Με όψιμες φυτεύσεις υποδέχονται το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού οι καλλιεργητές

Σε μερικές περιπτώσεις λιγότερες και σε άλλες στα περσινά επίπεδα δείχνουν αυτή την περίοδο οι φυτεύσεις υπαίθριων κηπευτικών. Με «βασίλισσα» την ντομάτα, πιπεριές και μελιτζάνες ακόμη φυτεύονται αυτή την περίοδο σε διάφορες περιοχές της χώρας για να προμηθεύσουν αργότερα την αγορά του καλοκαιριού, με όσους δίνουν το προϊόν τους στη λαϊκή να έχουν περιορίσει τις ποσότητες κι εκείνους που δίνουν στη χονδρική να τις κρατούν σταθερές.

Από την άλλη, η φετινή χρονιά δείχνει να ακολουθεί πιο αργό ρυθμό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαίνεται ότι μετέθεσαν για πιο όψιμα τις φυτεύσεις τους, εκδηλώνοντας μία πιο θετική διάθεση μετά και τις ανακοινώσεις ανοίγματος της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της διατηρησιμότητας φαίνεται ότι αναζητούν περισσότεροι παραγωγοί, ακολουθώντας παράλληλα τύπους που ζητά περισσότερο η αγορά.

Χαμηλή σκυτάλη τιμών δίνουν τα θερμοκήπια

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε φυτεύσει, περίπου σε έναν μήνα θα έχουμε παραγωγή», ανέφερε από την Πρέβεζα ο γεωπόνος Αχιλλέας Λογοθέτης, εκτιμώντας ότι οι εκτάσεις που μπήκαν φέτος στην περιοχή σε υπαίθριες μελιτζάνες και πιπεριές είναι στα περσινά επίπεδα. Στην πιπεριά οι παραγωγοί καλλιεργούν κυρίως τη φλάσκα, τύπος που καλλιεργείται και θερμοκηπιακά και υπαίθρια, ενώ έδαφος κερδίζουν και οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, λόγω της ζήτησης που εκδηλώνεται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, οι τελευταίες έχουν μάλλον πάρει κομμάτι από την υπαίθρια ντομάτα η οποία λόγω της tuta έχει σταματήσει να καλλιεργείται υπαίθρια στην περιοχή.

«Εκείνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι οι καταστροφικές τιμές, που είναι κατά 50% χαμηλότερες από πέρυσι» σχολίασε ο κ. Λογοθέτης, αναφορικά με τη θερμοκηπιακή ακόμη παραγωγή που βρίσκεται στο εμπόριο. Είναι κάτι που ξεκίνησε από τις 20 Απριλίου περίπου, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με όσα λένε οι παραγωγοί της περιοχής οι πολλές κρητικές ντομάτες επηρέασαν και την εκεί αγορά, με την ντομάτα να βρίσκεται στα 30 λεπτά για τον παραγωγό, χαμηλότερα κατά 50% από πέρυσι. Αντιστοίχως και τα αγγούρια είναι στα 7 λεπτά το κομμάτι, ενώ οι μελιτζάνες στα 25 λεπτά/κιλό και μόνο οι πιπεριές (φλάσκες) δείχνουν να κρατούν στα περίπου 50 λεπτά για τον παραγωγό.

Βάζουν σταθερά όσοι δίνουν χονδρική και λιγότερα οι παραγωγοί λαϊκών

Τώρα ξεκινούν οι ορεινές περιοχές, όπως οι Στρόπωνες και η Κορινθία, που είναι σταθερές στις παραγγελίες τους, ανέφερε από πλευράς του ο φυτωριούχος από τη Χαλκίδα, Μιχάλης Κούτρας. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει και με βάση το πελατολόγιό του, οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή έχουν βάλει λιγότερη ποσότητα φέτος, ενώ σταθερές δείχνουν οι παραγγελίες από εκείνους που προμηθεύουν χονδρική.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, η ντομάτα δεν δείχνει αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι, αντίθετα κάπως ελαττωμένες είναι πιπεριές και μελιτζάνες, με τον ίδιο να εκτιμά μία μείωση της τάξεως του 10%-15%. «Πάντως δείχνει φοβισμένος ο κόσμος, δεν ανοίγεται», πρόσθεσε.

Αντίθετα με τη γενικότερη εικόνα, περισσότερα κατά 4-5 στρέμματα ντομάτας φύτεψε ο παραγωγός Άγγελος Μπούρικας στους Στρόπωνες Εύβοιας, σε σύγκριση με πέρυσι. «Έχω βάλει αρκετές μέχρι τώρα, αλλά συνεχίζω να βάζω μέχρι τέλος Ιουνίου», ανέφερε, αναμένοντας τις πιο πρώιμες από την παραγωγή του μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ερωτηθείς γιατί φέτος φύτεψε περισσότερες, εξέφρασε την ελπίδα του ότι τουρισμός και εστίαση θα πάνε καλά για να απορροφηθεί το προϊόν. Ένα προϊόν ποιοτικό, λόγω και του τρεχούμενου νερού που ευνοεί τους καλλιεργητές της περιοχής. Ο ίδιος συνήθως καλλιεργεί μεγαλόκαρπες ντομάτες, ενώ βάζει και λίγες αναρριχώμενες, όπως ανέφερε, τύπο τον οποίο ζητούν κάποια μανάβικα που τροφοδοτεί, ενώ παράλληλα δίνει προϊόντα και στη λαχαναγορά του Ρέντη.

Οι τάσεις που επικρατούν

Στροφή προς τις αναρριχώμενες ντομάτες στις υπαίθριες ορεινές καλλιέργειες εντοπίζει και ο κ. Κούτρας, εξηγώντας ότι αυτές έχουν άλλη συμπεριφορά και οι καρποί τους άλλη διατηρησιμότητα, δίνοντας στον παραγωγό τη δυνατότητα να μαζέψει πιο πολλά χέρια.

Ως τάση που ξεκίνησε πριν από την πανδημία και μάλλον χωρίς πισωγύρισμα -λόγω και του ανταγωνισμού από το υδροπονικό προϊόν του Βελγίου και από την Πολωνία- χαρακτήρισε την αναζήτηση των παραγωγών για ποικιλίες που προσφέρουν ομοιομορφία, συνεκτικότητα και καλύτερη διατηρησιμότητα, προτιμώντας εκτός από αυτοκλαδευόμενες και αναρριχώμενες ντομάτες, ο γεωπόνος Βαγγέλης Πελεκάνης, marketing operation manager για την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια της Syngenta.

Και τα ντοματίνια τύπου βελανίδι, όμως, δείχνουν να κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια στην υπαίθρια καλλιέργεια, καταλαμβάνοντας 500-700 στρέμματα πανελλαδικά, σύμφωνα με την εικόνα που έχει, αφού και η εταιρεία προμηθεύει με τα υβρίδιά της πάνω από το 40% της ελληνικής αγοράς στην υπαίθρια καλλιέργεια ντομάτας.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κηπευτικά της περιόδου, γενικότερες τάσεις για περισσότερες πιπεριές τύπου ντολμά, έναντι της κλασικής τετράγωνης σκουροπράσινης, αλλά και μία αύξηση σε όλη την επικράτεια στις Φλωρίνης ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας παράλληλα για μία ανάγκη της αγοράς για χρωματιστές πιπεριές. Ανάγκη, όμως, που δυσκολεύονται οι καλλιεργητές υπαίθριων να ικανοποιήσουν χωρίς υποδομές, λόγω των ηλιοεγκαυμάτων και των μεγάλων απωλειών που αυτά προκαλούν, παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά τη μελιτζάνα, πιο παραδοσιακοί τύποι όπως η Τσακώνικη ή η άσπρη γίνονται πιο αποδεκτές από την καινούργια γενιά καταναλωτών, υποστήριξε, προσθέτοντας στις γενικότερες τάσεις μία στροφή των παραγωγών σε καλύτερη ποιότητα, εμφάνιση και μεγαλύτερη ποικιλία ειδών στο ράφι, σε ό,τι αφορά αυτές τις καλλιέργειες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021