ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φουσκωμένος» ο αριθμός των δεσμευμένων ΑΦΜ

✱ Δεν εντάσσονται βοσκοτόπια χωρίς ζώα
✱ Οι πολλές επαναλήψεις και η απουσία νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ

Πολλά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την επίμαχη υπόθεση των «δεσμευμένων 16.000 ΑΦΜ» που μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΟΠΕΚΕΠΕ «για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει», όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Τα δεδομένα, όμως, που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, σε συνδυασμό με νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», φαίνεται πως συγκλίνουν σε άλλα, μικρότερα νούμερα. Τελικά, είναι πράγματι 16.000 οι δεσμευμένοι ΑΦΜ;

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ένα σημαντικό ποσοστό των δεσμεύσεων ξεμπλόκαρε όταν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ για αρκετούς ΑΦΜ έχουν υπολογισθεί αχρεώστητα ποσά και, συνεπώς, δεν μπορούν να θεωρούνται δεσμευμένοι.

Βοσκοτόπια

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τα βοσκοτόπια. Στην πληρωμή του περασμένου Δεκεμβρίου, η ενεργοποίηση των ΠΕ1 – Βοσκότοπων έγινε με την τήρηση της προϋπόθεσης της κατοχής ζώων από τους αιτούντες, όπως προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας, και εφαρμόσθηκαν οι ανάλογες μειώσεις και αποκλεισμοί σε αιτούντες χωρίς ζώα.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωρίζουμε επίσημα ότι «λόγω μη κατοχής ζώων για ενεργοποίηση βοσκότοπων, μηδενίστηκαν οι πληρωμές για 4.406 δικαιούχους κατόχους ΠΕ1 δικαιωμάτων ύψους 5.984.979 ευρώ, διότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα ζώα για την ενεργοποίησή τους». Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν δύναται να θεωρούνται «δεσμευμένοι ΑΦΜ» οι εν λόγω 4.406 δικαιούχοι που «μηδενίστηκαν».

Βέβαια, το θέμα των βοσκότοπων δεν επηρεάζει πρώτη φορά το αποτέλεσμα των πληρωμών. Από την επίμαχη ΚΥΑ Λιβανού το έτος 2021, που υπεγράφη ενώ οι κτηνοτρόφοι είχαν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους, αφήνοντας πολλούς απλήρωτους, έως τη νέα τροποποιητική απόφαση Γεωργαντά το 2022, είχαν ήδη τεθεί σαφείς περιορισμοί, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την Κρήτη, ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Μέχρι και το 2022 μπορούσε να πληρωθεί βοσκότοπος και με 0 Μονάδες Μεγάλων Ζώων (ΜΜΖ) ανά εκτάριο (ha), αφού θεωρούνταν σε καλή γεωργική κατάσταση, ενώ, με εθνική απόφαση, από το 2023 ορίστηκε επιλέξιμος για πληρωμή ένας βοσκότοπος που έχει τουλάχιστον 0,2 με 0,7 ΜΜΖ/ha. Επομένως, η απόφαση για τη μη πληρωμή ήταν εθνική.

Επαναλήψεις

Την ίδια ώρα, τίθεται ένα βασικό ερώτημα: Γιατί ένα τμήμα των ΑΦΜ που δεσμεύονταν μια χρονιά δεν υπέβαλε αίτηση ΟΣΔΕ την επόμενη ή μεταβίβαζε τα δικαιώματά του ακόμη και εάν τα είχε λάβει μέσω Εθνικού Αποθέματος και έπρεπε να παραμείνει στη γεωργία;

Να θυμίσουμε ότι, με βάση πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «ΥΧ», εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 όλων των δεσμευμένων ΑΦΜ αφορούν υποθέσεις που διαχειρίζονται τρίτοι ως ελεγκτικές αρχές, όπως οικονομικός εισαγγελέας, δικαστήρια, ΣΔΟΕ κ.λπ., κατόπιν καταγγελιών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ και με βάση τα παραπάνω, οι δεσμεύσεις από το 2019 ή το 2020 μπορεί να είναι αθροιστικά πάνω από10.000 ΑΦΜ, ωστόσο, εάν αφαιρεθούν οι επαναλήψεις των ΑΦΜ, οι δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη, αλλά και όσοι δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι το νούμερο περιορίζεται σημαντικά. Αρκεί να θυμηθούμε την ανακοίνωση του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2023, που έκανε λόγο για 2.875 δεσμεύσεις.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Οργανισμού, «η κατηγορία των 2.875 δεσμεύσεων από Άμεσες Ενισχύσεις αποτελείται από:

1. 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς τη Δικαιοσύνη για διερεύνηση δημιουργίας παράτυπων διαδικασιών λήψης ενισχύσεων.

2. 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονομίας μόλις 53 θανούντων, με εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια, συνολικής έκτασης 234.000 στρεμμάτων. Ερευνάται η συμμετοχή ορισμένων ΚΥΔ.

3. 1.241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, ένεκα καταγγελιών και έρευνας από άλλες αρχές, εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. 102 ΑΦΜ για προσκόμιση σκαναρισμένων σελίδων διάφορων βιβλίων ως δικαιολογητικών, αντί παραστατικών νόμιμης χρήσης».

 

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Πολλές υποθέσεις, ταυτόχρονα, ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μόνο το έτος 2022 άνοιξαν 9 υποθέσεις για την Ελλάδα, οι οποίες αφορούν τον αγροδιατροφικό κλάδο και δη ευρωπαϊκά κονδύλια της ΚΑΠ. Μάλιστα, και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι πιο πολλές καταγγελίες που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αφορούν, κυρίως, το κομμάτι των ελέγχων που διενεργεί ο Οργανισμός, ακόμα και προβλήματα με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Δημόσιες εκτάσεις που δηλώνονται ως ιδιωτικές και δηλώσεις αγροτεμαχίων στα πιο… απίθανα μέρη της χώρας είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο Λουξεμβούργο.