Ο κ. Koen Dillen μίλησε για τις τάσεις παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα είναι ισχυροί αλλά είναι επιβεβλημένη και η συνεργασία των αγροτών μεταξύ τους στα παραγωγικά κέντρα της χώρας αλλά και με τους ειδικούς-ερευνητές. «Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και οι προωθητικές πολιτικές. Είναι σημαντικό να γνωρίζει περισσότερος κόσμος την αξία του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής», δήλωσε.

Εργαστήριο «To μέλλον των άμεσων ενισχύσεων: ο ρόλος των οικολογικών προγραμμάτων και των ψηφιακών λύσεων»

Στο θεματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε με θέμα «To μέλλον των άμεσων ενισχύσεων: ο ρόλος των οικολογικών προγραμμάτων και των ψηφιακών λύσεων» έδωσαν το «παρών» οι Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που έκανε και την κεντρική εισήγηση, Γιάννης Πάζιος, Διευθυντής, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κώστας Γιαννόπουλος, Διευθυντής, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, και Δημήτρης Καπνιάς, Senior Manager της NEUROPUBLIC.

Μάλιστα, ο κ. Σταμενίτης, στην κεντρική εισήγησή του, τοποθετήθηκε για τα προβλήματα των παραγωγών, την ΚΑΠ αλλά και την κλιματική αλλαγή. «Πρόθεσή μας δεν είναι να παρεκκλίνουμε των περιβαλλοντικών στόχων της ΚΑΠ, αλλά να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών, ιδίως σε περιόδους κρίσης ή ισχυρών διακυμάνσεων τιμών της αγοράς», δήλωσε.

Ο κ. Καπνιάς, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στην υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. «Ζούμε μία ψηφιακή επανάσταση. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, ζούμε μια κλιματική κρίση, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχει ψηφιακή επανάσταση ή αν υπάρχει κλιματική κρίση, αλλά με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε και με ποιον τρόπο σαν χώρα -κυρίως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή επανάσταση».

Εργαστήριο «Κλιματικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις: οικοδομώντας έναν ανθεκτικό, βιώσιμο και αυτάρκη γεωργικό τομέα»

Στο εργαστήριο «Κλιματικές, γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις: οικοδομώντας έναν ανθεκτικό, βιώσιμο και αυτάρκη γεωργικό τομέα», την κεντρική εισήγηση πραγματοποίησε ο Γιάννης Μπαφές, Ανώτερος Οικονομολόγος στην Ομάδα Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πάνελ συμμετείχαν ο καθηγητής Χρήστος Αυγουλάς, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο Υves Madre, Πρόεδρος της FARM EUROPE, ο Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιάννης Μαυρουδής, Αντιπρόεδρος & Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOCERT και ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ).

Στην εισήγησή του, ο κ. Μπαφές παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αγορά πρώτων υλών (commodity market) και επεσήμανε τη σχετική σταθερότητα των γεωργικών τιμών σε όλο τον κόσμο για το διάστημα 2019-2024, παρά τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Παράλληλα, μίλησε για τα αποθέματα τροφίμων, ενώ ανέφερε και τους τρεις βασικούς κινδύνους που εντοπίζονται στις αγορές τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο: τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό των τιμών τροφίμων και τις γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Ο κ. Madre, στη δική του εισήγηση, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα είναι πιο κατακερματισμένο, ενώ σημείωσε τις πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται και τις πιθανές επιπτώσεις τους. Παράλληλα, τόνισε ότι η FARM EUROPE παρακολουθεί στενά και αξιολογεί συνεχώς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τα δυνατά και αδύνατα σημεία των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ, καθώς και τη βιωσιμότητα των επισιτιστικών συστημάτων. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά κάθε φορά τα κράτη-μέλη ζητούν περισσότερη ευελιξία», παρατήρησε.

«Η Ελλάδα είναι γεωργική χώρα. Αν πιάσουμε όλη την αλυσίδα αξίας που διαμορφώνει την αγροτική παραγωγή, αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη και από τον τουρισμό που θεωρείται η “βαριά” βιομηχανία και από την καθαυτό βιομηχανική παραγωγή», ισχυρίστηκε ο κ. Κίντζιος, ο οποίος μίλησε για τα μεγέθη, τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η μικρή κλίμακα, ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε για την αναγεννητική και τη βιολογική γεωργία, καθώς και το ρόλο της αγροδιατροφικής βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή. «Ήρθε η ώρα για δράση», τόνισε.

«Έχουμε καταλάβει σε τι περιβάλλον καλούμε τον Έλληνα παραγωγό να παράξει;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιάννης Μαυρουδής, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό του ενώπιον του πάνελ αλλά και των υπόλοιπων Συνέδρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρουδής μίλησε για κάποιους παράγοντες που μπαίνουν εμπόδια στον Έλληνα αγρότη: γεωπολιτικές συνθήκες, κόστος παραγωγής αλλά και ανύπαρκτη αγροτική πολιτική, χωρίς κεντρική καθοδήγηση και όραμα.

Ο Γιώργος Κατσούλης ανέδειξε την ανισότητα ανάμεσα στην κυκλοφορία αγροτικών προϊόντων που παράγονται με αυστηρά κριτήρια σε χώρες της ΕΕ και σε αυτά που έρχονται από τρίτες χώρες.

Εργαστήριο «Νέοι αγρότες, νέοι συνεταιριστές: ευρωπαϊκές και εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία»

 Στο εργαστήριο «Νέοι αγρότες, νέοι συνεταιριστές: ευρωπαϊκές και εθνικές προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές για την ανανέωση των γενεών στη γεωργία», με κεντρικό εισηγητή τον Matteo Pagliarani, Αντιπρόεδρο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), συμμετείχαν οι Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Θωμάς Μόσχος, Φάρμα Μόσχου, Τεχνικός Σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).