Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας είναι γεγονός

Υπό σύνταξη το καταστατικό της ίδρυσης

Τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου, σε επίπεδο περιφέρειας, έβαλαν αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Στηριζόμενοι, ουσιαστικά, στον νόμο 4015/2011 που θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου και επαναφέροντας παλαιότερη διεκδίκηση της κίνησης «Πρωτοβουλία Αγροτών», η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016, τέσσερις αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Αμύνταιο και τον Βελβεντό, έκαναν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων απηύθυναν κάλεσμα και σε άλλους συλλόγους της Δ. Μακεδονίας, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημά τους. Έτσι, ενισχύθηκαν με άλλους τέσσερις συλλόγους προχωρώντας, σε αυτήν τη φάση, στη σύνταξη του καταστατικού κειμένου που θα διέπει το συλλογικό όργανο. «Οι διαδικασίες ήδη τρέχουν και έως τον Μάιο προβλέπεται πως θα έχει συσταθεί η Ομοσπονδία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣ Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς, εκ των πρωτοστατούντων της εν λόγω κίνησης.

«Είπαμε να γίνει η πρώτη κίνηση στη Δ. Μακεδονία με κυρίαρχο το σκεπτικό “η ισχύς εν τη ενώσει”. Στόχος μας είναι να υπάρχει πλέον μια ενιαία άποψη και θέση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής, τα οποία θα προωθούμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», συμπληρώνει.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσης

Η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας τέτοιας ομοσπονδίας είχε τεθεί το 2016, όταν η τότε κίνηση «Πρωτοβουλία Αγροτών», στην οποία συμμετείχαν 52 αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, είχε θέσει το διεκδικητικό πλαίσιό της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Μεταξύ των άλλων ζητημάτων ήταν και η σύσταση μιας ομοσπονδίας, η οποία θα εκπροσωπούσε τον αγροτικό κόσμο και θα συνομιλούσε, σε θεσμικό επίπεδο, με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Σύμφωνα με τον Θωμά Μάνο, αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΜ, παραγωγό οσπρίων και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού, η Πρωτοβουλία των Αγροτών ήταν η πιο δυνατή συλλογική κίνηση που είχε γίνει πανελλαδικά και η οποία τελικά «πάγωσε».

Το αίτημα, όμως, για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας επέστρεψε δριμύτερο σήμερα, λόγω των επίκαιρων συνθηκών και καταστάσεων. «Μετά και τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, είδαμε ότι υπάρχει ένα συνδικαλιστικό κενό σε περιφερειακό επίπεδο. Μέσα από συζητήσεις και διαβουλεύσεις καταλήξαμε ότι χρειαζόμαστε μια Ομοσπονδία, έτσι ώστε να έχουμε μια συγκροτημένη και δυνατή φωνή για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Μάνος και ξεκαθάρισε πως το όργανο αυτό θα είναι πέρα και έξω από πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιουράς σημείωσε: «Αυτοί που πρέπει να ακούνε θα μας βλέπουν πλέον διαφορετικά από ό,τι εάν πηγαίναμε μεμονωμένα και ως σύλλογοι».

Διεκδικήσεις Ομοσπονδίας

Εκτός της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, η υπό σύσταση ομοσπονδία θα λειτουργεί και ως φορέας ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης για μεγάλα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. «Σας φέρνω παράδειγμα ένα μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με τα όσπρια. Αφορά το καθεστώς συνδεδεµένων ενισχύσεων για τα βρώσιμα όσπρια και την εφαρμογή πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια. Αυτό που ζητούμε είναι ο τριπλασιασμός της συνδεδεμένης καθώς η αγορά του σπόρου και το εγχώριο γενετικό υλικό, που πρέπει να υπάρχει, θα κοστίζουν ακριβότερα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να απασχολήσουν το νέο φορέα.

Για τη σύσταση του νέου αγροτικού οργάνου στη Δ. Μακεδονία θα επιχειρηθεί ταυτόχρονα και η δημιουργία αγροτικών συλλόγων ανά δήμο, όπως ορίζει άλλωστε ο νόμος, και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα αγροτική εκπροσώπηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως λέει ο κ. Τζιουράς, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να στηρίξουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή και να εγγραφούν μέλη στους κατά τόπους νέους αγροτικούς συλλόγους.

Το εγχείρημα θα επιτύχει κι έναν άλλον στόχο που είναι η «τακτοποίηση» συλλόγων που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας. «Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι εκπροσωπεί συνδικαλιστικά έναν αγροτικό σύλλογο χωρίς να έχει καταστατικό και μέλη και τελικά τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του», επισημαίνει ο κ. Μάνος, ενώ ο κ. Τζιουράς προσθέτει πως ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις και με άλλους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο όργανο.

«Ακόμη κι αν υπάρχουν σύλλογοι που δεν είναι με βάση τον νόμο, εμείς θα τους βοηθήσουμε να κάνουν εναρμόνιση του καταστατικού τους, ώστε να μπουν στην Ομοσπονδία», καταλήγει.