ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακόμα περιμένουν τις διοικητικές πράξεις παραγωγοί και ΚΥΔ

✱ Αφωνία ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εκκρεμότητες μετά τις πληρωμές του Δεκεμβρίου ✱ Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα των Αγροπεριβαλλοντικών

Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει πλέον παραγωγοί και ΚΥΔ, καθώς τα προβλήματα και οι ελλείψεις της εφαρμογής της ΕΑΕ συνεχίζονται και το 2023. Τα παράπονα πολλά, οι ερωτήσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναρίθμητες και… αναπάντητες και τα σχόλια αγανάκτησης των παραγωγών μετά τις πληρωμές του Δεκεμβρίου έχουν λαμβάνειν μορφή χιονοστιβάδας. Κι ενώ ο μήνας σήμερα έχει 13(*), ο ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα δεν έχει ανοίξει τη διαδικασία για την έναρξη των διοικητικών πράξεων.

Διοικητικές πράξεις

«Όταν όλες τις προηγούμενες χρονιές τέτοιες ημέρες η διαδικασία ολοκληρωνόταν, φέτος δεν έχει καν ενεργοποιηθεί. Και δεν μας ενημερώνει κανείς», τονίζει στην «ΥΧ» στέλεχος ΚΥΔ της Πελοποννήσου. Πράγματι, μετά την καταβολή της Βασικής, του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωνε άμεσα τους παραγωγούς για την ημερομηνία έναρξης και λήξης της διαδικασίας υποβολής διοικητικών πράξεων.

Για να μην ανατρέξουμε πολύ στο παρελθόν, πέρσι (δηλαδή για την ΕΑΕ 2021) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 σε ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι «το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο μέχρι 31/1/2022».

Για την ΕΑΕ 2022, όμως, προς το παρόν ούτε κουβέντα! Μάταια εργαζόμενοι των ΚΥΔ επικοινωνούσαν τις τελευταίες ημέρες με τον Οργανισμό, αφού κανείς δεν μπορούσε να δώσει μία σαφή απάντηση. Καμία ενημέρωση, όμως, δεν υπήρχε μέχρι χθες, Πέμπτη 12/1, το μεσημέρι και για τη διαδικασία ενστάσεων, όσον αφορά το Εθνικό Απόθεμα. Όσα κάποιος γνωρίζει περιορίζονται σε ό,τι έχει δημοσιεύσει με ανακοινώσεις του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή, ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν! «Όλοι οι αιτούντες Εθνικό Απόθεμα 2022 θα μπορούν να ενημερωθούν για τον τρέχοντα λόγο απόρριψης της αίτησής τους από την κυβερνητική πλατφόρμα (eae.opekepe.gov.gr).

Με την έναρξη των διοικητικών πράξεων θα μπορούν να υποβάλλουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, εφόσον απαιτείται», ενημέρωνε στις 27 Δεκεμβρίου. Από τότε… σιωπή.

Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά την πρόσβαση των ΚΥΔ στα στοιχεία των πληρωμών, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Όπως μας είπε με νόημα εκπρόσωπος ΚΥΔ από την Κεντρική Μακεδονία, οι καταγγελίες περί πρόσβασης των ΚΥΔ στην εικόνα των πληρωμών α λα καρτ, που είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες η «ΥΧ», ισχύουν στο ακέραιο.

«Πράγματι, μιλώντας με άλλους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι τα ΚΥΔ που συνεργάζονται με την Cognitera έχουν πρόσβαση όχι μόνο στην εικόνα πληρωμών των δικαιούχων πελατών τους, αλλά και όλων των δικαιούχων της χώρας». Όσοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, πρόσβαση, όπως εξηγεί, έχουν μόνο με τη χρήση των κωδικών taxisnet για τον εκάστοτε παραγωγό-πελάτη τους.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Την ίδια ώρα, πολλά ΚΥΔ συνεχίζουν να λένε ότι οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν έχουν υπολογιστεί σωστά και, άρα, υπάρχουν πολλά λάθη. Κάποιοι, μάλιστα, επικαλούνται την επιστολή των ανεξάρτητων ΚΥΔ, συμφωνώντας με τη θέση ότι «οι μεταβιβάσεις δεν έχουν ελεγχθεί» και ότι «στην πληρωμή του Οκτώβρη πληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος μεταβιβάσεων χωρίς κανέναν έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νομιμότητας».

Πληρωμές ενόψει

Εν τω μεταξύ, «ούτε φωνή ούτε ακρόαση» για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν μέσα στον μήνα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμευτεί ότι μετά την πληρωμή-θρίλερ της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών, μέσα στον Ιανουάριο θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της δράσης για τη «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», αλλά και όσοι δικαιούχοι των Βιολογικών είχαν προβλήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ.

Άγνωστο, φυσικά, παραμένει πότε θα γίνει και η τρίτη πληρωμή εκκαθάρισης της Βασικής, Πρασινίσματος και Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας. Είθισται, πάντως, αυτή να πραγματοποιείται έως και τον Φεβρουάριο.

Ζωοτροφές: Χάνουν την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφοι εξαιτίας της πλατφόρμας

Ενός κακού στις πληρωμές… μύρια έπονται. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν νέο γύρο προβλημάτων σε πληρωμές, αυτήν τη φορά για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, λόγω των προβλημάτων που παρουσίασε η πλατφόρμα, πολλοί δικαιούχοι, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν να υποβάλουν την αίτησή τους, αποκλείστηκαν!

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις ένα 24ωρο πριν κλείσει η πλατφόρμα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε διευκρινίσεις στους παραγωγούς για την υποβολή των αιτήσεων!

«Κατά την υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο 22 από τους δικαιούχους παραγωγούς, παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην αδυναμία ταυτοποίησής τους, στη διαφορά των στοιχείων παραγωγής του 2021, καθώς και στην απουσία στοιχείων παραγωγής της εκμετάλλευσής τους (πτηνοτρόφοι κ.λπ.).

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ο αποκλεισμός πολλών δικαιούχων λόγω μη δυνατότητας υποβολής αίτησης όσο και η υποβολή αιτήσεων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά στοιχεία της παραγωγής τους», τονίζει σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣ του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Θεοχάρης Λιούρης.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και από πολλούς άλλους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της χώρας. Όλοι ζητούν από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε να επαναπροκηρυχθεί το Μέτρο 22 είτε να δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα λάθη, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία της έκτακτης ενίσχυσης όλοι οι πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 12/1, δεν υπήρξε απάντηση από τους αρμοδίους.

 

(*) Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023