ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επεξεργασία της προκαταβολής Αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023

Εκκαθάριση 2022

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι δικαιούχοι των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, που αναμένουν να λάβουν τις προκαταβολές του έτους εφαρμογής 2023, οι οποίες συνολικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός του Οργανισμού δείχνει την πληρωμή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023, ωστόσο και με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλοι οι απαιτούμενοι διοικητικοί και διασταυρωτικοί έλεγχοι για τον υπολογισμό της πληρωμής (προκαταβολής) των Μέτρων 10 και 11 του ΠΑΑ 2014-2020, το μεταφέρουμε με επιφύλαξη.

Πάντως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από την πλευρά του, γνωστοποιεί ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.

Εξάλλου, μετά την αξιολόγηση των διορθώσεων και των διασταυρωτικών ελέγχων για τις υπόλοιπες αιτήσεις Αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου η αναγνώριση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών και η έκδοση 159 εντολών πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήταν μία από τις βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις προκαταβολές Αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές αυτές αφορούσαν 86.682 δικαιούχους, στους οποίους κατανεμήθηκε συνολικό ύψος ενισχύσεων 8.708.740,71 ευρώ. Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, η αξιολόγηση των διορθώσεων δεν ολοκληρώθηκε για λίγες περιπτώσεις λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα ακολουθήσει νέα πληρωμή τις επόμενες ημέρες.