Όμηροι του καιρού και της γραφειοκρατίας οι κάτοικοι της Στύρφακας

stirfaka

Για πολλοστή φορά οι κάτοικοι της περιοχής του Σπερχειού γίνονται θύματα όλων των λανθασμένων σχεδιασμών και πρακτικών του παρελθόντος. Συχνά, η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις αναποτελεσματικές αυτές πολιτικές κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Τις συνέπειες ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους, βίωσαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Στύρφακας Φθιώτιδας με καταστροφές περιουσιών και καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φράγκο, υπεύθυνο διαχείρισης του ΤΟΕΒ Λιανοκλαδίου, όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής: «Με τη διάνοιξη του νέου σιδηροδρόμου Αθηνών-Θεσσαλονίκης, δεν έγινε ολοκληρωμένη πρόβλεψη στη διαχείριση των χειμάρρων και κάθε φορά που έχουμε βροχοπτώσεις ή λιώσιμο του χιονιού αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να πλημυρίσουν μεγάλες εκτάσεις, αποθηκευτικοί χώροι και σπίτια. Τα φερτά υλικά κάλυψαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το δίκτυο του ΤΟΕΒ της περιοχής μας τέθηκε εκτός λειτουργίας και προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε, διότι η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Το πρόβλημα μπορούσε να επιλυθεί με τη διευθέτηση των ορεινών χειμάρρων, τη δημιουργία φραγμάτων, έργα όμως τα οποία δεν έγιναν. Ωστόσο, ακόμη και στα υπάρχοντα δεν γίνεται καθαρισμός, με το σκεπτικό ότι ανήκουν στην κτηματική εταιρεία του Δημοσίου και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις».

Mε τον ίδιο επιτακτικό τόνο απευθύνεται προς τους ιθύνοντες και ο Γιάννης Ζέρβας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στύρφακας: «Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2000, γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν καθαριστεί τα φράγματα της περιοχής. Τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ δυσχέραναν περισσότερο την κατάσταση, καθώς μετακινήθηκαν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που μπλοκάρουν τη φυσική ροή των χειμάρρων. Από τη μία μεριά, η γραφειοκρατία και, από την άλλη, οι βροχοπτώσεις άλλαξαν το τοπίο και οι πλημύρες έγιναν συνηθισμένο γεγονός, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τόπο μας. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί με μία υδραυλική μελέτη από την ΕΡΓΟΣΕ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Καλέσαμε τους επίσημους φορείς (αυτοδιοίκηση, δασαρχείο, ΕΡΓΟΣΕ κ.ά.) να καταθέσουν τις απόψεις τους για αυτό το ζήτημα. Όταν καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούν να υπάρχουν γραφειοκρατίες και ολιγωρίες».