ΟΠΕΚΕΠΕ: Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής των υπολοίπων του έτους 2021

Για την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει την πληρωμή των υπολοίπων των ενισχύσεων του έτους 2021, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ».

Ο Οργανισμός φαίνεται πως θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια του οικονομικού έτους και θα ολοκληρώσει την εκκαθάριση του έτους ενίσχυσης 2021 την τελευταία εργάσιμη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Οκτωβρίου 2022 τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα, με την ευελιξία που παρέχει και φέτος η Κομισιόν, να καταβάλουν αυξημένη προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2022 στους παραγωγούς. Η πρακτική αυτή εξάλλου εφαρμόζεται και ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Η πληρωμή της14ης Οκτωβρίου αφορά εκκρεμότητες του έτους ενίσχυσης 2021 σχετικά με τη Βασική Ενίσχυση, το Πρασίνισμα, την Ενίσχυση για τους Νέους Γεωργούς, αλλά και όσες πληρωμές εκκρεμούν για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος και ό,τι υπολείπεται για τις Ειδικές Ενισχύσεις στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η εκκαθάριση για τις ενισχύσεις του έτους 2020 ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021, με τους δικαιούχους παραγωγούς να λαμβάνουν τα χρήματά τους από τις 7 Οκτωβρίου 2021. Σημειώνεται ότι η πληρωμή αφορούσε τότε και την επιστροφή της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, ύψους 16,8 εκατ. ευρώ.